Kunnostaminen
Artikkelit

Main menu

Onko tapetti hengittävä?

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden. Useimmat tapettivalmistajat ilmoittavat, että heidän tapettinsa on hengittävä, mutta he tarkoittavat sillä yleensä vain kaasumaisen veden, ilmassa leijuvien mesimolekyylien, läpäisykykyä. Näillä testeillä voit tarkistaa tapetin todellisen hengittävyyden, jonka ansiosta märkä kuivuu tapetin takaa nopeasti.

Muoviton 1940-luvun tapetti on kastunut, kun ikkunan ulkorakenteet ovat päästäneet vettä seinän sisään. Jos seinässä olisi muovitapetti, vaurio ei olisi paljastunut nopeasti. Hengittävän tapetin ansiosta vuoto paljastuu ja kuivuu nopeasti.

Perinnerakentajalle hengittävyys tarkoittaa sitä, että rakenne tai materiaali voi myös kastua eli se vastaanottaa ja luovuttaa myös vettä — mikä kastuu, myös kuivuu. Uusien rakennusten suunnittelijat pitävät tätä hölmänä ajatuksena, sillä eihän talossa ole vettä. Miksiköhän silti saamme jatkuvasti kuulla hometaloista.

Testi on tehty ruotsalaisen Sandbergin non-wowen tapetilla. Testi antaa perinnerakentajalle ristiriitaisen tuloksen, sillä tapetti läpäisee veden, vaikka siinä on myös muovia. Testattu paperi mahdollistaa rakenteen nopean kuivumisen, mutta muovi ei ole kuuluu perinnetaloon. Non-wowen suosituksi tullut tapettipaperi, koska se pitää hyvin mittansa. Tämä saadaan aikaan lisäämällä puumassaan muovia (polyester ja acrylic acetate vinyl) Olen kysynyt valmistajalta kuinka monta prosenttia siinä on muovia, mutta en ole saanut vastausta.

Ennen kuin teet oman tapettivalinnan, pyydä kaupasta näytepala ja tee sillä testi. Hengittävyys riippuu paperista, painoväristä ja mahdollisesta pintakäsittelystä. Saman yrityksen samanniminen tuote saatetaan tehdä puolen vuoden kuluttua uudella tavalla.

Kaasutesti

Laita kattilaan vettä ja teippaa sen päälle pala testitapettia. Kun vesi alkaa kiehua heikosti, laita lasi tapetin päälle.  Kun kuumat vesimolekyylit kohtaavat viileämmän ilman, ne eivät voi enää olla kaasumaisena ilmatilassa, vaan tiivistyvät lasin pintaan. Todistettu: näkymättömät vesimolekyylit tulevat paperin läpi.

Lue artikkeli vesimolekyylien käyttäytymisestä täältä.

Vesihöyryä eli vesimolekyylejä siirtyy tapetin läpi.

Vesitesti 1

Laita tiiviille pinnalle, vaikkapa tiskipöydälle, muutama tippa vettä ja teippaa testipala tapettia sen päälle. Jos tapettiin tulee heti märkä läiskä, on tapetti imenyt veden itseensä. Mitä pikemmin kaikki vesi on imeytynyt ja haihtunut huoneilmaan, sitä parempi hengittävyys. Todistettu: vesi imeytyy tapettiin ja haihtuu sen läpi.

Nuolten välissä näkyy tumma läiskä: vesi on kastellut paperin.

Vesitesti 2

Laita pöydälle pala huokoista paperia, esimerkiksi tavallista kopiopaperia. Laita päälle testitapetti ja pudota muutama vesipisara tapetille. Laita päälle lasi, joka estää veden  haihtumisen ja pitää paperit tiiviisti toisissaan kiinni. Siirrä välillä tapetti sivuun ja katso, onko vesi siirtynyt alempaan paperiin. Pisarat tapetin päällä eivät välttämättä imeydy heti, mutta jos alempi paperi tulee märäksi, siirtyy kosteutta nopeammin kuin vesimolekyyli kerrallaan. Todistettu: vesi imeytyy tapettiin ja siirtyy sen läpi seuraavaan vettä johtavaan materiaaliin.

Siirrä tapetinpalaa ja totuus paljastuu sen alta.

Lisää aiheesta

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25 neliön huoneen pingottamiseen vajaa työpäivä. Pahvi on levitettävä reippaaseen tahtiin, jotta se ei kuivu liikaa asentamisen aikana. Kahden seuraavan päivän

Rautakaupoissa myytävissä tapettiliimoissa ja -liistereissä on pääsääntöisesti hengittämättömiä ainesosia. Perinnerautakaupoista voi ostaa liisteriä, jossa on vain luonnonmukaista selluloosaa. Paperitapetilla käytettävää liisteriä voi tehdä itse vehnäjauhosta.

Ohjeen mukaan syntyy 9

Tapetointi on sisustustöistä helpoimpia ja sillä saa huoneen ilmeen muutettua nopeasti. Jos sinulla on rakennus, jonka seinät hengittävät eli ne voivat ottaa vastaan ilman kosteutta ja toisaalta luovuttaa sitä takaisin

Jaa

Kunnostaminen
Artikkelit
hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.