Main menu

Loviisan vanhat talot 2023 -tapahtuman teksti

Olin tapahtuman suojelija vuonna 2023, tämä teksti oli tapahtumalehdessä

Vanha talo hoitaa sielua ja ruumista

Ihmiskunnan historiassa on eletty vasta muutama kymmenen vuotta aikaa, jossa kaikki kevyet ja raskaat työt voi ulkoistaa koneelle. Koneelle voi ulkoistaa jopa ajattelun, kun tekoäly ratkoo ongelmat. Luulisi, että kaikki on nyt hyvin, mutta näin ei olekaan. Ajassamme on monia ilmiöitä, jotka osoittavat, että emme ole sopeutuneet elämään toimettomana. Ihminen tarvitsee paikan, jossa hän puuhaa jotain. Ei olekaan yllätys, että oma talo viehättää yhä useampaa.

Virallinen megatrendi toitottaa elämän digitalisoituvan, mutta yksilö haluaa aitoja kokemuksia, tehdä käsillään konkreettisia asioita ja tuntea kuuluvansa tiettyyn paikkaan. Vanhan talon kunnostaja tekee kodistaan pesän ja sielun peilin. Vanhan rakennuksen henki, aitojen materiaalien tuntu sekä ymmärrys oman talon rakenteista ja tekniikasta maadoittavat todelliseen elämään.

Kunnostaminen voi olla pitkä prosessi ja tulla kalliiksikin, mutta jokainen siveltimenveto ja naulanisku ovat samalla mielen hoitamista. Elämä saa merkityksen ja siinä ohessa ruumis liikuntaa. Miksi juosta pururadalla tai käydä kuntosalilla, kun omalla tontilla saa liikkua ja puuhata aamusta iltaan?

Kun olet tullut Loviisaan, olet oikealla tiellä. Olet romantikko, ja sinulla on sielu, joka aistii vanhan talon tunnelman, ja keho, joka haluaa nikkaroida. Sinua ei pelota ostaa purkukuntoista taloa tai aloittaa vuosia kestävää remonttia. Silmäsi säihkyvät, kun näet kaiken rähjän takana piilevän kauneuden. Perinnerakentaja on esteetikko ja haaveilija, ja ehkei remontti tule koskaan täysin valmiiksikaan. Mutta ei se haittaa – keskeneräisyydestä huolimatta kukat kukkivat kesällä ja talvella voi lukea romaania kylki kyljessä uunin kanssa.

Rakastu vanhaan taloon, se suhde kestää!

Hannu Rinne

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.