Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Vaahtolasia alapohjaan

Vaahtolasia alapohjassa.
Vaahtolasin täyttö alapohjassa meneillään.

Multapenkin kunnostaminen voidaan tehdä siten, että alkuperäinen rakenne palautetaan alkuperäisen kaltaiseksi. Usein halutaan kuitenkin parantaa asumismukavuutta ja tehdä kunnostus mahdollisimman pitäikäiseksi. Jos kunnostaa multapenkin perinteisesti, hirsien vaihto voi olla edessä jo reilun kymmenen vuoden kuluttua.

Multapenkin kunnostaminen on yleensä vaikeaa, koska lattiapinta on varsin lähellä maanpintaa eli lattian muuttaminen rossipohjaksi ei onnistu ja muutenkaan eristeelle ei ole tilaa.

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto. Vaahtolasi on kierrätyslasista valmistettua Lecan kaltaista ”papua”, joka on kevyttä, mutta siitä huolimatta hyvin pakkautuvaa. Vaahtolasia voi jopa täryttää tiiviiksi eikä se kuohu jalkojen alla kävellessä kuten Leca. 

Vaahtolasin lämmönjohtavuus on 0,105 W/mK. (http://www.foamit.fi/wp-content/uploads/2016/10/foamit_talonrakennus_mal...) Leca-soran lämmönjohtavuus on hieman suurempi eli 0,15 W/mK. Kumpikaan ei ole erityisen hyvä eriste, mutta kun märkää maata vasten ei voi laittaa orgaanista tai vettä imevää eristettä, vaahtolasi on toimiva materiaali. Jos vaahtolasi on ainoa eristemateriaali rakenteessa, tarvitaan sitä alapohjassa 60 cm ennen kuin täytetään nykymääräyksiä vastaava eristysteho. Usein vaahtolasia saadaan asennettua 30-40 cm, mikä antaa jo kohtuullisen eristyksen.

Vaahtolasia ja kapillaarikatko-Lecaa on oltava 30 cm kerros, jotta ne tekevät kapillaarisen katkon eli estävän veden nousun itsessään. Silti ilma rakeiden välissä voi olla kosteaa, joten alapohjarakenteen on mahdollistettava kuivuminen eli kosteuden siirtyminen huonetilaan.

Ruotsalaisissa blogeissa vaahtolasia hehkutetaan, Suomessakin sen käyttö on yleistymässä.

Olen seurannut vain paria kohdetta, joissa vaahtolasia käytetään tai sen käyttöä suunnitellaan. Perusajatus on suunnilleen tällainen:

Vaahtolasi, leikkauskuva alapohjarakenteesta
Vaahtolasi, leikkauskuva alapohjarakenteesta. Kivijalan ilmatiiviys voidaan tehdä jommalla kummalla tavalla.

Vaahtolasi alapohjassa, 3D-kuva
Vaahtolasilla voi täyttää korkeankin tilan. Rakenne on toteutettava siten, että ilma ei pääse virtaamaan vaahtolasirakeiden välissä.

 

Laaja artikkeli multapenkkilattian kunnostamisesta ja vaahtolasin käytöstä löytyy Perinnemestarin kaupasta, täältä.

Hannu

Lisää aiheesta

Vanhan rakennuksen kunnostamisessa on käytettävä eristemateriaaleja, jotka vastaavat rakennusfysikaalisesti rakennusaikaisia materiaaleja. Vastaavuus varmistaa sen, että rakennus pysyy hengittävänä: pieni määrä vesihöyryä voi ja saa kulkea rakenteiden läpi. Tästä ei ole

Palttala:

Bruno Erat nimittää talon ulkovaippaa ihmisen kolmanneksi ihoksi kirjassaan Ekologia, ihminen, ympäristö . Hän kirjoittaa: "Rakennuksen ulkovaipan lämpöhäviöt riippuvat rakentamistavasta ja talotyypistä. Pientalon lämpöhäviöistä siirtyy noin 25-35

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

hannu | 26.2.2020


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä

hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä maitosementtimaalilla.

Resepti

admin | 10.10.2019

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

admin | 30.7.2019

Laipion maalaamiseen käytettiin usein edullista liimamaalia. Maalin matta pinta ei

kurssi-ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.