Kunnostaminen
Historia & Tyyli

Main menu

Kertaustyylit 1830–1890

Tyylien historia eteni keskiajalta 1800-luvun alkuun vaiheittain kehittyvänä tarinana, jossa uusi muoti kumosi edellisen. Empiren ja biedermeierin jälkeen 1800-luvun alkupuolella ei syntynytkään enää uutta tyyliä, vaan alettiin kopioida ja sekoittaa vanhojen tyylien ideoita. Teollistumisen synnyttämä varakas porvaristo halusi asuntonsa yht’aikaa sekä ylellisiksi että kodikkaiksi ja mukaviksi.

Kertaustyylien valtatyyli oli uusrenessanssi, joka näkyi sekä sisustuksessa että rakennusten ulkoasussa. Tyylin tunnistaa kolmiosta, neliöstä ja ympyrästä, jotka toistuvat yhtä hyvin ikkunan vuorilaudoituksessa kuin tuolin selkänojassa. Monen kaupungin porvaristalot uusittiin täysin – saneerattiin –kertaustyylien kulta-aikana 1800-luvun lopulla. 1960- ja 1970-lukujen purkuvimman aikana kertaustyylisiä rakennuksia haukuttiin hengettömiksi kopioiksi ja tyylisotkuksi, nyt ne ovat kaupunkien rakastettuja maamerkkejä.

Raumalaisen Mareilan ulkoasu on komeaa uusrenessanssia: rikas laivanvarustaja ei säästellyt, vaan revitytti vanhan julkisivun ja korvasi sen uusimman muodin mukaisella kuosilla.

Eri tyylejä käytettiin talon eri tiloissa: uusrenessanssi sopi juhlavaan saliin ja ruokasaliin. Siro uusrokokoo oli salonkien ja makuuhuoneiden tyyli. Gotiikkaa ja barokkia käytettiin ruokasalissa ja mahtipontisessa herrainhuoneessa. Runsaudesta tuli hyve. Ikkunoihin ja oviaukkoihin tuli raskaat verhot, saliin monta seurusteluryhmää, hyllyt täyttyivät pikkuesineistä, ja kaikki sisäpinnat käsiteltiin täyteläisesti.

Kertaustyyliset huonekalut levisivät laajalle sarjatuotantoa huonekaluteollisuuden ansiosta. Pienet höyrypuusepänverstaat valmistivat kalustoja ja jopa seinäpanelointeja, joita myytiin kuvastojen avulla koko maahan.

Tammisaaren porvaristalomuseossa on hempeä uusrokokootyylinen seurustelusalonki.

Lisää aiheesta

Suuren Pohjan sodan (1700–721) loppupuolella Venäjän armeija miehitti Suomen ja tuhosi lähes kaiken: puutalot poltettiin ja kaikki jotka kykenivät, lähtivät Ruotsiin pakoon. Suurin osa kaupungeista oli maan tasalla. Vuosisadan loppupuolella

1800-luvun sisustamisessa on kolme tyylijaksoa. Vuosisadan alkupuolta leimasi empire ja sen porvarillinen loppuvaihe biedermeier, keskivaihetta kertaustyylit ja loppua kansallisromantiikka sekä jugend.

Vuosisadan alkupuolen empirekoti oli yläluokkainen edustuskoti. Suuren salin

Seinä oli vuosisatojen ajan käsittelemätöntä pyöreää hirttä. Ensimmäinen tapa ehostaa seinää oli piiluaminen eli hirsien tasoittaminen kirveellä. Monessa maalaistalossa seinälle ei muuta tehtykään, ja moni talonpoikaistyylinen tupa on edelleen paljaalla

Suomalaisen rakennustaiteen historia ei ole yhtä loistokas kuin Manner-Euroopan. Kun Aurinkokuningas rakensi Ranskassa Versailles’in palatsia, Suomessa asuttiin pääasiassa savutuvissa. Edellisessä rinnastuksessa on sama mittakaavavirhe mikä tapahtuu myös silloin, kun katsotaan

Jaa

Kunnostaminen
Historia & tyyli
hannu | 4.9.2019
Kuvagalleria
admin | 30.7.2019

Suuren Pohjan sodan (1700–721) loppupuolella Venäjän armeija miehitti Suomen ja

hannu | 5.7.2018

Etuliite huvi- viittaa paremman väen elämään: 1700-luvulla vain aatelisilla oli

hannu | 3.7.2018

1800-luvun sisustamisessa on kolme tyylijaksoa. Vuosisadan alkupuolta leimasi empire ja

hannu | 30.6.2018

Vuonna 1930 perustettu Pihlgen ja Ritola Oy on toinen ja

hannu | 29.6.2018

Suomalaisen rakennustaiteen historia ei ole yhtä loistokas kuin Manner-Euroopan. Kun

hannu | 29.6.2018

Säätyläiskodeissa oli yhdessäoloa ja seurustelua varten kahdesta kolmeen huonetta. Salissa

hannu | 29.6.2018

Peseytyminen tapahtui 1900-luvun alkuun asti saunassa sekä maalla että kaupungissa.

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.