Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Ohje: maitosementtimaali

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä maitosementtimaalilla.

Resepti on yksinkertainen:

Sekoita keskenään

  • 10 litraa rasvatonta maitoa
  • 1 kilo sementtiä
  • 5 kiloa värijauhetta – esimerkiksi samaa Falun- tai Italianpunaista, jota käytetään punamullan pigmenttinä. Jos väri tuntuu liian heleältä, voit lisätä sekaan jotain tummaa vesiliukoista pigmenttiä.

Maalaa tiilet runsaalla maalimäärällä.

Maalin kovettuminen perustuu maidossa olevan kaseiinin ja emäksisen sementin kemialliseen reaktioon. Sementillä ei siis yritetä "rapata" tiiliä parempaan kuntoon, se ainoastaan käynnistää kovettumisreaktion.

 

Eri pigmenttisekoituksia:

 

Sävy A: pigmenttinä Englanninpunainen (10 litraa rasvatonta maitoa + 5 kg punaista pigmenttiä)
Sävy B: pigmenttinä Englanninpunainen 85 % ja Umbra 15 % (10 litraa rasvatonta maitoa + 5 kg punaista pigmenttiä + 1 kg umbraa)
Sävy C: pigmenttinä Englanninpunainen 60 % ja Umbra 40 %  (10 litraa rasvatonta maitoa + 5 kg punaista pigmenttiä + 3 kg umbraa)

Tein sävytykset jakamalla ensiksi tehtyä maalia uusin kippoihin, umbra on siis lisätty alkuperäisen pigmenttimäärän päälle. (Keittiövaa'alla mittasin pienen erän eli mitat eivät ole aivan gramman tarkkuudella.) Tummin maali oli melko sakeaa suuren pigmenttimäärän vuoksi. Tee siksi oma sekoitus, jossa pigmentin määrä jää 10 litralle maitoa noin 5-7 kilogrammaan. Tee aluksi pieni puolen litran koe-erä ja katso yhden talven yli kuinka väri toimii.

Perinnemestari-sivulla on parhaillaan menossa maalitesti, jota voi seurata täällä: https://www.perinnemestari.fi/kunnostaminen/korjausohjeet/kattotiilien-maalaaminen.

Ylä- ja alapuolella olevissa kuvissa tiilet näyttävät hyvin erisävyisiltä, vaikka molemmissa on käytetty punamultaa, yllä Englanninpunaista, alla Italianpunaista. Kuvausolosuhteet eli vallitseva valo vaikuttaa paljon siihen, miltä väri lopulta vaikuttaa. Tee siksi oma testi, jotta saat varmasti miellyttävän sävyn kattoosi.

*****

dd
Kattotiilet vasemmalta: 1) sammaleinen tiili katolta alas nostettuna, 2) tiili painepesurilla pestynä, 3) loppusiivous on tehty teräsvillaharjalla ja 4) maitosementtimaalilla maalattu vuosikymmeniä vanha kattotiili. Katolle voi myös levittää myrkkyä, jolloin tiilet puhdistuvat itsestään.
Sammalentorjuntaan voi tutustua täällä: https://www.perinnemestari.fi/sammal.

Työvaiheet:


Mittaa maito. Tässä ohjeessa tehdään yhden litran koe-erä.


Mittaa sementti ja sekoita se maidon joukkoon.

 


Sekoita joukkoon pigmentti. Maali on valmis! Maalia on sekoitettava vähän väliä sillä sementti painuu astian pohjalle.


Valmista!


Maalaa paksu kerros. Maali on kosketuskuiva parissa tunnissa.

 

Savi- ja sementtitiilet tunnistaa toisistaan muutamalla eri tavalla. Yleensä sementtitiilet on tehty harmaasta betonista ja vain yläpuoli on maalattu punaiseksi. Joskus harvoin betonimassa on läpivärjätty. Savitiili on aina kokonaan punaista, se on samanlaista poltettua savea kuin kukkaruukku. Kun tiiliä katsoo oikein läheltä, huomaa niiden pinnassa eron: savitiili on tasainen, sementtitiilessä sen sijaan erottuu hiekanjyvien aiheuttamaa rakeisuutta.


Vasemmalla sementtitiili ylhäältä ja alhaalta nähtynä, oikealla savitiili.

 

Lisää aiheesta

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020 käynnistyi sammalen torjuntaa käsittelevä testi, josta voit lukea enemmän täältä: https://www.perinnemestari.fi/sammal .

Seuraava testi käsittelee vanhojen kattotiilien maalaamista. Sementtimaalin


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä levitetty.

Selaa loppuun, viimeisin päivitys on siellä. Testi kestää kauan. Sanovat, että tämän hetken johtava tuote

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
Hannu | 4.1.2024
Mestariartikkeli

Tarkkoja neliömetrimääriä pellavaöljymaalin riittävyydestä ei voi antaa, koska riittoisuuteen vaikuttavat alustan imevyys, mahdollinen ohenne sekä

Hannu | 16.10.2023

Rakennuksen tilaa seurataan kahdella eri kosteusprosentilla: puussa olevan absoluuttisen veden

Hannu | 22.2.2023

Mikrobit eli muun muassa lahottajasienet, sinistäjäsienet, levät ja homeet alkavat

Jari Vesanen | 27.11.2022
Mestariartikkeli

Jari Vesanen on siirtänyt 1830-luvulla rakennetun maalaistalon, kaksvooninkisen, Kauhavalta Sipooseen. Artikkelissa hän pohtii siirtämisen

Niko Palonen | 18.11.2022
Mestariartikkeli

Tuulettuva alapohja tarkoittaa alapohjarakennetta, jossa varsinaisen lattian alla on tuuletus- eli ryömintätila. Kun puhutaan vanhan

Hannu | 18.11.2022
Mestariartikkeli

Artikkelissa on hahmoteltu yleisiä suuntaviivoja siitä, mitä pidän mielekkäänä remonttijärjestyksenä, kun kunnostaminen koskee

Kati Lahtinen | 9.11.2022
Mestariartikkeli

Vanhan rakennuksen lisäeristämiseen ei kannata ryhtyä suin päin. Lisäeristämisellä saavutettavat säästöt on suhteutettava remontin aiheuttamiin

Hannu | 13.2.2022

Vanhan rakennuksen kunnostamisessa on käytettävä eristemateriaaleja, jotka vastaavat rakennusfysikaalisesti rakennusaikaisia

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.