Main menu

Kalliopohjainen matala ja kostea ryömintätila

1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Mirkka Hynninen
Kalliopohjainen matala ja kostea ryömintätila

Hei, kiitos erinomaisesta uudesta Ryömintätilan kuivatus -ohje-pdf:stä! Tulee täsmäavuksi omaan tilanteeseen, jossa kallio viettää talon alle ja siellä virtaa tulva-aikaan keväällä suorastaan pieni puro. Kosteutta säilyttää hiekkatäyttö, joka on suunnitelmissa imeä pois ja lisätä kapillaarikatko ja kenties jonkinlainen lämpöeristys kalliota vasten. Sitten vielä koneellista puhallusta tarpeen ja tilanteen mukaan.

Pari tarkentavaa kysymystä ohjeeseen liittyen: 

1. Ilmanvaihdon parantaminen puhaltimella: kohdassa mainitaan että tuloilmaa voi lämmittää hiukan. Kanavapuhallin on suunnitelmissa (esim. Systemair Sileo KV 100 EC automatiikalla), mutta minkälainen lämmityskone tulisi kyseeseen sen pariksi, kun ryömintätilan pinta-ala on noin 20 neliötä ja se on hyvin matala kauttaaltaan, noin 45-70 cm? Puhallusta tarvitaan ehkä ajoittain myös kylmään vuodenaikaan, joten lämmitys hyvä idea.

2. Meidän ryömintätilaa ei varmaankaan saada millään keinolla täysin vedettömäksi kallion rakosten vuoksi, joten miten kapillaarikatko ja lämpöeristys kannattaa toteuttaa? Olisiko mahdollista laittaa sen verran sepeliä/vaahtolasia kuin tilaan mahtuu, paikoitellen vain muutama sentti, ja vielä parantaa lämpöeristystä sen päälle levitettävällä routamatolla, jonka saisi rullalla sisään ahtaasta kulkuaukosta ja joka olisi tarpeeksi ohut materiaali matalaan tilaan? Tällöin satunnainen pohja-/sulamisvesi virtaisi kallion pintaa sepelin alla, mahdollisesti osittain salaojaputkessa. Vai onko kosteusteknisesti täysin mahdoton kuvio? Routamaton läpihän kosteus ei haihdu minnekään…

3. Ohjeen kohdassa 8 käsiteltiin kalliopohjaisen ryömintätilan tapausta, tilanne vesivirtoineen hyvin samankaltainen kuin meillä. Kiinnostaisikin tietää: kuinka tuo tila lopulta ratkaistiin?

4. Teetkö konsultaatiota paikan päällä ja mitä tällainen keikka kustantaa? Sijainti Porvoon maaseudulla.

Kiitos neuvoista jo etukäteen!

Haluatko lukea ja kirjoittaa viestejä keskusteluun?

Kirjaudu kerholaisenaKatso edut ja rekisteröidy kerhoon

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.