Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Savirappaus
18.09.2017 23:06
Erkki Koponen
Aloittelen 1860-luvulla rakennetun hirsitalon sisäremonttia. Edellinen on tehty joskus 70-luvulla. Yhdessä huoneessa paljastui tapettikerroksien alta savirappaus ja nyt olen kovin kiinnostunut entistämään sen ja mahdollisesti tekemään savirappauksen joihinkin muihin huoneisiin. En vielä tiedä mitä kaikkien lastulevyjen alta paljastuu. Ensimmäinen kysymys:
Pitääkö tapettijäämät poistaa rappauksen pinnalta vai tarttuuko uusi pintarappaus niihin?
Suurimmasta osasta tapetit irtoavat helposti, mutta paikoitellen ne olisi raavittava työläästi.
Rappauksella ei näytä olevan mitään tukirakennetta, silti se on hyvin kiinni seinässä.

Erkki
25.09.2017 08:13
Hannu Rinne
Hei

Näin vanhassa rakennuksessa tulee ensimmäisenä mieleen kulttuurihistoria: jos seinissä on 150 vuotta tapettihistoriaa, ne kannattaa jättää paikoilleen.

Savirappausta on käytetty sekä seinän suoristamiseen ja tiivistämiseen että lopullisena maalattuna seinäpintana. Jos kyseessä on suoristaminen, paikkaa vain rikkinäiset kohdat savilaastilla. Kun alusta on suora, tapetoi päälle siten, että vanhat tapettikerrokset jäävät jäljelle.

Jos taas seinät ovat tarkoitetut rappauspinnalle ja päällä on uudempia tapettikerroksia, ne lienee paras poistaa.

Tässä kuvasarja savirappauksen tekemisestä:
http://www.kiviniemenkartano.fi/savirappaus


Hyviä ohjeita savitaloista ja savirappauksestakin:
http://www.kolumbus.fi/teuvo.ranki/sav
irak_ja_korjaaminen.pdf

Savitietoa:
http://www.saviry.fi/

Terveisin
Hannu
28.09.2017 11:22
Väinö Harha
Hei

Savirappauksen kunnostus on myös minulla suunnitteilla ja osin valmisteillakin.
Aiot siis tehdä uuden pinnan vanhaan rappaukseen. Pienet tapetti- ja paperijäämät eivät haittaa. Suuremmat palaset voi yrittää irrottaa kostuttamalla. Itse asiassa liotettua paperia käytetään rappausmassassa yhtenä sitkeyttä tuottavana komponenttina. Se on jostain kumman syystä korvannut lehmänlannan.

Hannu antoikin jo hyviä vinkkejä tiedon hankintaan. Kannattaa myös selvittää käytetyn laastin koostumus ainakin karkealla tasolla. Reseptit ovat olleet paikallisia ja koska sinun rappaus on pysynyt hyvin seinällä, kannattaa samaa reseptiä suosia myös jatkossa. Nykyään valmiissa savilaasteissa käytetään yleensä runsaasti hiekkaa. Omassa tapauksessani ainekset näyttävät olleen 1 osa savea ja 2 osaa sahanpurua, ei siis lainkaan hiekkaa. Jos vanhaa laastia on pudonnut, voit käyttää sen uudelleen. Se tarvinnee pientä terästystä uudella savella. Itse hankin savijauhoa säkkitavarana Virosta.

Tukirakenteen puuttuminen kuulosta oudolta. Eikö edes hirrenpintaan ole lyöty kirveellä kiehisiä? Pidän uuden rappauksen osalta tartuntaa välttämättömänä, oli se sitten ruokomatto, rimat, verkko, tapitus, kiehiset tai joku muu.

Tapetit ovat kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisia, joten ota ainakin näytepalat talteen. Tapettien poistaminen voi jossakin tapauksissa olla välttämätöntä. Jos tapetit ovat päässet historiansa aika kostumaan pitkään ja hartaasti, voi niissä muhia melkoinen mikrobikasvusto ja ne on syytä poistaa sisäilman vuoksi. 1800-luvulla oli myös rakennustuote/sisäilmaskandaali. Joissain tapeteissa käytettiin syanidipitoista väriainetta. Siitä kirjoiteltiin Suomenkin lehdistössä laajalti. Jos alin tapetti ei ole kunnolla kiinni rappauksessa, voi irrottaminen olla työmäärältään ainut järkevä ratkaisu. Vanhoja tapettimalleja on arkistoitu museoviraston tietokantaan tapetti.nba.fi

Onnea projektiin
22.10.2017 19:31
Erkki Koponen
Hei,

Sain lopulta kaikki 7 tapettkerrosta poistettua ja näytepalat talteen. Höyryllä toimiva Wagner tapetinirroitin pienellä suuttimella lopulta oli toimiva menetelmä. Poistin irti ollutta rappausta ja totesin, että pienet kirveellä rehdyt kiehiset ovat muodostaneet tartuntapintaa.
Rappauksesta löytyi myös sanomalehtisuikaleita, joilla pystyi ajoittamaan rappauksen. Ajattelin kuitenkin käyttää rimaristikkoa tukirakenteena jatkossa. Mistä saa parhaan savilaastin. Innostuin sen käyttämisestä muissakin hirsiseinissä, koska haluan hirsipinnat piiloon ilman mitään levymateriaaleja.

Terveisin,

Erkki
30.10.2017 09:38
Väinö Harha
Hei

Parhaasta laastista saa varmimmin tietoa saviyhdistyksestä, saviry.fi

Itse en tohdi parasta reseptiä nimetä, tokkopa yleispätevää sellaista onkaan. Mielestäni laastin valinnassa kannatta huomioida neljä seikkaa:

Tasalaatuisuus. Luonnon saven raekoko (lihava/laiha) on aina oman laisensa ja se vaikuttaa koko laastin seossuhteisiin ja käyttäytymiseen. Näin satunnaisena harrastelijana tasalaatuisuuteen pääsee helpoimmin käyttämällä joko valmista tehdasvalmisteista laastia tai ainakin savea. Valmislaastin haasteena on, että sen voi poiketa hyvinkin oleellisesti alkuperäisestä sekä koostumukseltaan että käyttäytymiseltään. Toisaalta valmislaasteja on saatavilla valmiiksi värjättynä, jolloin erilliselle maalaukselle ei ole välttämätöntä tarvetta. Itse ratkaisin tasalaatuisuuden tilaamalla Virosta Uninaksin savea säkkitavarana. Puoleen lavalliseen mahtuu 360kg.

Täyteaineena hiekka vai sahanpuru. Valmislaasteissa täyteaineena on usein hiekkaa kun taas vanhoissa itse tehdyissä laasteissa täyteaineena on voitu käyttää myös mm. sahanpurua. Yleensä on käytetty aineksia, joita on ollut helposti saatavilla. Pidempi kuituinen kutterinpuru toimii itse asiassa sahanpurua paremmin. Purua käytettäessä ainakin osa on hyvä olla pitkäkuituista. Kuitujen idea on sama kuin nykyisin mikrokuitujen käytössä valmislaasteissa; ne vähentävä pinnan (kutistumis) halkeamia. Myös eläinten karvoja ja hiuksia on käytetty tässä tarkoituksessa.

Ennen liima-aineena käytettiin tuoretta lehmän tai hevosen lantaa. Itse korvaisin sen paperimassalla. Mahdollisimman huokoinen mattapintainen sanomalehtipaperi toimii.

Koepala. Kannattaa kokeilla erilaisia laastikoostumuksia pienellä pinta-alalla ja etsiä tilanteeseen ja omaan tuntumaan sopiva laastikoostumus ja -notkeus.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät