Main menu

Pori: tapetti-näyttely 18.5.–29.9.2024

Alkuaan tapetti tarkoitti kudonnaista, jota käytettiin vuoteen tai pöydän verhona. Myös ensimmäisiä seinävaatteita kutsuttiin tapeteiksi ja sitä kautta nimitys siirtyi pellava- ja lopulta paperitapetteihin.

1700-luvun lopulle saakka tapetti koristi vain säätyläisten eli aateliston, papiston ja porvariston kotien seiniä. Teollistumisen myötä koneellisesti painettu paperitapetti yleistyi. 1900-luvun vaihteessa hinnat olivat laskeneet niin, että vähävaraisillakin oli varaa tapetoida kolmekin kertaa vuosikymmenessä. Jopa yksinkertaisissa torpissa oli varaa tapetteihin, jotka oli painettu halvalle ruskealle pohjapaperille. Seinät jätettiin paljaiksi lähinnä vain toisarvoisissa tiloissa tai varallisuuden puutteen vuoksi. Maaseudulla tosin talonpojat saattoivat pitää talojensa seinät paljaina pitkälle 1900-luvulle saakka.

Näyttely Tapetti kertoo tapeteista tai tapetoinnista ennen kaikkea ajalta, jolloin tapetit olivat jo kaiken kansan saavutettavissa. Näyttely perustuu Satakunnan Museon valokuvakokoelmiin.

Aukioloajat: https://toivo.pori.fi/vierailu/toivon-aukioloajat-ja-hinnat/

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.