Kunnostaminen
Artikkelit

Main menu

Sähkö

Sähköjen asentaminen taloon, joka halutaan kunnostaa perinteisiä menetelmiä kunnioittaen, on vaikeaa – jopa paradoksaalista: ei sata vuotta vanhoissa taloissa ollut sähköä. Jos talo on 1920-luvulta tai sitä uudempi, on sähkövalaistus saattanut olla alusta asti, mutta sen aikaisia sähkökalusteita ei välttämättä saa enää käyttää. Vanhat järjestelmät olivat pääasiassa maadoittamattomia ja siksi turvallisia ovat varmasti vain valokytkimet, jotka katkaisevat (kuten nykyäänkin) jännitteen vain toisesta virtajohtimesta.

Nykyisten vaatimusten mukaan kytkin ei saa olla suoraan palavan pinnan päällä, joten rasian pohjaan on hankittava eristävä suojalevy. Pistorasiat, hapertuneet johdot ja useimmat lamppujen kannat sen sijaan ovat ikänsä vuoksi usein heikkolaatuisia ja tekniseltä rakenteeltaan vanhentuneita. Vanhat kiinteät sähkökalusteet saattavat kuitenkin olla yllättävän hyvässä kunnossa ja toimivia – ainakin niin kauan kun niihin ei tee mitään muutoksia. Esimerkiksi vanha metallipäällysteinen sähköjohto ei kestä vuosikymmenten jälkeen taivuttamista, vaan remontin yhteydessä eristemassa murtuu ja rapisee pois.

Esteetikolle tekniikkaa suurempi ongelma on nykyaikaisen kodin sähköverkon laajuus ja asennusosien design: suunnaton määrä valkoista muovijohtoa, muovisia kiinnittimiä ja valkoisia kömpelön neliskanttisia asennusrasioita. Kauneus on mitätöntä verrattuna posliinisiin johdonpitimiin, pakeliittisiin kytkimiin ja punottuihin kangasjohtoihin. Vanha tapa oli tuoda sähkö taloon pinta-asennuksina, mutta nykytekniikalla ja asennustavoilla se ei yleensä onnistu. Suurin syy on se, että tavalliseen asuntoon ei riitä kolme sähkötaululta lähtevää johtoa, vaan niitä on ennemminkin kolmekymmentä.

Vanhan rakennuksen sähköistämisessä tai sähköjärjestämisen uusimisessa täytyy käyttää aikaa suunnitteluun ja asennustyöstä tulee aikaavievää, koska johtojen piilottaminen on hidasta. Pinta-asennusten sijaan johtoja voidaan kuljettaa, eristeissä, vintillä tai talon alla. Osa johdoista voidaan piilottaa paksujen jalkalistojen sisään ja ovi- sekä ikkunalistojen taakse. Asentamisessa kannattaa hakea kohtuullista kompromissia: sähkökaapilta lähtevän johtoröykkiön voi jakaa vintillä eri huoneisiin, joissa on aivan perinteistä kuljettaa johdot näkyvillä lampun ja valokytkimen välillä. Samalla tavalla voi tuoda talon alla tai lattiaeristeiden sisällä yhden johdon huoneeseen ja kuljettaa sitä jalkalistan takana pistorasialta toiselle.

Sähköasentajalle täytyy korostaa, että haetaan viimeisteltyä lopputulosta eikä pientä laskua. Tilaajan on myös oltava vahvana oman tahtonsa kanssa. Olin paikalla kun asentaja oli asentamassa naapurissa ylimääräistä pistorasiaa ja päivittelin, että onpa johto ruma. Asentaja riemastui, että toki hänelle on ratkaisu tähän: valkoinen muovikotelo! Piti vielä keskustella hetki ja selittää, että se on vielä isompi ja rumempi. Onneksi yhden laudan irrottamisella saimme johdon seinän sisälle.


 
Vertaile eri vaihtoehtoja – kaikessa. Ylinnä sähkömiehen hätäinen ratkaisu. Keskellä nykyaikainen sovellus ulkotilan kaapeloinnista ja alhaalla täydellinen uusvanha sähköasennus.
Alimmaisena oleva kiertokytkin toimii myös kruunukytkimenä, jolloin ensimmäinen kierto sytyttää puolet kattokruunun polttimoista, toinen kierto loput.  Kuvat: Hannu Rinne.

Perinteistä asentamista jäljittelevän työn ei tarvitse mennä aivan sähkön keksimisen aikoihin kangasjohtoineen, paljon auttaa jo se, että sähköjohto on mustaa tai ruskeaa, mahdollisesti metallivahvistettua ja se kiinnitetään Y-kiinnikkeillä. Johdon saa maalata tai tapetoida yli. Reilusti näkyvillä oleva, mutta luonnollisessa paikassa kulkeva johto voi olla paremman näköinen kuin keinotekoisesti kaappien takaa kierrätetty. Tarvitaan hyvää silmää ja yhteistyötä asentajan kanssa. Ole paikalla, kun kytkimille ja jakorasioille etsitään sopivia paikkoja.

Asennusseikkojen ohella suhtautuminen valon määrään on muuttunut. Ensimmäiset valaisimet (yksi keskellä huonetta) ja niissä käytetyt hehkulamput olivat teholtaan vaatimattomia, n. 25 W. Nykyihminen ei suostu tekemään sellaisessa valossa  mitään. Kirkas yleisvalo ei kuulu perinnesisustukseen ja valaisinten sijoittelussa täytyy käyttää mielikuvitusta: sopivia kohdevaloja aina sinne missä  jotain tehdään. Osan valaisimista voi piilottaa ja nauttia niiden pehmeästä heijastevalosta.

Sen lisäksi että joitakin vanhoja sähkökalusteita (kytkimiä, jakorasioita) voi käyttää edelleen, uustuotannossa on laaja valikoima sähkökalusteita eri vuosikymmeniltä. Katso Toimijat-osiosta perinnerautakaupat ja tutustu niiden valikoimaan.

Kun muutat vanhaan taloon, kutsu ammattitaitoinen sähkömies heti tarkistamaan sähkölaitteet. Saat tietää onko kaikki kunnossa ja samalla voitte arvioida riittääkö sähkölaitteiden kapasiteetti ja tekniikka sinun tarpeisiisi. Tarkista myös mahdollisuus kolmivaihevirtaan, muutamat isot remontissa käytettävät laitteet (mm. selluvillan puhaltaminen autosta) tarvitsevat niin paljon sähköä, että kolmivaihepistorasia on tarpeen.

Lisää aiheesta

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi olla päivän teknisin tapahtuma. Vaikka olisi kuinka perinteisen rakennus- ja asumistavan ihailija, ei nykytekniikalta oikein voi välttyä.

Perinnemestari-sivuston eri

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia. Suomessa ensimmäinen kunnallinen vesilaitos aloitti toimintansa Helsingissä 1876, ja silloinkin vettä jaettiin kaupungin keskeisillä paikoilla vesiposteista. Tätä ennen – ja vielä pitkään

Lue Jari Ketolan laaja arikkeli Painovoimaisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto PDF:nä.

Lainaus johdannosta:

"Tämän oppaan tarkoitus on auttaa huoltamaan ja käyttämään painovoimaista ilmanvaihtosysteemiä asuinrakennuksissa. Näkökulmana on tavallisen aktiivisen

Sähkön voittokulku Suomessa alkoi Finlaysonin tehtailta Tampereelta vuonna 1882. Sähköistyksen alkuvaiheet kytkeytyvät alueen teollisuuslaitoksiin. Lähinnä höyryvoimalla toimineet laitokset saattoivat kytkeä koneidensa pyöritettäväksi "dynamon", jonka tuottamalla virralla valaistiin tehtaan ja lähipiirin

Jaa

Kunnostaminen
Artikkelit
Hannu | 3.7.2018

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi

Hannu | 3.7.2018

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia. Suomessa ensimmäinen

Hannu | 3.7.2018

Lue Jari Ketolan laaja arikkeli Painovoimaisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto

Hannu | 27.6.2018

Sähköjen asentaminen taloon, joka halutaan kunnostaa perinteisiä menetelmiä kunnioittaen, on

Hannu | 30.5.2018

Lämmitysjärjestelmä on yksi eniten taloon ja asumiseen vaikuttavista tekijöistä ja

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.