Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Tapetointi

Tapetointi on sisustustöistä helpoimpia ja sillä saa huoneen ilmeen muutettua nopeasti. Jos sinulla on rakennus, jonka seinät hengittävät eli ne voivat ottaa vastaan ilman kosteutta ja toisaalta luovuttaa sitä takaisin huoneeseen, on tärkeää, että myös tapetti on hengittävä eli höyryä läpäisevä. Moni tapetti myydään laatusanoilla ”eko” tai ”paperitapetti”, mutta todellisuudessa niiden pinnassa on hengittämätön muovi.

Tapetoinnin vaiheet

Tapetoinnin vaiheet:

  1. Alustana puukuitulevy, joka eristää lämpöä ja tasaa seinän epätasaisuudet.
  2. Puukuituleveyn esiliisteröinti
  3. a) Kassakonenauha levyn saumojen päälle sillottamaan päälle tulevaa b) alustapettia. Jos tapetti on tumma ja voimakaskuvioinen alustapetti ei ole välttämätön. Levyn tumma ja karhea pinta voivat kuultaa vaalean ja hentokuvioisen tapetin läpi. Kassakonenauha kiinnitetään pelkällä vedellä, jotta se ei liimaannu kiinni alustaan. Nauhan yläpäähän voi laittaa tapetoinnin ajaksi nuppineulan. Jos levyt liikkuvat, sauma ei repeä sillotuksen ansiosta.
  4. Hienostuneessa tapetoinnissa tapettivuodat tapetoidaan puskuun eli vuodat eivät tule toistensa päälle. Kun tapetti kutistuu hieman kuivuessaan, on riski, että alustapetin valkoinen pilkistää vuotien välistä. Jotta valkoinen ei näy, alustapettiin on maalattava tapetin väriset raidat saumojen kohdalle. Maalina voi olla liisterin ja pigmentin seos. Harva viitsii tehdä näin, useimmin tapetoidaankin limittäin eli vuodat ovat pari millimetriä päällekkäin.
  5. Varsinainen tapetointi.

 

Puukuitulevy esiliisteröidään, jotta levy ei imisi tapetista kaikkea liimaa sisäänsä. Yhteen huoneeseen kuluu monta litraa liisteriä. Liisteri saa kuivua seuraavaan päivään.

Jotkut peittävät puukuitulevyn naulojen kannat, jotkut eivät. Levyjen saumojen päälle on liimattu tasoitus, tämä ei silloita.

Lyhyt pätkä kassakonenauhaa ikkunan kulmauksen yläpuolella.

Alustapetti asennetaan puskuun eli saumat vierekkäin.

Tapetin voi katkaista saksilla, mattopuukolla tai nopeimmin repäisemällä linjaaria vasten.

Avattu vuota ei pyri takaisin rullalle, kun sen päät taittelee. Kostutus suoristaa rypyt.

Perinneohjeet ovat ärsyttäviä: liisteriä ei laiteta liikaa eikä liian vähää. Liistriä pitää olla koko alueella sen verran runsaasti, että tapetti liukuu hieman liisterin päällä kohdistamista varten. Toisaalta liistriä ei saa olla niin paljoa, että se tursuaa tapetin alta. Käytä muovitonta liisteriä.

Tapetti taitetaan itsensä päälle siirtämistä varten.

Tapetti nostetaan pöydältä niin, että vuota ei liu'u sanomalehdellä olevalle liisterille. Napakka heilautus suoraan ylös!

Vuota harjataan seinään. Jos saumasta tursuu tapetin päälle liisteriä, on se pyyhittävä heti pois nihkeällä rievulla. Tapetissa voi olla pieniä epätasaisuuksia tai kuplia, ne tasoittuvat kun vuota kuivuessaan kutistuu hieman.

Asennettava vuota saa olla hieman liian pitkä. Ylijäämä leikataan jalkalistan päältä irti, kun liisteri on hieman kuivunut. Vasta kiinnitetty vuota on märkä, ja pehmeä paperi repeää helposti vaikka puukko olisi terävä.

Huone valmiina!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden. Useimmat tapettivalmistajat ilmoittavat, että heidän tapettinsa on hengittävä, mutta he tarkoittavat sillä yleensä vain kaasumaisen veden, ilmassa leijuvien mesimolekyylien,

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25 neliön huoneen pingottamiseen vajaa työpäivä. Pahvi on levitettävä reippaaseen tahtiin, jotta se ei kuivu liikaa asentamisen aikana. Kahden seuraavan päivän

Rautakaupoissa myytävissä tapettiliimoissa ja -liistereissä on pääsääntöisesti hengittämättömiä ainesosia. Perinnerautakaupoista voi ostaa liisteriä, jossa on vain luonnonmukaista selluloosaa. Paperitapetilla käytettävää liisteriä voi tehdä itse vehnäjauhosta.

Ohjeen mukaan syntyy 9

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

hannu | 26.2.2020


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä

hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä maitosementtimaalilla.

Resepti

admin | 10.10.2019

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

admin | 30.7.2019

Laipion maalaamiseen käytettiin usein edullista liimamaalia. Maalin matta pinta ei

kurssi-ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.