Main menu

Selvitä talon ikä hirsistä

Omistatko vanhan talon tai muun historiallisen rakennuksen? Kiinnostavatko sen historia ja ikä?
 
Dendrokronologit – Tuomas Aakala ja Tuomo Wallenius – tekevät puisten rakenteiden ja puuesineiden iänmäärityksiä dendrokronologisin menetelmin. Ajoituksessa tarvittavat vuosilustonäytteet on helppo ottaa esimerkiksi rakennuksen kunnostuksen yhteydessä. Tarvittaessa he tulevat paikan päälle arvioimaan kohteita ja suorittamaan näytteenoton, mutta he ajoittavat myös heille toimitettuja lustonäytteitä.

Ajoittaminen tapahtuu puiden vuosilustosarjoja vertailemalla. Tuntemattomalta ajanjaksolta peräisin olevaa lustosarjaa (näytettä) verrataan tunnettuun sarjaan. Tällaista aiemmin ajoitettua tunnettua vuosilustosarjaa kutsutaan isäntäkronologiaksi. Isäntäkronologiat muodostetaan useimmiten vähintään kymmenien tai satojen puiden lustosarjoista ja ne ovat satojen vuosien pituisia. Jos näytteessä on riittävän paljon vuosilustoja, se sopii yleensä hyvin vain yhteen kohtaan isäntäkronologiaa.

Kiinnostuitko? Lisätietoja menetelmistä, näytteiden otosta ja ajoituksen hinnasta löydät osoitteesta https://dendrokronologit.wordpress.com/

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.