Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Tapetointi

Tapetointi on sisustustöistä helpoimpia ja sillä saa huoneen ilmeen muutettua nopeasti. Jos sinulla on rakennus, jonka seinät hengittävät eli ne voivat ottaa vastaan ilman kosteutta ja toisaalta luovuttaa sitä takaisin huoneeseen, on tärkeää, että myös tapetti on hengittävä eli höyryä läpäisevä. Moni tapetti myydään laatusanoilla ”eko” tai ”paperitapetti”, mutta todellisuudessa niiden pinnassa on hengittämätön muovi.

Tapetoinnin vaiheet

Tapetoinnin vaiheet:

  1. Alustana puukuitulevy, joka eristää lämpöä ja tasaa seinän epätasaisuudet.
  2. Puukuituleveyn esiliisteröinti
  3. a) Kassakonenauha levyn saumojen päälle sillottamaan päälle tulevaa b) alustapettia. Jos tapetti on tumma ja voimakaskuvioinen alustapetti ei ole välttämätön. Levyn tumma ja karhea pinta voivat kuultaa vaalean ja hentokuvioisen tapetin läpi. Kassakonenauha kiinnitetään pelkällä vedellä, jotta se ei liimaannu kiinni alustaan. Nauhan yläpäähän voi laittaa tapetoinnin ajaksi nuppineulan. Jos levyt liikkuvat, sauma ei repeä sillotuksen ansiosta.
  4. Hienostuneessa tapetoinnissa tapettivuodat tapetoidaan puskuun eli vuodat eivät tule toistensa päälle. Kun tapetti kutistuu hieman kuivuessaan, on riski, että alustapetin valkoinen pilkistää vuotien välistä. Jotta valkoinen ei näy, alustapettiin on maalattava tapetin väriset raidat saumojen kohdalle. Maalina voi olla liisterin ja pigmentin seos. Harva viitsii tehdä näin, useimmin tapetoidaankin limittäin eli vuodat ovat pari millimetriä päällekkäin.
  5. Varsinainen tapetointi.

 

Puukuitulevy esiliisteröidään, jotta levy ei imisi tapetista kaikkea liimaa sisäänsä. Yhteen huoneeseen kuluu monta litraa liisteriä. Liisteri saa kuivua seuraavaan päivään.

Jotkut peittävät puukuitulevyn naulojen kannat, jotkut eivät. Levyjen saumojen päälle on liimattu tasoitus, tämä ei silloita.

Lyhyt pätkä kassakonenauhaa ikkunan kulmauksen yläpuolella.

Alustapetti asennetaan puskuun eli saumat vierekkäin.

Tapetin voi katkaista saksilla, mattopuukolla tai nopeimmin repäisemällä linjaaria vasten.

Avattu vuota ei pyri takaisin rullalle, kun sen päät taittelee. Kostutus suoristaa rypyt.

Perinneohjeet ovat ärsyttäviä: liisteriä ei laiteta liikaa eikä liian vähää. Liistriä pitää olla koko alueella sen verran runsaasti, että tapetti liukuu hieman liisterin päällä kohdistamista varten. Toisaalta liistriä ei saa olla niin paljoa, että se tursuaa tapetin alta. Käytä muovitonta liisteriä.

Tapetti taitetaan itsensä päälle siirtämistä varten.

Tapetti nostetaan pöydältä niin, että vuota ei liu'u sanomalehdellä olevalle liisterille. Napakka heilautus suoraan ylös!

Vuota harjataan seinään. Jos saumasta tursuu tapetin päälle liisteriä, on se pyyhittävä heti pois nihkeällä rievulla. Tapetissa voi olla pieniä epätasaisuuksia tai kuplia, ne tasoittuvat kun vuota kuivuessaan kutistuu hieman.

Asennettava vuota saa olla hieman liian pitkä. Ylijäämä leikataan jalkalistan päältä irti, kun liisteri on hieman kuivunut. Vasta kiinnitetty vuota on märkä, ja pehmeä paperi repeää helposti vaikka puukko olisi terävä.

Huone valmiina!

Lisää aiheesta

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020 käynnistyi sammalen torjuntaa käsittelevä testi, josta voit lukea enemmän täältä: https://www.perinnemestari.fi/sammal .

Seuraava testi käsittelee vanhojen kattotiilien maalaamista. Sementtimaalin

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä maitosementtimaalilla.

Resepti on yksinkertainen:

Sekoita keskenään

10 litraa rasvatonta maitoa 1 kilo sementtiä 5 kiloa värijauhetta – esimerkiksi samaa Falun-

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 22.2.2023

Mikrobit eli muun muassa lahottajasienet, sinistäjäsienet, levät ja homeet alkavat

Jari Vesanen | 27.11.2022
Mestariartikkeli

Jari Vesanen on siirtänyt 1830-luvulla rakennetun maalaistalon, kaksvooninkisen, Kauhavalta Sipooseen. Artikkelissa hän pohtii siirtämisen

Niko Palonen | 18.11.2022
Mestariartikkeli

Tuulettuva alapohja tarkoittaa alapohjarakennetta, jossa varsinaisen lattian alla on tuuletus- eli ryömintätila. Kun puhutaan vanhan

hannu | 18.11.2022
Mestariartikkeli

Artikkelissa on hahmoteltu yleisiä suuntaviivoja siitä, mitä pidän mielekkäänä remonttijärjestyksenä, kun kunnostaminen koskee

Kati Lahtinen | 9.11.2022
Mestariartikkeli

Vanhan rakennuksen lisäeristämiseen ei kannata ryhtyä suin päin. Lisäeristämisellä saavutettavat säästöt on suhteutettava remontin aiheuttamiin

hannu | 13.2.2022

Vanhan rakennuksen kunnostamisessa on käytettävä eristemateriaaleja, jotka vastaavat rakennusfysikaalisesti rakennusaikaisia

hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.