Keittomaalia voi tehdä lukuisilla eri tavoilla, joten toriparlamentissa voi saada hyvinkin monenlaisia neuvoja. Kuvasarjassa näkyvä rakennus on maalattu alla olevan reseptin mukaan.
Keittomaalilla sivelty pinta on uudenveroinen kymmenkuntavuotta, pohjoiseinällä pidempäänkin. Kun pinta on pahasti kulunut, seinä harjataan puhtaaksi ja maalataan uudelleen.
Aineet
- 50 l vettä
- 3 kg rautavihtrilliä (homesuoja + värin kiinnittäminen)
- 4,5 kg ruisjauhoja (sideaine)
- 12 kg punamultaa (väri)
- 2 kg merisuolaa (maalin säilyminen - ei välttämätön)
- 3 l pellavaöljyä eli vernissaa (kestävämpi pinta - ei välttämätön)
Jos teet keltamultaa, käytä rautavihtrillin sijaan vähemmän värjäävää kuparivihtrilliä (ei syövyttävänä sovi sinkityillä nauloilla kiinnitetyille laudoille) tai sinkkivihtrilliä.
Joissakin ohjeissa käytetään ruisjauhojen sijaan vehnäjauhoja tai suositellaan vehnäjauhoja keltamullan keittämiseen. Molemmat jauhot sopivat kumpaankiin maaliin.
Työvaiheet
Keittomaali tehdään tarpeeksi isossa astiassa, koska keitos kuohuu voimakkaasti keittämisen loppuvaiheessa pigmentin lisäämisen yhteydessä. Keittoastia tuetaan vaikkapa tiiliskivien päälle. Tulen voi vetää liian voimakkaan kiehumisen estämiseksi astian alta pois. Jos tynnyrin ympärille kietaisee mineraalivillaa, pysyy neste tasaisemmin lämpimänä.
- Jaa vesi kolmeen osaan, esim. 30 litraa keittotynnyriin, 10 litraa ämpäriin jauhojen sekoittamista varten ja 10 litraa jäähdyttämiseen loppuvaiheessa.
- Sytytä tuli keittoastian alla
- Sekoita jauhot huolellisesti kylmään veteen. (Kuumaan sekoittaessa jauhot paakkuuntuvat.)
- Kun vesi kiehuu, lisää rautavihtrilli
- Lisää kylmä ruisvelli tynnyriin ja keitä kolmisen tuntia. Anna kiehua heikosti ja sekoita koko ajan, jotta keitos ei pala pohjaan.
- Kun velli on kypsä, sekoitetaan mukaan pigmentti. Tämä aiheuttaa kuohumista; kaada sekaan kylmää vettä sen hillitsemiseksi.
- Kun maali on jäähtynyt hieman, lisää tarvittaessa suola ja vernissa.
- Jos kaikki maali käytetään heti, suola ei ole välttämätön, se on lähinnä maalin säilytysaine.
- Vernissa ei ole välttämätön, mutta se on maalia vahvistava lisäaine. Pieni määrä vernissaa tekee pinnasta hieman kestävämmän eikä väri tartu vaatteisiin. Tästä on etua, jos seinän ohi kuljetaan usein. Jos vernissaa on kovin paljon, keittomali ei enää kulu pölynä pois ja uudelleenmaalaus on työläämpää.
Rakennus ennen maalaamista.
Mittaa vesi keittoastiaan ja ämpäreihin.
Astia lepää kivien päällä, tuli palaa pellin päällä.
Keitä hiljaisella tulella.
Mittaa raaka-aineet etukäteen.
Keitä puuroa kolmisen tuntia.
Lisää pigmentti eli värijauhe.
Maali kuohahtaa, kun lisäät pigmentin. Jäähdytä tarvittaessa muutamalla litralla kylmää vettä.
Maali on valmista käytettäväksi. Voit maalata yhtä hyvin kuumalla kuin kylmälläkin maalilla.
Valmis! Seinissä punamultaa, jossa puolet tummaa falunpunaista ja puolet heleämpää italianpunaista. Ovet on maalattu petroliöljymaalilla. Ovien ja ikkunoiden listat on sivelty valkoisella pellavaöljymaalilla.