Main menu

Alapohjan rakenne vanhassa hirsitalossa

1 viesti / 0 new
Pappa
Alapohjan rakenne vanhassa hirsitalossa

Hei!

Korjaan vanhan hirsitalon keittiötä (n. 20 m2). Talon alakerta on koottu vahemman hirsitalon hirsistä v. 1939. Sokkelin alla ei ole varsinaista anturaa, vaan sokkeli vain levenee hirsien alla puolen metrin syvyyteen, alla soraa. Ponttaamattomista, tapittamalla toisiinsa liiteityistä lankuista koottu lattia lepää hirsikoolauksen päällä. Hirret puolestaan on aseteltu maanvaraisen betonilaatan päälle ja väli eristetty kutterinpurulla. Lattia oli mennyt 80 vuodessa vinoksi. Irrotin lankut (talteen), poistin purun ja totesin, että laatta on vain 5-3 cm paksu ja raudoittamaton, lisäksi monesta kohtaa halkeillut ja painunut. Halkeamista oli tullut kosteutta koolaushirsien alle. Laatan alla on puoli metriä saven sekaista hiekkaa, vanhan  tiiliuunin tiilet osin murskana hajallaan moreenin seassa ja lisäksi joukossa eri kokoisia kiviä. Sitten alkaa kosteahko multakerros. Laatan ja sokkelin väliä oli kiertänyt valumuottina lauta, joka oli 80 vuodessa lahonnut. Vain alimmassa hirressä oli paikoin pehmeää, sen saa korjatuksi.

Millaisella rakenteella lattia kannattaisi koota uudelleen? Rossipohjaa tähän on hankala rakentaa, kun kyse on vain yhdestä huoneesta ja sokkeli pohjoiselta seinältä aika matala (vaatii myös vesieristysten korjaamista). Olen avannut ja lisäeristänyt ekovillalla myös kahden muun alakerran huoneen lattian aiemmin. Niissä laatta oli kuiva ja ehjä, ja sokkelikin on korkeampi. 

Ajattelin keittiöön ensin rakennetta: kapillaarikatkosepeli (sepelin sisään katolle johtava radonputki, kun asutaan radonalueella), suodatinkangas, eristelevy, raudoitus, betonilaatta, koolaus, ekovilla, ilmansulkupaperi ja lankut takaisin. Vanhojen rakennusten korjauksen ammattilainen kehotti käyttämään mahdollisimman yksinkertaista rakennetta: kapillaarikatkosora/-sepeli ilman tärytystä (n. 50 cm), suodatinkangas, koolaus, ekovilla, (ilmansulkupaperi ?) lankut. Tämä tuntui niin "kevyeltä" ratkaisulta, että pitää sulatella. Onko kenelläkään kokemusta tällaisesta rakenteesta? Entä mahdollinen radonongelma tällä kevyemmällä rakenteella?

Pappa

Haluatko lukea ja kirjoittaa viestejä keskusteluun?

Kirjaudu kerholaisenaKatso edut ja rekisteröidy kerhoon

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.