Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Alapohjan eristystä
29.10.2017 20:43
Henri Kristian Liesjärvi
Hei.meillä on aluillaan 1900 alun tuvan lattian eristämisprojekti.rossin täytteenä näyttää olevan olkea,sammalta ja päällä jonkinlainen savikerros.kosteutta ei rakenteessa ole,ei ylimääräisiä hajuja ym.mutta kylmä tuo on,ja johtuen korjauksista,joita on myöhemmin tehty,eli pistetty hirsiseinän päälle lastulevyt,pääsee kylmyys lattiasta myös seiniin.seinässä on lastulevyjen alle koolattu 5cm tyhjää tilaa,joka jatkuu lattian sisään saakka.seinä tuntuu häjyn vilakalta pakkasilla,lattiasta puhumattakaan.mutta mikä eriste tuohon lattiaan nyt sitten olisi sopiva?tietysti kaikkialta tyrkytetään spu ym eristeitä,joista toki olisi helppo tehdä,mutta jotenkin arveluttaa savi-uretaani yhdistelmän toimivuus. Savi ylipäätään lattiassa on kokolailla outo tuttavuus.voineeko tuota jättää sinne?toisaalta,jos tuo on siellä 100v ollut ongelmitta,se ei sinällään liene ongelma mutta entäs kun ryhdytään lisäeristämään? Hyvät ja huonotkin ajatukset aiheesta ovat tervetulleita.
05.11.2017 16:27
martti merikanto
hei!
Olen juuri liittynyt tähän hommaan. En ole aikaisemmin kirjuutellut mitään tänne.
Yritän nyt ensimmäisen kerran vastailla tuohon ongelmaan.
Kun kyseessä on hirsirakennus ja seinä niin sen U-arvo ei ole yksistään hyvä. Ja toisekseen se ei ole ilmatiivis, mutta toisaaltaan se taas on hengittävä rakenne. Js oikein ymmärsin niin hirren päälle on asennetu lastulevy eikä ilmeisesti mitään ilmasulkua. Niinpä ulkoa tuleva "ilmavuoto" pääsee seinärakenteen (hirsi) läpi ja jää lastulevyn taakse. Tämä taas viilentää seinän ja kylmä on.
Jos siitä halutaan lämmin seinä niin ehdottaisin joko ulkopulen tai sisäpuolen remonttia seinään, seuraavasti.
Sisäpuoli:
Puratte levytykset pois seinistä ja lisäkoolaus pystyyn vaikka 50x50 k600 ja lämmöneristeenä voi käyttää joko sellu,- tai pellavavillaa. Tämän päälle ilmasulkupaperi (käy tervapaperi) ja haluttu levytys jollain kovakuitulevylla. Siis ei höyrynsulkua, sitä ei saa käyttää. Rakenteen pitää pysyä hengittävänä mutta tiiviinä.
Tällä homaalla parannetaan seinän U-arvoa hiukan.Kun tehdään pystykoolaus seinään niin pitää huomioida vileä seinän painuma vaikkakin noin vanhassa talossa ei enään ole paljon. Tämä tarkoitta, että koolaus on kiinitettvä seinään siihen tarkoitukseen tehdyt painumaraudat millä koolus kiinnitetään hirteen.
No tämä oli yhden asteen ratkaisu joka ei ratkaissut kaikkia ongelmaia.Vielä parempi ratkaisu olisi ulkovuoren alle asennettu huokoinen kuitulevy (esim. bituliitti) josta tulisi seinälle tuulensuoja ja seinästä tulisi samalla ilmatiivis mutta hengittävä. Tuohon ulkopuolen rakenteeseen ei saa jättää mitään tuuletusrakoa hirren ja tuulensuojan väliin, vaan levyn on oltava suoraan hirressä kiinni.
Tämäratkaisu tekee seinästä tiiviimmän eikä ulkopulen tuulet mene seinästä läpi.
Minä en suosittele nykyisissäkään rakennukssa mitään muovia käytettävän. Jos sitä jossain tarvii niin silloin tulee pihaan tavaraa niin muovilla peitetään ei muuhun.
Sitten tuo teidän alapohjan lämmöneriste.
Tuota rakennetta löytyy kerrostaloista välipohjista edelleen. Eli vaikka päältä näkyy jotta rakennus on tiilitalo niin yllätys yllätys välipohjat ovat puuta ja tuo rakenne eristeessä. Hyvin yleistä. Kun tullaan muutama kymmenen vuotta tuosta eteenpäin alettiin vasta tekenään betonista kaantin rakentei mutta puulattioita kuitenkin.
Katsotaan oliko tästä hyötyä ramonttiin.....
nim. > 50 vuotta alalla ollut ja oleva edelleen.
17.11.2017 14:52
Henri Kristian Liesjärvi
Kiitosta vastauksesta.arvelin joutuneeni heti boikottiin mainittuani tuotteen spu.ei sillä että sitä olisin ollut laittamassa,kunhan mainitsin koska sitähän eristäjälle ensimmäisenä tarjotaan,kun joltain asiaa kysyy.seinissä lienee pinkopahvi lastulevyn alla hirttä vasten,en tosin ole varma,koska ei ole tuota purettu ja katsottu,mutta viereisessä huoneessa näin oli.tuota selluvillaa meillä nyt tuohon on tulossa.tuo lattia oli sinänsä aika eksoottinen,nurkissa lattian ja seinän rakoon mahtui lapsen nyrkki pyörimään,oli pemotettu vanhoja eristeitä ja heitetty 50mm lasivilla koolausten väliin.nimenomaan heitetty,eristelevyjen väli oli pahimmillaan kymmentä senttiä,joistakin kohdista puuttui kokonaan.ei ihme että hieman veti.lattialankkujen alla 5-10cm tyhjää,ei ilmansulkua.oli siinä tilaa kylmällä kulkea.Martti,ilmeisesti rakennushommat ovat tuttuja,niin kysynpä seuraavastakin projektista,eli kylmän ullakon eristäminen lämpimäksi on aikeissa kesällä toteuttaa.katossa on n 15cm niskat,paanukatto selässä ja siinä päällä aluskate ennen peltiä.selluvilla puhallettuna oli mielessä,mutta miten tehdä runko,jonka väliin villa puhalletaa,niin ettei katon ja eristeen väliin ala ilmestyä kosteutta?

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät