Main menu

Me

Perinnemestari on vanhojen rakennusten korjaamiseen liittyvä hanke, joka käynnistyi suunnittelulla vuonna 2007. Keväällä 2008 tuotantoyhtiö Mediatehdas Dakar allekirjoitti sopimukset Yleisradion ja Cursorin (Kotkan-Haminan seudun kehitysyhtiön) kanssa. Yhteistyön ansiosta voitiin aloittaa sekä 10-osaisen televisiosarjan että www-sivuston tekeminen. Televisiosarja YLE TV1:ssä alkoi 20.8.2009 ja hieman ennen tätä avattiin www-sivut täydessä laajuudessaan.

Olen TV-sarjan ja näiden www-sivujen käsikirjoittaja. Idea tällaisesta projektista syntyi tarpeesta saada tietoa, kun olen kunnostuttanut ja kunnostanut vaimoni Jaanan kanssa Pyhtäällä sijaitsevaa Kiviniemen kartanoa vuodesta 2004. Monen vuoden oman kunnostusprojektin aikana olen huomannut, että tietoa vanhoista taloista ja niiden korjaamisesta on monessa paikassa tarjolla, mutta yksiselitteisiä ja käytännönläheisiä ohjeita on vaikea saada. Vaikka vanhat rakennustavat ja -materiaalit ovat periaatteessa yksinkertaisia, voi jokaisesta suuremmasta ja pienemmästä rakenne- tai sisustuskysymyksestä käynnistää pitkän tuumailun.

Perinnemestari-ohjelmaa tehdessä ja eri remonttikohteita seuratessa olen saanut huomata, että jokainen talo on yksilö ja vaatii oman tavan kunnostaa. Yhtä, oikeaa ja yleispätevää ohjetta ei ole. Vanhan äärellä tarvitaan myös tyylisilmää ja sitä ei voi toiselle antaa, vaan se pitää itse hankkia – kiertää katsomassa taloja, lukea alan kirjallisuutta ja keskustella muiden korjaajien ja ammattilaisten kanssa.

Näiden sivujen ohjeet on suunnattu tavallisille suomalaisille, jotka joko itse korjaavat tai ovat tilaamassa remonttia. Vanhan rakennuksen kunnostaminen vaatii oman asenteensa: enemmän tietoa ja aikaa kuin rahaa. Ei tarvitse korjata liikaa, mutta täytyy korjata oikein; harkiten myös nykyaikaisia materiaaleja käyttäen.

Ylempi teksti on vuodelta 2009. Sitä ei tarvitse muuttaa, mutta sen jälkeen on tapahtunut paljon. Perinnemestari-kirjoja on syntynyt seitsemän ja perinnekorjaamisesta on tullut minulle ammatti: kirjoitan, opetan ja konsultoin vanhojen talojen kunnostamisesta. Jaana on myös mukana kaikessa: hän lukee ja kommentoi kaikkea mitä kirjoitan, on mallina työkuvissa, tekee kirjojen graafisen suunnittelun ja nämä uuden nettisivut on saumatonta yhteistyötä.

Jaana ja Hannu salongin sohvalla. Kuva Jukka Kosonen.

 

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.