Kunnostaminen
Artikkelit

Main menu

Onko tapetti hengittävä?

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden. Useimmat tapettivalmistajat ilmoittavat, että heidän tapettinsa on hengittävä, mutta he tarkoittavat sillä yleensä vain kaasumaisen veden, ilmassa leijuvien mesimolekyylien, läpäisykykyä. Näillä testeillä voit tarkistaa tapetin todellisen hengittävyyden, jonka ansiosta märkä kuivuu tapetin takaa nopeasti.

Muoviton 1940-luvun tapetti on kastunut, kun ikkunan ulkorakenteet ovat päästäneet vettä seinän sisään. Jos seinässä olisi muovitapetti, vaurio ei olisi paljastunut nopeasti. Hengittävän tapetin ansiosta vuoto paljastuu ja kuivuu nopeasti.

Perinnerakentajalle hengittävyys tarkoittaa sitä, että rakenne tai materiaali voi myös kastua eli se vastaanottaa ja luovuttaa myös vettä — mikä kastuu, myös kuivuu. Uusien rakennusten suunnittelijat pitävät tätä hölmönä ajatuksena, sillä eihän talossa ole vettä. Miksiköhän silti saamme jatkuvasti kuulla hometaloista.

Testi on tehty ruotsalaisen Sandbergin non-wowen tapetilla. Testi antaa perinnerakentajalle ristiriitaisen tuloksen, sillä tapetti läpäisee veden, vaikka siinä on myös muovia. Testattu paperi mahdollistaa rakenteen nopean kuivumisen, mutta muovi ei ole kuuluu perinnetaloon. Non-wowen on suosituksi tullut tapettipaperi, koska se pitää hyvin mittansa. Tämä saadaan aikaan lisäämällä puumassaan muovia (polyester ja acrylic acetate vinyl). Olen kysynyt valmistajalta, kuinka monta prosenttia siinä on muovia, mutta en ole saanut vastausta.

Ennen kuin teet oman tapettivalinnan, pyydä kaupasta näytepala ja tee sillä testi. Hengittävyys riippuu paperista, painoväristä ja mahdollisesta pintakäsittelystä. Saman yrityksen samanniminen tuote saatetaan tehdä puolen vuoden kuluttua uudella tavalla.

Kaasutesti

Laita kattilaan vettä ja teippaa sen päälle pala testitapettia. Kun vesi alkaa kiehua heikosti, laita lasi tapetin päälle.  Kun kuumat vesimolekyylit kohtaavat viileämmän ilman, ne eivät voi enää olla kaasumaisena ilmatilassa, vaan tiivistyvät lasin pintaan. Todistettu: näkymättömät vesimolekyylit tulevat paperin läpi.

Lue artikkeli vesimolekyylien käyttäytymisestä täältä.

Vesihöyryä eli vesimolekyylejä siirtyy tapetin läpi.

Vesitesti 1

Laita tiiviille pinnalle, vaikkapa tiskipöydälle, muutama tippa vettä ja teippaa testipala tapettia sen päälle. Jos tapettiin tulee heti märkä läiskä, on tapetti imenyt veden itseensä. Mitä pikemmin kaikki vesi on imeytynyt ja haihtunut huoneilmaan, sitä parempi hengittävyys. Todistettu: vesi imeytyy tapettiin ja haihtuu sen läpi.

Nuolten välissä näkyy tumma läiskä: vesi on kastellut paperin.

Vesitesti 2

Laita pöydälle pala huokoista paperia, esimerkiksi tavallista kopiopaperia. Laita päälle testitapetti ja pudota muutama vesipisara tapetille. Laita päälle lasi, joka estää veden  haihtumisen ja pitää paperit tiiviisti toisissaan kiinni. Siirrä välillä tapetti sivuun ja katso, onko vesi siirtynyt alempaan paperiin. Pisarat tapetin päällä eivät välttämättä imeydy heti, mutta jos alempi paperi tulee märäksi, siirtyy kosteutta nopeammin kuin vesimolekyyli kerrallaan. Todistettu: vesi imeytyy tapettiin ja siirtyy sen läpi seuraavaan vettä johtavaan materiaaliin.

Siirrä tapetinpalaa ja totuus paljastuu sen alta.

Lisää aiheesta

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020 käynnistyi sammalen torjuntaa käsittelevä testi, josta voit lukea enemmän täältä: https://www.perinnemestari.fi/sammal .

Seuraava testi käsittelee vanhojen kattotiilien maalaamista. Sementtimaalin

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä maitosementtimaalilla.

Resepti on yksinkertainen:

Sekoita keskenään

10 litraa rasvatonta maitoa 1 kilo sementtiä 5 kiloa värijauhetta – esimerkiksi samaa Falun-

Jaa

Kunnostaminen
Artikkelit
Hannu | 4.1.2024
Mestariartikkeli

Tarkkoja neliömetrimääriä pellavaöljymaalin riittävyydestä ei voi antaa, koska riittoisuuteen vaikuttavat alustan imevyys, mahdollinen ohenne sekä

Hannu | 16.10.2023

Rakennuksen tilaa seurataan kahdella eri kosteusprosentilla: puussa olevan absoluuttisen veden

Jari Vesanen | 27.11.2022
Mestariartikkeli

Jari Vesanen on siirtänyt 1830-luvulla rakennetun maalaistalon, kaksvooninkisen, Kauhavalta Sipooseen. Artikkelissa hän pohtii siirtämisen

Niko Palonen | 18.11.2022
Mestariartikkeli

Tuulettuva alapohja tarkoittaa alapohjarakennetta, jossa varsinaisen lattian alla on tuuletus- eli ryömintätila. Kun puhutaan vanhan

Hannu | 18.11.2022
Mestariartikkeli

Artikkelissa on hahmoteltu yleisiä suuntaviivoja siitä, mitä pidän mielekkäänä remonttijärjestyksenä, kun kunnostaminen koskee

Kati Lahtinen | 9.11.2022
Mestariartikkeli

Vanhan rakennuksen lisäeristämiseen ei kannata ryhtyä suin päin. Lisäeristämisellä saavutettavat säästöt on suhteutettava remontin aiheuttamiin

Hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.