Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Kaakeliuunin käyttöönotto ja lämmittäminen

Käyttöönotto:

Kaakeliuunin kuivumisaika on noin kaksi kuukautta. Pitkä kuivumisaika johtuu kaakelien lasitepinnasta, joka estää kuivumisen ulospäin.

Ensimmäiset 5–6 polttokertaa, vain puoli pesällistä, eikä savupeltejä suljeta, jotta mahdollinen kosteus pääsisi piipusta ulos.

Lämmittäminen: 

Avaa molemmat savupellit ja tarkasta että ilmastointiventtiili on suljettu.
Täytä pesä 2/3 korkeudesta, puut vaakaan, suuria puita alle ja pienempää pilkettä päälle. Pientä lastua tai tuohenpaloja keskelle kekoa. Sytytä päältä! Syttyy helpommin kuin uskotkaan.

Käytä ehdottoman kuivia puita. Roskien polttaminen aiheuttaa noettumista ja heikentää uunin tehoa. 

Kun puut ovat palaneet hiilokseksi voit lisätä muutaman paksun puun. Kun hiillos on jälleen muodostunut ja liekit kadonneet, voit työntää pellit melkein kiinni: työnnä kiinni ja vedä 3–4 senttimetriä takaisin. Reilun varttitunnin kuluttua sulje pellit kokonaan. Vasta nyt uunin pinta alkaa lämmetä. Nenä kertoo mikäli sulkeminen on liian aikaista.

Mikäli uuni on ollut lämmittämättä pitkään, seuraavan pesällisen voi polttaa jo 4–5 tunnin kuluttua. 

Kaakeliuuni ei ole kamiina  siitä ei saa tehoa enempää polttamalla paljon ja pitkään.

Hoito: 

Koska kaakeliuunissa ei ole arinaa, tuhka pitää poistaa joka toisen polttokerran jälkeen.
Nuohous kerran vuodessa. Pyydä nuohoojaa rassaamaan myös poskikanavat; tätä nuohooja ei tee ilman eri pyyntöä.

Ilmastointiventtilin käyttö:

Avaa ylempi pelti, sulje alempi ja avaa tähtiventtiili. Koska ilmastointi menee samaan kanavaan kuin uunin savu, ei lämmitystä ja ilmastointia voi käyttääsamaan aikaan. Muista sulkea tähtiventtiili ennen seuraavaa lämmitystä.

Timo Nylander
Uunimuurari

Lisää aiheesta

Tuli palaa tulisijassa hyvin sen ansiosta, että piipussa oleva lämmin ilma nousee ylöspäin ja tekee tulipesään alipaineen. Tuli ei työnnä savua eteenpäin.

Kun rakennus ja tulisija sekä piippu ovat

Tähtiventtiili hoitaa vanhan rakennuksen ilmanvaihdon. Jokaisessa asuinhuoneessa tulisi olla kanavat likaisen ilman poistumista ja puhtaan ilman tulemista varten. Tulisijalla lämmitetyssä huoneessa poistokanava on piipun hormi, jonne ilma siirtyy tulipesän tai

Nylander

Puuhella on yleinen nimitys puilla lämmitettävälle liedelle ja niitä on monta eri mallia. Yleisin lienee paikalla muurattu, joko kalkattu, tiilipintainen tai kaakeloitu. Lähes yhtä tavallinen on peltikuorinen

Lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat monet asiat: helppokäyttöisyys, energian hinta, tekniikan määrä ja jopa estetiikka. Yhä edelleen moni talo lämmitetään tulisijan avulla, kun toisessa ääripäässä tietokone ohjaa monimutkaista järjestelmää, joka hyödyntää hukkalämpöä,

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
Jari Vesanen | 27.11.2022
Mestariartikkeli

Jari Vesanen on siirtänyt 1830-luvulla rakennetun maalaistalon, kaksvooninkisen, Kauhavalta Sipooseen. Artikkelissa hän pohtii siirtämisen

Hannu | 30.7.2019

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Hannu | 3.7.2018

Palttala:

Bruno Erat nimittää talon ulkovaippaa ihmisen kolmanneksi

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.