Main menu

Elämää mökillä

Jaa

05.02.2019

Valoisuuden lisäksi Mikko Mökki-Nieminen kaipaa pimeyttä jopa vuoden hämärimpinä aikoina. Hänen mielestään ihmisen tulisi silloin tällöin kokea täydellistä pimeyttä, tai ainakin luonnollista hämäryyttä. Luonnottoman pimeyden saa tietysti menemällä ikkunattomaan tilaan keinovaloja sytyttämättä. Mutta Mikko kaipaa pimeätä maisemaa. Yksinäisellä mökillä sellaisen luulisi nähtävän.

Tanttu
10.01.2019

Marraskuun alkupäivinä Mikko Mökki-Nieminen kaatui yhtäkkiä kesken arkipäivän kotikulmillaan liikkuessaan. Hän vain äkkiä oli tantereessa pitkin pituuttaan ja tunsi heti hurjaa kipua reidessä ja olkapäässä. Ensimmäinen ajatus tietysti oli, ettei vaan kukaan olisi nähnyt tapausta. Toinen sisälsi syvän huolen vammojen vakavuudesta ja seurauksista; katkeaako mökilläkäynti ja voiko talvella hiihtää?

Tapahtumasta on kulunut aikaa niin, ettei olkavamma (”hyväasentoinen murtuma”) enää rajoita liikkeitä. Reisi on oireeton. Viimeisin lääkärin sana antaa luvan, itse asiassa vaatii, tekemään mitä tahansa. Enemmän kuin rajoittunutta työkykyään Mikko harmitteli mökkiviikonloppuja, joina joutui pitämään oikeata kättä lepositeessä. Tekeminen oli rajallista. Ei voinut kantaa puita ja vettä kaksin käsin, ei meloa, soutaa, pyöräillä, sahata, pilkkoa; ei oikein mitään. Ja hiihtokausi lähestyi.

Tanttu
10.01.2019

Markku Tanttu viettää paljon aikaa mökillä. Hän ei ole niinkään korjailija vaan luonnonilmiöiden ja elämän tarkkailija. Perinnemestari-sivuilla nyt hiljalleen julkaistavat tekstit ovat ilmestyneet aikoinaan Forssan lehdessä ja niistä kootuissa kahdessa kirjassa – Elämää mökillä ja Elämää mökillä 2. Markku on kirjoittanut samasta aiheesta vielä lisää tekstejä, niitä löytyy kirjasta Elämää mökillä 3 (joka on myynnissä Perinnemestarin kirjakaupassa).

Teksteissä seurataan helsinkiläisen Mikko Mökki-Niemisen elämää mökillä lounaisessa Hämeessä. Siellä Mikko Mökki-Nieminen tarkkailee eläinten elämää, rakentaa linnunpönttöjä, hiihtää, lukee kirjoja, tekee kanoottiretkiä ja ihmettelee maailman menoa. Teksteissä korostuu hänen ekologinen ajattelunsa. Hän leikkaa lehdistä kaikki ympäristön- ja vesiensuojelua sekä metsänhoitoa koskevat artikkelit, käyttää ylpeänä julkista liikennettä ja välttää kaikkien turhuuksien hankkimista. Blogeissa on Tantun oma kuvitus.

Lisää Markun tekemisistä voit lukea täältä.

Tanttu