Kunnostaminen
Artikkelit

Main menu

Laipio

Jo vanhimmissa mökeissä oli yläpohja, eli vesikaton tehtävä ei ole ollut lämpöä eristävä. Vanhimmissa savutuvissa välipohja oli taitteinen, jotta lämpimänä ylös nouseva savu saatiin ohjattua huoneesta ulos. Savun takia laipioon ei kannattanut juuri uhrata vaivaa, kaikki oli mustan savun peittämää.

 Seurasaareen siirretyn Niemelän torpan savupirtti. Savu nousee uunista huoneeseen.

Kun tupiin alettiin muurata savupiippuja, voitiin laipio maalata. Halvin väri oli liimamaali, jonka valkoisena pigmenttinä on liitu. Kun savua ei tarvinnut johdattaa ulos, laipio voitiin tehdä matalammalle ja tasaiseksi.

Tuvan valkoiseksi maalattu katto Stundarsin museossa.

1800-luvun alussa vauraimpien talojen kattoihin saatettiin liimata papariarkkeja. Toinen vanha tapa oli pingottaa kattoon maalattava pellavakangas, mutta tähän oli varaa vain kaupunkien varakkaissa porvaristaloissa. Pinkopahvin käyttö yliesttyi 1800-luvun loppupuolella. Nopeasti asennettavana, edullisena ja helposti pintakäsiteltävänä materiaalina se ylistyi pian kaikissa asunnoissa. Sitä käytettiin vielä 1950-luvun rintamamiestaloissa.

1800-luvulla laipion pääalue oli yleensä valkoinen, mutta ainakin seinänvierustoja kiersi boordi ja keskellä laipiota oli lampun rosetin ympärillä maalttuja koristeita.

Kaupunkitaloissa ja suuremmissa kartanoissa saattoi laipio olla kalkkiaastilla rapattu. Laasti pysyi kiinni rimoituksen varassa. Maalina oli näissäkin liimamaali, mutta rappauspinta piti pohjustaa alunavedestä ja liimasta sekoitetulla seoksella.

Pyhtääläisen Ahvenkosken kartanon salin rapattu katto oli painunut pahasti.

Loisteliaasti maalatut ja taidokkailla puukasetoinneilla tehdyt katot yleistyivät kertaustyylien myötä 1800-luvun jälkipuoliskolla. "Kattoihin maalattiin runsaasti kasvi- ja eläinornamentiikkaa. Etenkin yleisissä tiloissa koristelu oli ylitsepursuavaa, mutta hienoimmissa yksityiskodeissakin katto voitiin kuvioida. [...] Kaupungintalojen, lääninhallitusten ja muiden julkisten tilojen runsas koristelu herätti vastakaikua yksityisissä kansalaisissa. Esim. kuopiolaisten puutalojen sisäkatoissa oli yksinkertainen kasviornamentiikka- ja viivakoristelu 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa suurta muotia. Ornammentit maalattiin pahvi- tai rappauspinnalle. Myös reliefikoristelua harrastettiin. Katon keskelle laitettiin kipsinen tai rapattu ruusuke tai ympyräkuvio." (Niiranen)

Ootrattua helmiponttia.

Samoihin aikoihin syntyi helmipontti. Sitä pidetään usein vaatimattomampien tilojen (keittiö, eteinen) kattolautana, mutta siitä on tehty myös hienoja paneelikattoja. Helmiponttikaton näyttävyyttä lisäsi petsaaminen ja lakkaaminen, joka antoi laipiolle hienostuneen kiillon.

Aiheesta enemmän: Timo Niiranen: Miten ennen asuttiin, vanhat rakennukset ja sisustukset. Otava, 1981.

Jaa

Kunnostaminen
Artikkelit
Jari Vesanen | 27.11.2022

Jari Vesanen on siirtänyt 1830-luvulla rakennetun maalaistalon, kaksvooninkisen, Kauhavalta Sipooseen. Artikkelissa hän pohtii siirtämisen

Kati Lahtinen | 9.11.2022

Vanhan rakennuksen lisäeristämiseen ei kannata ryhtyä suin päin. Lisäeristämisellä saavutettavat säästöt on suhteutettava remontin aiheuttamiin

hannu | 10.12.2019

Tähtiventtiili hoitaa vanhan rakennuksen ilmanvaihdon. Jokaisessa asuinhuoneessa tulisi olla kanavat

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen

hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

hannu | 3.7.2018

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi

hannu | 3.7.2018

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia. Suomessa ensimmäinen

kurssi-ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.