Main menu

Kutterinlastua eristeeksi

Kutterinlastua ja sahanpurua käytettiin sahateollisuuden synnystä lähtien eristemateriaalina 1950-luvulle asti, jolloin mineraalivilla korvasi sen. Syitä olivat villan helppokäyttöisyys ja parempi eristyskyky. Myöhemmin on havaittu, että mineraalivilla ei olekaan optimaalinen tuote: se ei ole hengittävä, mikä vähentää rakenteen vikasietoisuutta. Siinä viihtyvät myös hiiret. Luonnonkuitu menetti kuitenkin maineensa ja sen käyttö unohdettiin. Monet perinnekorjaajat ovat hakeneet sahoilta ja höyläämöiltä sahanpurua ja karkeampaa kutterinlastua remontteihinsa. Uudiskohteessa tämä ei ole ollut mahdollista, koska tuotteille ei ole sertifikaattia.

Nyt on. Ehta-eriste on sertifioitu puhdas kuusikutteri, jonka Lambda-arvo on noin 0,04 W/mK, mikä on vastaava kuin muillakin nykyään käytettävillä eristellä. Mutta tässä ei ole muovia (useimmat pellavaeristeet) tai booria (useimmat kierrätetystä sanomalehdestä valmistetut eristeet) eikä se ole kuivumista hidastava (kuten mineraalivillat tai muovilevyeristeet).

Tuotekehtiyksen salaisuus on optimaalinen lastun koko. Sahanpuru ei ole hyvä eriste, koska se pakkautuu liian tiivisti ja lämpö alkaa karata materiassa siirtymällä. Isolastuinen kutteri puolestaan on niin ilmavaa, että ilma alkaa virrata sen sisällä. Ehtassa on optimikoko, jotta ilma pysyy paikoillaan sen sisällä – eristehän on itseasiassa paikallaan pysyvä ilma.

Palonestoainetta ei tarvita, joten Ehtaa voi käyttää jopa P3-luokan rakennukissa. Koska palamisen aikana eristekerroksen pinta hiiltyy, alempi eristemassa ei saa happea ja palaminen pysähtyy. Hiiltymisnopeus on hidas, vain 0,5 mm/min, eli jopa massiivipuuta hitaampi.

Tuotetta valmistaa Ehta-talot Oy: www.ehtatalot.fi

 

 

Jaa

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.