Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Miksi katolle tulee jääpuikkoja

Rakennuksen katolle syntyy jääpuikkoja, jos vintin ilma on liian lämmin. Perinteinen avovintti on hatara joten sen lämpötila on suunnilleen sama kuin ulkoilman. Jos vintin lämpötila nousee plussan puolelle, alkaa lämpö sulattaa vesikatolla olevaa lunta, joka valuu räystäälle tai räystäällä olevaan jalkaränniin. Talon rungon ulkopuolella oleva räystäs on kylmä, joten sinne valuva vesi jäätyy jääpuikoiksi.

Jos talossa on jalkaränni, vesi jäätyy rännikouruun, mikä padottaa vettä, ja erityisesti peltikatto alkaa vuotaa. Katossa ei ole reikää, mutta kymmenenkin senttimetriä kourussa noussut vesipatja löytää rakoset kahteen kertaan taitetun pellin saumoista. Jos jalkaränni on lappeessa ylhäällä, valuu vuotovesi vintille.

Lämpöä syntyy vintille, kun asunnon lämpö karkaa ylöspäin. Joskus syynä voi olla vähälumisen lappeen puolelta paistava aurinko. Varsinkin matalalle vintille tehdyt huonosti eristetyt lisähuoneet vuotavat helposti lämpöä. Myös huonosti eristetyt ilmanvaihtoputket ja -laitteet voivat luovuttaa lämpöä. Lämpö pysyy vintillä hyvin, koska lumi on hyvä eriste, se on kevyttä ja huokoista.

 

 

Lumi sulaa vesikatolla, jos vintti on liian lämmin.

 

Jääpuikoista pääsee eroon parantamalla yläpohjan ja ilmanvaihtoputkien eristystä. Vintille voi myös tehdä tuuletusaukkoja, jotta kylmä ilma pääsee jäähdyttämään vinttiä. Ilman on päästävä vintille räystäiden alta, josta se virtaa lämmenneenä harjalle alipainetuulettimiin tai päädyissä oleviin tuuletusaukkoihin.

 

Tuuletus viilentää vinttiä eikä räystäälle synny jääpuikkoja.

 

Jääpuikko voi syntyä lämmittämättömäänkin rakennukseen, kun aurinko lämmittää sisätiloja. Vesi valuu lumipatjan sisällä räystäälle, jossa tuuli jäähdyttää veden ja se jäätyy.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Kiviniemen kartanon vesikatossa on kattotuolien varaan tehty umpilaudoitus, jonka päälle on 1800-luvulla tehty kolmiorimahuopakatto. Vanhan katteen purkamisen yhteydessä huopakerroksia paljastui paikoitellen jopa viisi. 1970-luvulla katolle oli tehty halpa remontti: kolmiorimat

Laavu ja kota

Ensimmäiset asumukset Suomessa olivat tilapäiseen tai siirrettävään majoittumiseen käytettyjä laavuja (katteena havut) tai pistekotia, joissa seinä ja katto ei ole eriytynyt omaksi rakenneosaksi. Kodassa kiinnitettiin vitsaksella yhteen

Sanotaan, että katto on talon tärkein osa; jos se ei ole kunnossa, kaikki sen alla alkaa pian tuhoutua. Veden pitäminen ulkona on ollut aina hankalaa ja kaikista rakenneosista katto on

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

hannu | 26.2.2020


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä

hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä sementtimaitomaalilla.

Resepti

admin | 10.10.2019

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

admin | 30.7.2019

Laipion maalaamiseen käytettiin usein edullista liimamaalia. Maalin matta pinta ei

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.