Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Homehtuvat tuulensuojalevyt
17.02.2018 17:25
ari-pekka lahtinen
Remontoin vanhaa saunamökkiä. Syyskuun aikana naputtelin Tuulileijona Pro tuulensuojalevyt paikoilleen. Lokakuun alussa huomasin, että levyt ovat lähes kauttaaltaan vaaleassa härmämäisessä homeessa. Mökki on nurkkakivien päällä ja yli kolme viikkoa tuosta ajasta alapohja oli kokonaan auki. Välipohja oli kokonaan auki. Päätykolmio oli toisesta päästä koko matkalta parikymmentä senttiä auki. Eli tuuletusta ei olisi juuri enempää voinut olla. Kelit olivat tottakai erittäin kosteat ja siinä mielessä valmistajan kommentti oli odotettu; eivät vastaa rakennusolosuhteista. Päätin luonnollisesti, että hommat keskeytetään ja keväällä vaihdetaan tuulensuojalevyt. Tänään kävin katsomassa tilannetta ja homehtuminen on vaan lisääntynyt ja nyt on suuria alueita mustaa hometta vaalean laajan härmän lisäksi. Eli mielestäni nuo levyt eivät ole rakennusmateriaaliksi kelpaavaa tavaraa. Nyt mietinkin tuulensuojalevyjen tilalle vaakapanelointia. Päälle luonnollisesti koolaus ja normaali ulkoverhous. Eristeeksi selluvilla ja sisäpuolelle rakennuspaperi. Mahtaisiko vaakapanelointi soveltua tuulensuojaksi vai täytyykö vielä kikkailla panelin sisäpuolelle esim. rakennuspaperi?
18.02.2018 11:37
ari-pekka lahtinen
Jäi edellisestä olennainen asia pois. Home on levyjen sisäpinnoissa.
20.02.2018 12:12
Hannu Rinne
Hei

Niin nurinkurista kuin se onkin, tuulettaminen on joskus pahaksi. Kun rakennusmateriaali on oikein kylmää (yöllä tai pakkasjaksolla) ja kun ilma lämpenee nopeasti (päivällä, sään muuttuessa) kohtaavat lämmin ja kostea ilma sekä kylmä materiaali. Tämän takia ilmassa oleva kaasumainen kosteus tiivistyy materiaalin pintaan.
Vertaa: puhalla silmälaseihin, nosta maitotölkki syksyllä jääkaapista pöydälle, auton jäätyvät lasit. Kun ilman lämpötila laskee kylmän pinnan lähellä, se ei kykene kannattelemaan vesimolekyylejä itsessään, vaan ne tiivistyvät jäänä tai nesteenä kylmälle pinnalle.

Kun kosteutta muodostuu pisaroina, mahdollistaa nestemäinen vesi mikrobien kasvun.

Jos materiaali on hengittävää eli sekä kaasumaista että nestemäistä vettä vastaanottavaa, se voi imaista pisarat itseensä eikä home ala kasvaa. Useimmat hengittävät materiaalit voivat imeä melko paljon vettä ennen kuin siitä on niille vahinkoa. Kun ilma lämpenee tai kuivuu, siirtyvät molekyylit takaisin ilmaan.

Bitumoitu tai vahattu tuulensuojalevy on rakennusteollisuuden mukaan hengittävä, koska se läpäisee kaasumaista vettä eli vesimolekyylejä. Perinnerakentamisen maailmassa materiaalin on läpäistävä myös nestemäistä vettä, jotta kosteus imeytyy ja haihtuu - eli kuivuu nopeammin. Jos puu on sellaisenaan, se imee melko hyvin märkääkin vettä. Jos pinnan käsittelee vaikkapa vahalla, vesipisarat jäävät vahan päälle ja niiden kohdalle voi tulla hometta.

Haastavaa tehdä aidosti kauttaaltaan hengittävä rakennus!

T.
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät