Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Vaahtolasia alapohjaan

Vaahtolasia alapohjassa.
Vaahtolasin täyttö alapohjassa meneillään.

Multapenkin kunnostaminen voidaan tehdä siten, että alkuperäinen rakenne palautetaan alkuperäisen kaltaiseksi. Usein halutaan kuitenkin parantaa asumismukavuutta ja tehdä kunnostus mahdollisimman pitäikäiseksi. Jos kunnostaa multapenkin perinteisesti, hirsien vaihto voi olla edessä jo reilun kymmenen vuoden kuluttua.

Mutapenkin kunnostaminen on yleensä vaikeaa, koska lattiapinta on varsin lähellä maanpintaa eli lattian muuttaminen rossipohjaksi ei onnistu ja muutenkin eristeen sovittaminen on vaikeaa.

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto. Vaahtolasi on kierrätyslasista valmistettua Lecan kaltaista ”papua”, joka on kevyttä, mutta siitä huolimatta hyvin pakkautuvaa. Vaahtolasia voi jopa täryttää tiiviiksi eikä se kuohu jalkojen alla kävellessä toisin kuin Leca. 

Vaahtolasin lämmönjohtavuus on 0,105 W/mK. (http://www.foamit.fi/wp-content/uploads/2016/10/foamit_talonrakennus_mal...) Leca-soran lämmönjohtavuus on hieman suurempi eli 0,15 W/mK. Kumpikaan ei ole erityisen hyvä eriste, mutta kun märkää maata vasten ei voi laittaa orgaanista tai vettä imevää eristettä, vaahtolasi on toimiva materiaali. Jos vaahtolasi on ainoa eristemateriaali rakenteessa, tarvitaan sitä alapohjassa 60 cm ennen kuin täytetään nykymääräykset. Usein vaahtolasia saadaan asennettua 30-40 cm, mikä antaa jo kohtuullisen eristyksen.

Vaahtolasia ja kapillaarikatko-Lecaa on oltava 30 cm kerros, jotta ne tekevät kapillaarisen katkon eli estävän veden nousun itsessään. Silti ilma rakeiden välissä voi olla kosteaa, joten alapohjarakenteen on mahdollistettava kuivuminen eli kosteuden siirtyminen huonetilaan.

Ruotsalaisissa blogeissa vaahtolasia hehkutetaan, Suomessakin sen käyttö on yleistymässä.

Olen seurannut vain paria kohdetta, joissa vaahtolasia käytetään tai sen käyttöä suunnitellaan. Perusajatus on suunnilleen tällainen:

Vaahtolasi, leikkauskuva alapohjarakenteesta
Vaahtolasi, leikkauskuva alapohjarakenteesta

Vaahtolasi alapohjassa, 3D-kuva
Vaahtolasilla voi täyttää korkeankin tilan. Rakenne on toteutettava siten, että ilma ei pääse virtaamaan vaahtolasirakeiden välissä.

 

Laaja artikkeli multapenkkilattian kunnostamisesta ja vaahtolasin käytöstä löytyy Perinnemestarin kaupasta, täältä.

Hannu

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Pyhtääläisen lähes kaksisataa vuotta vanhan talon katto oli vuotanut salin kohdalta ja lahoa oli parin neliömetrin alueella. Samalla kun vintillä tutkittiin ongelman laajuutta, huomattiin että eristeitä oli vähän ja ne

Kun ollaan huoneessa ja katsotaan ylös nähdään laipio eli sisäkatto. Jos talo on yksikerroksinen on se myös talon yläpohja ja ylimpänä on vesikatto. Jos talossa on useampia kerroksia, on kyseessä

Vanhat ponttaamattomat lattialankut on alunperin kiinnitetty toisiinsa ainoastaan sivusuunnassa puutapeilla, ja myöhempinä aikoina tätä on vahvistettu päältä naulaamalla. Lattian purkamisen hankalin vaihe on ensimmäisen laudan irrottaminen. Lautojen välistä

Talon alin "lattia" on nimeltään alapohja. Varhaisimmissa rakennuksissa, laavuissa, kammeissa ja kodissa se oli paljas maa. Joillakin alueilla saatettiin maahan latoa puunrankoja tai halkaistuja hirsiä. Ensimmäinen varsinainen lattiarakenneoli multapenkki. Silloin

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 13.9.2021

Uusin ajatus multapenkin kunnostamisesta on täyttää lattian alinen tila vaahtolasilla, jonka päälle tulee savikerros ja lankkupermanto.

hannu | 17.4.2021

Hyvällä ammattilaisella on usein kalenteri täysi vuodeksi eteenpäin. He eivät

hannu | 4.3.2021

Kattotiilien testaaminen jatkuu.

Vuonna 2020

hannu | 26.2.2020


Katto kuvattuna 1.3.2020. Myrkkyjä ei ole vielä

hannu | 4.11.2019

Vanhat sementtitiilet voi pinnoittaa uudelleen itse tehdyllä sementtimaitomaalilla.

Resepti

admin | 10.10.2019

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä

hannu | 30.7.2019

Perinnerakentajat käyttävät eristämiseen usein kierrätyspaperipohjaista puukuitueristettä, joita valmistavat mm. Ekovilla,

admin | 30.7.2019

Laipion maalaamiseen käytettiin usein edullista liimamaalia. Maalin matta pinta ei

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.