Main menu

Kesämökin tuulettuva alapohja

1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Rossi
Kesämökin tuulettuva alapohja

Olen kunnostamassa 60 -luvulla rakennetun kesäkäytössä olevan mökin rossilattiaa. Keittiön lattiasta alkanut kunnostustyö on nyt eskaloitunut koko mökin lattian uusimiseen. Ostin Perinnemestarin verkkokaupasta aihetta käsittelevän Alapohjan kunnostaminen - ohjeen, josta on ollut suuri apu! Remontoinnin aikana olisi tarkoitus myös parantaa alapohjan tuuletusta, tehdä sokkeliin huoltoluukku ja rakennuksen alla olevaan maahan kapilaarikatko siltä osin kun se on mahdollista ( mökki on osittain kallion päällä). Muutama kysymys on herännyt, johon en ole vielä löytänyt vastausta.

1. Mökin on 70 m2:n kokoinen. Kuinka paljon tuuletusluukkujenyhteenlaskettu pinta-ala tulisi olla? Tällä hetkellä 9x24 cm luukkuja on 4 kpl mökin eteläpuolella ja 4 kpl pohjoispuolella. Tarkoitus olisi suurentaa näitä luukkuja ja niiden lisäksi tehdä luukut myös itä- ja länsisivustoille. Joidenkin ohjeiden mukaan luukkujen yhteispinta-ala tulisi olla 4-8 promillea lattian pinta-alasta. Toisessa ohjeessa puhutaan jopa niinkin pienistä lukemista, kuin 0,5-1 promillea lattian pinta-alasta. Voiko luukkuja olla liikaa tuuletuksen ja kosteudenhallinnan näkökulmasta? Mökki on siis pelkästään kesäkäytössä, eikä viileä lattia ole ongelma.

2. Mitä materiaalia kannattaisi käyttää maan kapilaarikatkokerroksessa ja kuinka paksu kerroksen tulisi olla? Lecasoraa, mursketta vai sepeliä? Meinasin poistaa rakennusjätteiden lisäksi vanhaa pintamaata ja samalla suurentaa mökin alla olevaa ilmatilaa 80 cm korkuiseksi niiltä osin, kuin se onnistuu. Lopuksi kalliottomiin kohtiin tulisi tuo kapilaarikerros.

3. Täytyykö eristeen kannatinlautojen olla raakaponttia vai käykö pelkkä raakalauta tiiviisti kiinnitettynä? Mikä on tuon pontin tarkoitus alimmassa laudoituksessa? Suunniteltu lattiarakenne on alhaalta päin: eristeen kannatinlaudat - ekovillan ilmasulkupaperi- 100mm tai 125mm ekovilla eriste - ilmansukupaperi - lattialaudat lakattuna. 

4. Lattialaudat olisi tarkoitus lakata. Onko lakkaus "hyväksyttävä" käsittely kosteuden kulkeutumisen kannalta? Käsittääkseni kosteuden pitää päästä kulkemaan lattiassa molempiin suuntiin. Mikä lakka olisi talvella kylmillään olevaan rakennukseen hyvä?

Haluatko lukea ja kirjoittaa viestejä keskusteluun?

Kirjaudu kerholaisenaKatso edut ja rekisteröidy kerhoon

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.