Toimijarekisteri
Yhdistys on perustettu alkuvuodesta 2022.
Rakennusperinneyhdistys Vanhan Erkki ry on kalajokinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää historiallisten kulttuuriympäristöjen ja rakennusperinteen sekä paikallisesti omaleimaisten kulttuuriympäristöjen säilymistä ja tunnetuksi tekemistä.
Yhdistys toimii rakennusperinteestä ja -kulttuurista kiinnostuneiden henkilöiden yhdyssiteenä, järjestää kokous-, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, harjoittaa julkaisutoimintaa sekä pyrkii muilla vastaavanlaisilla tavoilla edistämään rakennusperinteen ja -kulttuurin säilyttämistä.
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Lapissa kokonaisvaltaisesti rakennetun ympäristön ja maiseman suojelua ja säilyttämistä sekä vaikuttaa erityisesti kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten, rakenteiden ja näihin liittyvän kulttuurimaiseman säilymiseen. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa neuvonta- ja valistustoimintaa, toimii Lapissa alansa asianharrastajien yhdyselimenä, seuraa kuntien kaavoitusta ja muuta päätöksentekoa sekä antaa toimialaansa kuuluvia lausuntoja ja muita kannanottoja, tekee esityksiä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden säilyttämiseksi ja niiden uusiokäytön edistämiseksi, harjoittaa toimialaansa kuuluvaa julkaisutoimintaa sekä antaa tunnustuspalkintoja yhteisöille ja luonnollisille henkilöille, jotka ovat toiminnallaan merkittävästi edistäneet yhdistyksen toiminnan tarkoitusta.
Yhdistyksen tarkoitus on vaalia rakennuskulttuuria, rakennusperinnön hoitoa ja olemassa olevaa rakennuskantaa Pirkanmaalla. Yhdistys edistää rakennusten laadukasta ja arvot huomioon ottavaa kunnossapitoa ja korjaamista. Toiminnallaan yhdistys tukee kestävää kehitystä.
Yhdistys
Sipoon rakennusperinne ry on perustettu elokuussa 2016 noin neljänkymmenen paikallisen kulttuuriympäristöstä kiinnostuneen toimesta. Kipinä rakennusperinneyhdistyksen perustamiseen lähti yhteisestä toiveesta säilyttää ja vaalia Sipoon vanhaa rakennuskantaa ja kulttuurimaisemaa kunnan kasvaessa ja uudistuessa.
Monet yhdistyksen aktiivit ovat ”uussipoolaisia”, jotka ovat muuttaneet Sipooseen nimenomaan kylämäisen miljöön ja arvokkaan kulttuuriympäristön vuoksi. Yhdistyksen tarkoitus on rakennusperinteen ja kulttuuriympäristön vaaliminen; historiallisten rakennusten suojeleminen, korjausrakentamisen edistäminen sekä perinteisen, kestävän ja ekologisen uudisrakentamisen tukeminen Sipoossa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa neuvonta- ja valistustoimintaa, toimii vanhojen talojen asukkaiden yhdyselimenä, tukee rakennusmateriaalien kierrätystä, seuraa kunnan kaavoitusta ja muuta päätöksentekoa sekä järjestää tempauksia, kursseja ja luentoja.Yhdistys on suomen- ja ruotsinkielinen.
Tammelan talossa esitellään UNESCOn maailmanperintöä ja Vanhan Rauman korjaustoimintaa. Tammelassa järjestetään maailmanperintöön ja rakennusperintöön liittyviä tilaisuuksia sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Tammelassa toimii verstas, vanhojen rakennusosien varaosapankki ja kesäisin keitetään myös punamultamaalia.
Yhdistyksen tarkoitus on vaalia rakennuskulttuuria, rakennusperinnön hoitoa ja olemassa olevaa rakennuskantaa Pirkanmaalla. Yhdistys edistää rakennusten laadukasta ja arvot huomioon ottavaa kunnossapitoa ja korjaamista. Toiminnallaan yhdistys tukee kestävää kehitystä.
Pohjois-Pohjanmaan korjausrakentamiskeskus eli PORA - riippumattomia ja moniarvoisia neuvoja rakentamiseen
PORA toimii Pohjois-Pohjanmaan museon tiloissa Ainolan puistossa. Sisäänkäynti on museon kellarikerroksen kaupungin puoleisesta päädystä.
Neuvonta on maksutonta. Kohdekäynneistä veloitetaan matkakustannukset, kuitenkin vähintään 60 €.
Arkkitehdin paikallaolo museolla kannattaa varmistaa soittamalla ensin.
Pohjalainen rakennusperintöyhdistys on perustettu keväällä 2013. Yhdistys on kaksikielinen ja toimii historiallisen Vaasan läänin alueella. Yhdistyksellä on rajojen ylittämiselle historialliset ja kulttuuriset syyt. Yhdistävänä tekijänä on talonpoikainen rakennus- ja esinekulttuuri.
Rakennuskulttuuritalo Toivo neuvoo vanhojen talojen korjaajia kunnostamaan talojaan niin, että niiden vanha, hyvä rakenne ja ominaisluonne säilyvät. Toivo neuvoo, mitä on tarpeen tehdä, mikä on välttämätöntä, mikä turhaa työtä ja mikä voi olla talolle jopa haitaksi. Toivon korjausnäyttely esittelee sekä vanhaan taloon sopivia korjausmateriaaleja ja -menetelmiä että eri aikakauden sisustuksia. Toivossa on myös pieni korjaustarvikemyymälä.