Kunnostaminen
Artikkelit

Main menu

Kylpyhuone ja WC

Veden tuominen sisälle vanhaan taloon on tekninen ja henkinen haaste. Ei vahoissa taloissa ollut vettä kuin ämpärillinen ovenpielessä ja sekin ruoanlaittoon. Peseytyminen tapahtui aina erillisessä saunarakennuksessa; maaseudulla pitkälle 1900-luvulle ja kaupungeissakin käytiin yleisissä saunoissa vielä 1970-luvulla. Sata vuotta sitten vain hienommissa kerrostaloissa oli kylpyhuoneet ja niissäkin käytettiin kylpyammetta eli vettä ei päästetty lattialle.

Hvitträskin (Gesellius, Lindgren, Saarinen) kylpyhuone on vuodelta 1903. Kuvan ulkopuolella vasemmalla on amme ja bide.

Saunakulttuurin, jossa vettä roiskitaan pitkin seiniä ja lattioita, tuominen sisälle asuntoon johtaa usein ongelmiin. Nykyään kirvesmiehet ovat vesieristesertifikoituja, mutta mikä auttaa kun hirsitalo kuitenkin hieman liikkuu. Rungon liikkeiden eliminoimiseksi kylpyhuone tulisi rakentaa mökki mökin sisään -periaatteella eli kylpyhuoneen seinärakenteita ei tueta hirsiin. Kylpyhuoneelle koolataan oma runko, joka on hieman pienempi kuin käytettävä huonetila.

Hirsitalon sisälle rakennetaan kylpyhuone harkoista. Harkko- ja hirsiseinä eivät tukeudu toisiinsa, jotta hirsien kosteuseläminen ei riko muurausta.

Perinteisen puutalon ominaisuuksiin kuuluu, että rakenteet ja eristeet voivat toisaalta imeä itseensä kosteutta ja sen jälkeen luovuttaa sen pois. Sanotaan, että talo hengittää. Kosteiden tilojen edellytyksenä puolestaan on, että ne eivät saa päästää kosteutta huonetilan ulkopuolelle, koska suuri määrä kosteutta voi tiivistyä rakenteisiin. Jos tiivis ja hengittävä rakennustapa yhdistetään voi syntyä ongelmia, kun kosteus pääsee jonnekin, mutta ei enää sieltä pois.

Jos kylpyhuone halutaan varsinaisen asuinrakennuksen sisälle, sille voi etsiä turvallista paikkaa kellarista, kuistilta tai vintiltä. Yksi vaihtoehto on rakentaa uusi uloke. Ei  elintasosiipeä, vaan ikäänkuin uusi kuisti, joka noudattaa talon omaa muotokieltä.

Kosteusriskistä pääsee eroon, kun ei laske vettä lattialle vaan peseytyy suihkukaapissa. Panu Kaila sanoo Perinnemestari-tv-ohjelmassa provosoiden, että kylpyhuoneiden kosteusongelmia ei ratkaista vesieristeillä, vaan varmempi keino olisi kieltää lattiakaivot. Etelä-Euroopassa kylpyhuoneissa on kokolattiamatot eikä kosteusongelmia.

Oikeaoppisen kylpyhuoneen rakentaminen on niin visainen kysymys, että Museoviraston korjauskorttikin aiheesta on päivitetty. Vanhassa ohjeessa suosittiin huone huoneen -sisällä konseptia, uudessa ohjessa korostetaan hyvän suunnittelun merkitystä.

Sisällä rakennuksessa on vain pieni vessa, joka on sijoitettu yläkertaan menevien portaiden alle vanhaan varastotilaan.

Pesukomuutti hämeenlinnalaisesta Palanderin-talosta, joka esittele 1800-luvun porvariselämää.

Uusvanha kylpyhuone.

Lisää aiheesta

Peseytyminen tapahtui 1900-luvun alkuun asti saunassa sekä maalla että kaupungissa. Kaupungeissa hienoissa porvaristaloissa oli kylpyhuoneita jo 1800-luvun lopulta, mutta enemmistö ihmisistä kävi yleisissä saunoissa tai pesi itsensä pesuvadissa, jota säilytettiin

Jaa

Kunnostaminen
Artikkelit
Jari Vesanen | 27.11.2022

Jari Vesanen on siirtänyt 1830-luvulla rakennetun maalaistalon, kaksvooninkisen, Kauhavalta Sipooseen. Artikkelissa hän pohtii siirtämisen

Kati Lahtinen | 9.11.2022

Vanhan rakennuksen lisäeristämiseen ei kannata ryhtyä suin päin. Lisäeristämisellä saavutettavat säästöt on suhteutettava remontin aiheuttamiin

hannu | 10.12.2019

Tähtiventtiili hoitaa vanhan rakennuksen ilmanvaihdon. Jokaisessa asuinhuoneessa tulisi olla kanavat

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentaja haluaa, että hänen tapettinsa läpäisee sekä kaasumaisen että nestemäisen

hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

hannu | 3.7.2018

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi

hannu | 3.7.2018

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia. Suomessa ensimmäinen

kurssi-ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.