- Rakennus on arkkitehtoninen kokonaisuus, jonka ulkoisen hahmon ja sisätilojen on oltava sopusoinnussa. Vaali huonejakoa ja sisätiloja osana arkkitehtuuria.
- Sisätilojen korjaamisessa muista jo antiikista periytyvät hyvät periaatteet: käyttökelpoisuus, kestävyys ja kauneus.
- Sisätilojen tunnelman luovat niihin varta vasten tehdyt kiinto- ja irtokalusteet, valaisimet, koristeet, pinnoitemateriaalit ja värit. Mukauta ne hienovaraisesti korjaten nykytilanteeseen. Säilytä ensisijaisesti, muuta vain todellisesta tarpeesta.
- Muuttuva käyttö vaatii aina rakennuksen ja tilojen huolellisen analyysin sekä kulttuurihistoriallista vastuuntuntoa. Ihminen joustaa helpommin kuin rakennus.
- Selvitä ennen töihin ryhtymistä sisätilojen historia korjaus- ja muutosvaiheineen. Tunnista ja analysoi huolella niiden ominaispiirteet ja vedä perustellut johtopäätökset suunnittelun tueksi.
- Jokainen alkuperäisrakenteisiin kohdistuva purkutoimenpide tai materiaalin korvaaminen uudella vähentää kohteen autenttisuutta ja tietää usein lisäkustannuksia. Minimoi muutokset.
- Rakenteet ja arkkitehtoniset yksityiskohdat ovat pysyviä, tekniset laitejärjestelmät ovat hyvin pian muuttuvia. Älä perusta ratkaisujasi laitteiden vaan arkkitehtuurin varaan.
- Lyhytikäiset muoti-ilmiöt eivät kuulu historiallisiin rakennuksiin eivätkä tue kestävää kehitystä.Vältä pinnallisuutta.
- Patina on syntynyt pitkän ajan kuluessa, sitä ei voi keinotekoisesti luoda. Anna käytön jälkien näkyä ja säilyä, kunnioita rakennuksen ikää.
- Dokumentoi korjaukset ja muutokset huoltokirjaan. Et ole rakennuksen viimeinen korjaaja.
Lähde: Sisätilojen suojelu. Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2003:18.