Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kylmän mökin sisäpinnat
23.09.2017 14:50
ari-pekka lahtinen
Kunnostan vanhaa saunamökkiä, jonka rakenteet menivät käytännössä uusiksi. Mökki tulee olemaan talvisin kylmillään. Eristeeksi tulee selluvilla ja tietenkään ei kosteussulkua vaan ilmansulkupaperi villojen sisäpuolelle. Nyt askarruttaa sisäpintojen pintakäsittely, koska olen melko fanaattinen kosteutta läpäisevien rakenteiden suhteen. Lankkulattia on selviö, mutta millä sen käsittelee? En haluaisi maalata enkä lakata, koska minun järkeni mukaan tuloksena on väistämättä kosteutta läpäisemätön kalvo. Jos/kun tulen käyttämään seinissä panelia niin ajattelin yksinkertaisesti petsata ne. Kun ei olisi halua käyttää pelkkää panelia niin puukuitulevy olisi yksi vaihtoehto. Mutta millä sen sitten värjäisi? Niin, että kosteusongelmia ei synny.
25.09.2017 08:06
Hannu Rinne
Hei

Olet oikeilla jäljillä ja tässä vielä maalaisjärkinen tutkimus rakenteesta talvella kylmilleen jäävästä tilasta.

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/56
090/Mikkonen_Anne.pdf?sequence=1

Sisäpintojen hengittävyydellä on merkitystä, jos huoneen lämpötila vaihtelee paljon. Suurin riski kosteuden tiivistymiselle on syksyllä. Ilmassa on paljon kosteutta, ja kun auringonvalo lämmittää huonetta siirtyy rakenteista kosteutta ilmaan. Kun tila viilenee illalla, voi kosteus tiivistyä pintaan. Jopa niin, että vierekkäiset puun ja pinnoitetun tapetin alue käyttäytyvät eri tavalla: puu ime kosteuden itseensä, mutta muovitapetin pintaan tulee pieniä homepilkkuja.

Käsittelemätön puu on aina varma ratkaisu. Petsi ei varmaankaan hidasta hengittämistä. Myös hengittävä tapetti toimii. Puukuitulevy on ainoana pintamateriaalina ehkä hieman karu, sen voisi tapetoida (jos sopii tyyliin) tai maalata hengittävällä maalilla. Pellavaöljymaali on hengittävä, mutta ainakin ensimmäisenä syksynä sen pinta on vielä liian tiivis. Vaihtoehtoinen maali olisi jokin mattapintainen maali, tee itse munatemperamaali! Uulan Intokin saattaisi toimia.

Yritä saada mökki syksyllä mahdollisimman kuivaksi eli käy siellä vielä marraskuulla, jolloin lämmität ja tuuletat kunnolla. Tuuletusräppänät saavat jäädä auki talveksi, kunhan niissä on ötököitä ja jyrsijöitä varten kunnollinen verkko. Pakkasilma on kuivaa ja kuivattaa talon vaikka on miinusasteita, vesimolekyylit siirtyvät puusta suoraan ilmaan ja tuulettuvat ulos. Riskiaikaa on syksy.

t. Hannu
13.10.2017 08:33
ari-pekka lahtinen
Kiitos kommenteista. Entäpä tuo lankkulattian käsittely? Mitä ajatuksia tulee siitä?

AP
18.10.2017 09:48
Väinö Harha
Hei

Sauna lankkulattia toimii kosteusteknisesti eritavoin kuin seinät. Saunassahan aina vettä valuu lattialle ja lattian pintakäsittely estää vettä imeytymästä lautoihin. Kuivuminen tapahtuua alaspäin tuuletettuun alapohjaan. Itse käsittelisin saunamökin lattian öjyllä tai vahalla. Hyvä kuvaus saunamökin lattiasta ja sen yhdestä pintakäsittelystä löytyy https://saunologia.fi/blogi/saunan-lattia
19.10.2017 11:50
ari-pekka lahtinen
Terve

Oikeastaan kyselin mielipiteitä mökkiosan lankkulattian käsittelystä. En saunan.
19.10.2017 17:05
Hannu Rinne
Hei

Hei

Päteehän tuo mökkiinkin.

Jos ajatellaan oikein tiukasti hengittävyyttä, niin öljyt ja vahat estävät nestemäisen veden eli märän haihtumisen. Niiden läpi kulkee vain kaasumainen vesi. Lattiassa voi toisaalta ajatella, että hyvä näin: lattialle kaatunut neste ei imeydy puuhun, ja jos talon alta nousee kosteutta, se tulee ylös molekyyli kerrallaan ja siirtyy vahan + öljyn läpi huonetilaan, josta se tuulettuu pois.

Vanha tapa käsitellä lattia on suopakuuraus. Googlaamalla löytyy hyvät simppelit reseptit. Toinen vanha tapa on kaseiinikäsittely. Kaikkein perinteisin ja hengittävin käsittely on olla tekemättä mitään – lattia patinoituu ajanmittaan kauniiksi. Aluksi se tosin näyttää muutaman vuoden likaiselta, ennen kuin elämän jäljet ovat pinnoittaneet sen tasaisesti.

Pellavaöljymaalikin tekee hengittävän pinnan.

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät