Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Pinkopahvi kattoon

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25 neliön huoneen pingottamiseen vajaa työpäivä. Pahvi on levitettävä reippaaseen tahtiin, jotta se ei kuivu liikaa asentamisen aikana. Kahden seuraavan päivän aikana katto maalattiin valkoiseksi.

Pinkopahvi oli yleinen kattojen ja seinin pintamateriaali 1800-luvun puolivälistä pitkälle 1900-luvulle, mutta sen jälkeen sen suosio on ollut vähäinen. Nykyään pinkopahvin asentaminen kuuluu rakennusrestauroijan perustaitoihin. Kuvasarjassa työskentelevät Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opettaja Sanna Pitkäniemi ja opiskelija Larissa Mäenpää.

Katossa pahvi yleensä maalataan. Huokeampi maali on liima- eli liitumaali, joka pohjustetaan alusliisteröinnillä. Liitumaali kuivuu nopeasti ja se jättää huokoisella pinnalla helposti työsaumat näkyviin.

Jos varsinaisena pintamaalina on pellavaöljymaali, voidaan se maalata suoraan pinkopahville.

Pienessä huoneessa (kaksi vuotaa rinnakkain) voidaan pahvi jättää naulaamatta keskikaton alueella. Isommissa huoneissa jokainen vuota naulataan kaikilta reunoilta.

Tämä huone pitäisi pahvittaa. Pingottajia tarvitaan kaksi. Kun huonekorkeus on yli kolme metriä tarvitaan myös telineet, mielellään sellaiset joiden päällä voi liikkua jopa huoneen päästä päähän

Pinkopahvituksen kriittinen vaihe: pahvin kostuttaminen. Veden voi pirskottaa suihkepullolla tai harjalla. Kostuttamisen jälkeen päällekkäin pinotut vuodat suljetaan tiiviisti muovilla noin puoleksi vuorokaudeksi, jotta kosteus leviää tasaisesti. Käytetyn pahvin paksuus on 450 g/m2. Mallia näyttää Sanna Pitkäniemi.

Oikeaa vesimäärää voi arvioida kahdella tavalla:
- Pahvia kastellaan tummalta eli huokoisemmalta puolelta sen verran, että pahvi jää makaamaan suorana. Pahvi ei siis enää pyri kiertymään rullalle.
- Vesipisarat peittävät suunnilleen puolet vasta kostutetusta pinnasta.

Rullalla oleva pahvi nostetaan telineelle, joka on aloitusnurkassa. Pahvi asennetaan pääikkunan valoa kohden.

Ensimmäinen nupi lyödään keskelle lähtörullaa. Tämän jälkeen vuotaa avataan hetkeksi pari metriä ja tarkistetaan, että se lähtee etenemään suoraan seinälinjaa pitkin.

Rulla takaisin kiinni, jotta se ei suotta kuivu ja koko lähtöpääty lyödään kiinni. Tässä vaiheessa suoraan pahviin noin 20 cm välein.

Työparin rullanpitelijä kannattelee pahvia koko ajan pienessä jännityksessä eteenpäin ja naulaaja seuraa perässä.

Kun koko rulla on saatu harvanaulattua kattoon, palataan takaisin ja lyödään tiheämpi naulaus nupinauhan kanssa noin 4–5 cm välein.

Seuraava vuota kiinnitetään paksulla liisterillä alemman päälle. Alemmassa näkyy tiheä nupitus. Liimaus varmistetaan noin 30 cm välein lyödyillä nupeilla, jotka uppoavat lauta-alustaan vain muutaman millin. Nämä nupit poistetaan, kun liisteri on kuivunut.

Pinkopahvi asetetaan niin, että sen ohennettu reuna tulee alempana olevan pahvin päälle. Ohennettu reuna painetaan lastalla tiiviiksi. Mitä huolellisempi tässä vaiheessa on, sitä vähemmän kitattavaa.

Jos pahviin on tulossa vekki hormin kiertämisen tai epätasainen kastumisen takia, voi kiinnittymistä tukea levyn palalla kuivumisen ajaksi.

Kun pahvi on kuivunut, kitataan kahden vuodan sauma tasaiseksi.

Maalin voi levittää kattoon telalla, mutta....

... kauniin pinnan saa vain kun maali viimeistellään siveltimellä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen veden. Useimmat tapettivalmistajat ilmoittavat, että heidän tapettinsa on hengittävä, mutta he tarkoittavat sillä yleensä vain kaasumaisen veden, ilmassa leijuvien mesimolekyylien,

Rautakaupoissa myytävissä tapettiliimoissa ja -liistereissä on pääsääntöisesti hengittämättömiä ainesosia. Perinnerautakaupoista voi ostaa liisteriä, jossa on vain luonnonmukaista selluloosaa. Paperitapetilla käytettävää liisteriä voi tehdä itse vehnäjauhosta.

Ohjeen mukaan syntyy 9

Tapetointi on sisustustöistä helpoimpia ja sillä saa huoneen ilmeen muutettua nopeasti. Jos sinulla on rakennus, jonka seinät hengittävät eli ne voivat ottaa vastaan ilman kosteutta ja toisaalta luovuttaa sitä takaisin

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

hannu | 26.2.2020


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä

hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä sementtimaitomaalilla.

Resepti

admin | 10.10.2019

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

admin | 30.7.2019

Laipion maalaamiseen käytettiin usein edullista liimamaalia. Maalin matta pinta ei

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.