Tuli palaa tulisijassa hyvin sen ansiosta, että piipussa oleva lämmin ilma nousee ylöspäin ja tekee tulipesään alipaineen. Tuli ei työnnä savua eteenpäin.
Kun rakennus ja tulisija sekä piippu ovat kylmät, ilma ei nouse piipussa ja veto ei lähde liikkeelle: savut tulevat sisälle.
Vanha konsti on esilämmittää hormia. Nuohousluukkuun voi puhaltaa ilmaa hiustenkuivaajalla tai polttaa luukussa muutaman sanomalehtiarkin. Joskus pienikin lämmittäminen riittää, joskus tarvitaan enemmän lämpöä. Lämmitystulen pitäminen tulisijan pesässä ei yleensä auta, koska ilma ei lähde kiertämään tulisijan sisällä savukanavissa. Nuohousluukusta on suora linja ylös piippuun asti, joten lämmöllä on vähemmän esteitä.
Esilämmitys tehdään ennen tulen sytyttämistä, mutta voit myös pitää sanomalehtitolloa ja tikkuaskia esillä varmuuden vuoksi. Jos savu pöllähtää sisään, sulje uunin luukut, sytytä tuli nuohousluukkuun ja kun veto tuntuu voimakkaalta, avaa taas uuninluukut. Ota kaveri avuksi.
(Katso tulisijan savukanavien perusmalli tästä: https://perinnemestari.fi/kunnostaminen/artikkelit/tähtiventtiili)
Laita nuohousluukkuun rytätty sanomalehtiarkki ja sytytä.
Kun paperi palaa, laita kansi melkein kiinni. Kun ilma virtaa pienestä raosta, veto on kova. Kun paperi on palanut, hormi on lämmennyt ja voit sytyttää tulen pesässä.
Kun tuli on alkanut palaa, saattaa jonkin ajan kuluttua tulla hetkellinen vetostoppi, kun hormin seinämistä haihtuva kosteus pysäyttää vedon. Tulppa menee itsestään ohi pian tai voit polttaa vielä yhden arkin nuohousluukussa.
Hannu