Main menu

Hirsitalon sisäilman kosteus ja ilmanvaihto

1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Siirretty keskustelu
Hirsitalon sisäilman kosteus ja ilmanvaihto

Hei! Kaipaisin neuvoja reilu satavuotta vanhan hirsitalon sisäilman kosteus asioihin ja/tai ilmanvaihtoon. Ostimme talon tässä kevättalvella ja talo oli ollut vajaat kaksi vuotta asumattomana, ei ihan pakkasella luultavasti, mutta kylmänä kuitenkin. 

Suhteellinen kosteus näkyy mittarin mukaan olevan n. 55% (ulkona yksi aste lämmintä, sataa räntää, ilmankosteus 98% parhaimmillaan). Onkohan kosteus liian korkea ja tulisiko sille tehdä jotakin? Täytyisikö vanhan talon yltää niihin 20-40% suosituksiin? Kuukauden verran on hellassa pidetty satunnaisesti tulta, mutta sisälämpötila ei kyseistä huonetta lukuunottamatta ole vielä päässyt normaaliin lukemiin, veikkaisin sen olevan n. 15 astetta. Lattiasta on revitty muovimatot lankkujen päältä pois tässä kuukauden sisällä, ihan vaan jos sillä nyt voisi olla jotakin tekemistä kosteuden kanssa.

Ilmanvaihtoa ei ole mitään sen kummempaa. Seinärakenteena on ollut tapetti, kovalevy, hirsi, tuuletusrako ja lateksilla maalattu ulkoverhoilu. Ulkoverhoilulla ei kuitenkaan taida olla juuri tämän asian kanssa mitään tekemistä (lateksi nyt ei koskaan ole hyvä, mutta on maalattu muutama vuosi sitten edellisen omistajan toimesta ja ollut ilmeisesti sitä ennenkin kyseistä maalia). Talossa ei siis ole esimerkiksi ilmanvaihtoon tehtyjä aukkoja ikkunoiden läheisyydessä. Kylpyhuoneeseen ja hellan yläpuolelle olemme kaavailleet ilmanvaihtoa koneen kautta, mutta muualle emme tietenkään. Pitäisiköhän tälle ilmanvaihto asialle tehdä jotakin? Toisaalta talo on 1800-luvun lopulta ollut tällä systeemillä, ja kyseisellä seinärakenteella ainakin 50-luvulta eteenpäin, joten tuntuisi hurjalta lähteä nyt tekemään mitään radikaaleja muutoksia.

Jasmin

Kirjaudu tai rekisteröidy nähdäksesi vastaukset tai kommentoidaksesi

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.