Main menu

Pyhtää / PM-kurssi: Vanha talo kuntoon, la 25.5.2024

Päivän aikana saat käsityksen siitä, miten perinteiset suomalaiset talot on rakennettu. Silmiesi edessä rakentuvan kolmiulotteisen mallin avulla näet perusrakenteet ja mitä materiaaleja missäkin talon osassa on käytetty. Esittelyssä ovat sekä alkuperäiset perinnemateriaalit että uusista materiaaleista ne, jotka sopivat vanhaa taloon. 

Toisella luennolla perehdytään hengittävään rakenteeseen: kuinka vesihöyry saa ja ei saa kulkea rakenteissa. Samalla ymmärrät, miksi hengittävät luonnonmateriaalit ovat oikea valinta. 

Kolmannella luennolla seurataan perusremontteja valokuvien avulla: miten alapohja kunnostetaan, millainen on täydellinen rossilattia, kuinka seinät lisäeristetään ja kuinka vesikatto pitää varmasti vettä.

Näet samoja asioita käytännössä, kun kierrämme kartanon rakennuksia. Päärakennuksessa kiipeämme vintille ja kyyristelemme talon ryömintätilassa. Pääset myös tutustumaan pihapiirissä olevaan luhtiaittaan, jonka muutosremontti on valmis. Talvikäyttöinen aitta on lisäeristetty ympärivuotiseksi työtilaksi. Aittaan on tehty kylpyhuone ja tuotu sähkö, peruslämmitys on toteutettu sähköpattereilla ja lisälämmitystä varten on yhteen huoneeseen asennettu puukamiina. Perustusten kunnostus, puusepän tekemät lämpölasiset ikkunat, vanhaan runkoon lisätty erillinen kylmä porraskuisti: muutoskohteessa on paljon kiinnostavia kysymyksiä ja ratkaisuja. Tutkimme rakenteita ja materiaaleja myös vaunuvajassa, maakellarissa ja rantasaunassa.

Päivän antamien tietoja avulla sinun on helpompi tehdä ratkaisuja omassa remontissasi.

Luennot pitää Hannu Rinne. 

Päivän hinta: 110 € (sis alv.)
Sisältää ohjelman, kolme kahvia ja lounaan.

Kurssi järjestetään, kun ilmoittautujia on minimimäärä. Maksimimäärä 24 henkilöä.

Ohjelma

10.00    Alkukahvi/tee

10.30    Luento 1: Miten vanhat suomalaiset talot on rakennettu. Rakennan 3D-mallin avulla hirsitalon ja selostan sen avulla eri rakenteet ja materiaalit.

11.45    Luento 2: Perinteiset hengittävät rakennusmateriaalit.

12.45    Lounas: rosmariinisitruunakana, riisi, perinnekalja, leipä, voi, kahvi, puolukkarahka.

13.30    Luento 3: Käytännön esimerkkejä vanhan talon remonteista.

15.15    Tutustumme Kiviniemen kartanon rakennuksiin. Käymme päärakennuksen vintillä ja talon alla. Ulkokierroksella vaunuvaja, sauna, luhtiaitta, kellari.

16.30    Loppukahvi/tee, makea piirakka ja keskustelua vanhoista taloista.

17.00    Kurssi päättyy

Ilmoittaudu tästä.

Tervetuloa kurssille Kiviniemeen!
Hannu ja Jaana Rinne

Osoite: Kiviniemen kartano, Kiviniementie 211, 49220 Siltakylä. Puh. 050 56 36 136, hannu@kiviniemenkartano.fi.

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.