Kunnostaminen
Historia & Tyyli

Main menu

Sähkö, avainvuodet

 • Sähkön voittokulku Suomessa alkoi Finlaysonin tehtailta Tampereelta vuonna 1882. Sähköistyksen alkuvaiheet kytkeytyvät alueen teollisuuslaitoksiin. Lähinnä höyryvoimalla toimineet laitokset saattoivat kytkeä koneidensa pyöritettäväksi "dynamon", jonka tuottamalla virralla valaistiin tehtaan ja lähipiirin rakennuksia.
   
 • Helsinkiin perustettiin vuonna 1884 ensimmäinen yksityinen useille kuluttajille sähköä jakava sähkölaitos Helsingin Sähkökeskusvalaistus, jonka dynamokone syötti 100 voltin tasavirtaa neljään taloon Esplanadin varrella.
   
 • Suomen ensimmäinen kunnallinen sähkölaitos aloitti toimintansa 15.11.1888 Tampereella.
   
 • Sähkölaitoksia perustettiin maassamme ahkerasti 1900-luvun alussa koskien varsille.
   
 • Vuosina 1917–1925 maaseutusähkölaitosten määrä kasvoi 130:sta 450:een.
   
 • Pulakauden aikana 1930-luvulla paloöljypula aiheutti sähköistysvimman. 1930-luvun lopulla oli sähköistetty jo puolet Suomen maaseututalouksista ja käytännöllisesti katsoen kaikki kaupunkikodit.
   
 • 1930: kaupunkeihin sähköliesiä ja maalaistaloihin erilaisia sähkömoottoreita.
   
 • 1960-luvulla Suomessa oli vielä sen verran ilman sähköä olevia talouksia, etenkin maaseudulla, että vuonna 1965 Valtioneuvosto asetti komitean selvittämään Suomen harvaanasuttujen alueiden sähköistämistä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi olla päivän teknisin tapahtuma. Vaikka olisi kuinka perinteisen rakennus- ja asumistavan ihailija, ei nykytekniikalta oikein voi välttyä.

Perinnemestari-sivuston eri

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia. Suomessa ensimmäinen kunnallinen vesilaitos aloitti toimintansa Helsingissä 1876, ja silloinkin vettä jaettiin kaupungin keskeisillä paikoilla vesiposteista. Tätä ennen – ja vielä pitkään

Lue Jari Ketolan laaja arikkeli Painovoimaisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto PDF:nä.

Lainaus johdannosta:

"Tämän oppaan tarkoitus on auttaa huoltamaan ja käyttämään painovoimaista ilmanvaihtosysteemiä asuinrakennuksissa. Näkökulmana on tavallisen aktiivisen

Sähköjen asentaminen taloon, joka halutaan kunnostaa perinteisiä menetelmiä kunnioittaen, on vaikeaa – jopa paradoksaalista: ei sata vuotta vanhoissa taloissa ollut sähköä. Jos talo on 1920-luvulta tai sitä uudempi, on sähkövalaistus

Jaa

Kunnostaminen
Historia & tyyli
hannu | 14.6.2018

Hirsitalossa yhdistyy runko ja eriste
Ensimmäiset rakennukset olivat

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.