Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Ohje: maitosementtimaali

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä maitosementtimaalilla.

Resepti on yksinkertainen:

Sekoita keskenään

  • 10 litraa rasvatonta maitoa
  • 1 kilo sementtiä
  • 5 kiloa värijauhetta – esimerkiksi samaa Falun- tai Italianpunaista, jota käytetään punamullan pigmenttinä. Jos väri tuntuu liian heleältä, voit lisätä sekaan jotain tummaa vesiliukoista pigmenttiä.

Maalaa tiilet runsaalla maalimäärällä.

Maalin kovettuminen perustuu maidossa olevan kaseiinin ja emäksisen sementin kemialliseen reaktioon. Sementillä ei siis yritetä "rapata" tiiliä parempaan kuntoon, se ainoastaan käynnistää kovettumisreaktion.

 

Eri pigmenttisekoituksia:

 

Sävy A: pigmenttinä Englanninpunainen (10 litraa rasvatonta maitoa + 5 kg punaista pigmenttiä)
Sävy B: pigmenttinä Englanninpunainen 85 % ja Umbra 15 % (10 litraa rasvatonta maitoa + 5 kg punaista pigmenttiä + 1 kg umbraa)
Sävy C: pigmenttinä Englanninpunainen 60 % ja Umbra 40 %  (10 litraa rasvatonta maitoa + 5 kg punaista pigmenttiä + 3 kg umbraa)

Tein sävytykset jakamalla ensiksi tehtyä maalia uusin kippoihin, umbra on siis lisätty alkuperäisen pigmenttimäärän päälle. (Keittiövaa'alla mittasin pienen erän eli mitat eivät ole aivan gramman tarkkuudella.) Tummin maali oli melko sakeaa suuren pigmenttimäärän vuoksi. Tee siksi oma sekoitus, jossa pigmentin määrä jää 10 litralle maitoa noin 5-7 kilogrammaan. Tee aluksi pieni puolen litran koe-erä ja katso yhden talven yli kuinka väri toimii.

Perinnemestari-sivulla on parhaillaan menossa maalitesti, jota voi seurata täällä: https://www.perinnemestari.fi/kunnostaminen/korjausohjeet/kattotiilien-maalaaminen.

Ylä- ja alapuolella olevissa kuvissa tiilet näyttävät hyvin erisävyisiltä, vaikka molemmissa on käytetty punamultaa, yllä Englanninpunaista, alla Italianpunaista. Kuvausolosuhteet eli vallitseva valo vaikuttaa paljon siihen, miltä väri lopulta vaikuttaa. Tee siksi oma testi, jotta saat varmasti miellyttävän sävyn kattoosi.

*****

dd
Kattotiilet vasemmalta: 1) sammaleinen tiili katolta alas nostettuna, 2) tiili painepesurilla pestynä, 3) loppusiivous on tehty teräsvillaharjalla ja 4) maitosementtimaalilla maalattu vuosikymmeniä vanha kattotiili. Katolle voi myös levittää myrkkyä, jolloin tiilet puhdistuvat itsestään.
Sammalentorjuntaan voi tutustua täällä: https://www.perinnemestari.fi/sammal.

Työvaiheet:


Mittaa maito. Tässä ohjeessa tehdään yhden litran koe-erä.


Mittaa sementti ja sekoita se maidon joukkoon.

 


Sekoita joukkoon pigmentti. Maali on valmis! Maalia on sekoitettava vähän väliä sillä sementti painuu astian pohjalle.


Valmista!


Maalaa paksu kerros. Maali on kosketuskuiva parissa tunnissa.

 

Savi- ja sementtitiilet tunnistaa toisistaan muutamalla eri tavalla. Yleensä sementtitiilet on tehty harmaasta betonista ja vain yläpuoli on maalattu punaiseksi. Joskus harvoin betonimassa on läpivärjätty. Savitiili on aina kokonaan punaista, se on samanlaista poltettua savea kuin kukkaruukku. Kun tiiliä katsoo oikein läheltä, huomaa niiden pinnassa eron: savitiili on tasainen, sementtitiilessä sen sijaan erottuu hiekanjyvien aiheuttamaa rakeisuutta.


Vasemmalla sementtitiili ylhäältä ja alhaalta nähtynä, oikealla savitiili.

 

Lisää aiheesta

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020 käynnistyi sammalen torjuntaa käsittelevä testi, josta voit lukea enemmän täältä: https://www.perinnemestari.fi/sammal .

Seuraava testi käsittelee vanhojen kattotiilien maalaamista. Sementtimaalin


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä levitetty.

Selaa loppuun, viimeisin päivitys on siellä. Testi kestää kauan. Sanovat, että tämän hetken johtava tuote

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
Hannu | 4.1.2024
Mestariartikkeli

Tarkkoja neliömetrimääriä pellavaöljymaalin riittävyydestä ei voi antaa, koska riittoisuuteen vaikuttavat alustan imevyys, mahdollinen ohenne sekä

Hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

Hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä maitosementtimaalilla.

Resepti

Hannu | 30.7.2019

Tapetin valinnalle voi olla monta perustetta, joista perinnerakentajelle oleellisin on

Hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Hannu | 4.7.2018

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25

Hannu | 30.6.2018

Rautakaupoissa myytävissä tapettiliimoissa ja -liistereissä on pääsääntöisesti hengittämättömiä ainesosia. Perinnerautakaupoista

Hannu | 30.6.2018

Tapetointi on sisustustöistä helpoimpia ja sillä saa huoneen ilmeen muutettua

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.