Kreosootti on myrkky, mutta mitä kreosootti oikeastaan on ja mitä pitää tehdä, kun sitä löytyy asuinrakennuksesta? Kreosoottia vastaavia mikrobikasvustoa estäviä yhdisteitä syntyy kalansavustuksessa, ja aikoinaan tästä kehittyikin idea käyttää kreosoottia tervapaperissa. Kreosootti toimii hometta ja lahoa vastaan, mutta aine ei ole ihmisellekään turvallinen. Useimmissa tapauksissa kreosootti on hyvä poistaa asuinrakennuksesta.
Historia
Saksalainen paroni, teollisuusmies ja keksijä Karl Freiherr von Reichenbach (1788–1869) keksi kreosootin vuonna 1832. Pyökillä savustettu liha säilyi tavallista paremmin ja Raichenbach päätyi valmistamaan pyökin tervaa, jolla oli desinfioiva vaikutus. Kreosootin nimi on johdettu kahdesta kreikan kielen sanasta, krea, liha ja sooter, suojelija.
Itävaltalainen kemisti Heinrich Hlasiwetz (1825–1875) jatkoi tutkimuksia lupaavalla aineella, ja vuonna 1858 hän tunnisti kreosootin vaikuttavan osan, kreosolin.
Martta-liiton Emäntälehti kertoi vuonna 1936, kuinka savustaminen toimii: ”Savu sisältää kemiallisia kreosootteja, jotka tunkeutuvat kalaan ja kuuluen antiseptisiin aineisiin tappavat pilaantumista aiheuttavat mikro-organismit.”