Main menu

Päiväkirja

21.02.2024

Perinnemestarin OMAäly-hanke

Pöhisevät tekoälystä. Mahtaako siitä olla mihinkään?

Osaako tekoäly naulata? Tietääkö tekoäly, mikä on ilman suhteellinen kosteus ryömintätilassasi? Osaako tekoäly arvioida lahon puun määrän piilossa olevassa rakenteessa? Kuinka käy tekoälyltä tapetointi?
Ei se ressukka osaa mitään näistä.

Perinnemestari on kehittänyt perinteistä toimintatapaa ja muokannut sen huippuunsa. Prosessin nimi on OMAäly. Pitää itse tietää, mistä kunnostamisessa on kyse, ja pitää koskettaa omilla käsillä sitä, mitä korjaa. Hankkeen edellytys on oma vaiva – pitää istua, lukea, opiskella ja ajatella perusasiat. Sen jälkeen työmaalle. 

Oppipolku alkaa Perinnemestarin kaupasta, josta löytyy paperille präntättyjä ja PDF-ohjeita perusasioista vaativiinkin korjauksiin.

Hannu
20.08.2023

Olin tapahtuman suojelija vuonna 2023, tämä teksti oli tapahtumalehdessä

Vanha talo hoitaa sielua ja ruumista

Ihmiskunnan historiassa on eletty vasta muutama kymmenen vuotta aikaa, jossa kaikki kevyet ja raskaat työt voi ulkoistaa koneelle. Koneelle voi ulkoistaa jopa ajattelun, kun tekoäly ratkoo ongelmat. Luulisi, että kaikki on nyt hyvin, mutta näin ei olekaan. Ajassamme on monia ilmiöitä, jotka osoittavat, että emme ole sopeutuneet elämään toimettomana. Ihminen tarvitsee paikan, jossa hän puuhaa jotain. Ei olekaan yllätys, että oma talo viehättää yhä useampaa.

Virallinen megatrendi toitottaa elämän digitalisoituvan, mutta yksilö haluaa aitoja kokemuksia, tehdä käsillään konkreettisia asioita ja tuntea kuuluvansa tiettyyn paikkaan. Vanhan talon kunnostaja tekee kodistaan pesän ja sielun peilin. Vanhan rakennuksen henki, aitojen materiaalien tuntu sekä ymmärrys oman talon rakenteista ja tekniikasta maadoittavat todelliseen elämään.

Kunnostaminen voi olla pitkä prosessi ja tulla kalliiksikin, mutta jokainen siveltimenveto ja naulanisku ovat samalla mielen hoitamista. Elämä saa merkityksen ja siinä ohessa ruumis liikuntaa. Miksi juosta pururadalla tai käydä kuntosalilla, kun omalla tontilla saa liikkua ja puuhata aamusta iltaan?

Kun olet tullut Loviisaan, olet oikealla tiellä. Olet romantikko, ja sinulla on sielu, joka aistii vanhan talon tunnelman, ja keho, joka haluaa nikkaroida. Sinua ei pelota ostaa purkukuntoista taloa tai aloittaa vuosia kestävää remonttia. Silmäsi säihkyvät, kun näet kaiken rähjän takana piilevän kauneuden. Perinnerakentaja on esteetikko ja haaveilija, ja ehkei remontti tule koskaan täysin valmiiksikaan. Mutta ei se haittaa – keskeneräisyydestä huolimatta kukat kukkivat kesällä ja talvella voi lukea romaania kylki kyljessä uunin kanssa.

Rakastu vanhaan taloon, se suhde kestää!

Hannu Rinne

Hannu
06.10.2018

Messuilla Raumalla

Hannu

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.