Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

takan/hormin toimintaan vinkkejä
10.07.2017 20:21
T.K.
Meillä on vanha talo, johon hiljattain muurattiin uusi takkaleivinuuni. Hormi on ollut käyttämättä ilmeisesti vuosia. Nyt olemme yrittäneet polttaa takassa pientä tulta, mutta ongelmana on takan savuttaminen sisälle. Takka on siis muurattu jo toukokuussa ja annoimme sen kuivua noin kuukauden ajan. Alkuun näyttää, että takka alkaa vetään kunnes se yhtäkkiä tupruttaa kaikki savut sisälle toistuvasti. Olemme kokeilleet puhaltaa lämpöpuhaltimella lämmintä ilmaa takan luukusta/hormiin, lämmittäneet kynttilää takkapesässä, polttaneet pientä liekkiä tuhkaluukussa ja myös nuohousluukussa. Ikkuna meillä on ollut auki, jotta tuloilmaa olisi riittävästi. Talossa on painovoimainen ilmanvaihto. Kysyimme neuvoa muurariltamme, mutta hän sanoi takan/hormin olevan vielä niin kosteita että kestää ennen kuin takka alkaa vetään.Olemme siis jo vajaan 2 kuukautta yrittäneet polttaa takassa edes pientä liekkiä.

Onko muilla ollut samanlaista ongelmaa tai olisiko vinkkejä, mitä vielä kannattaisi kokeilla? Vai yritämmekö vain sitkeästi lämmittää takkaa tupruttelusta huolimatta jos se joskus alkaisi vetään?
03.08.2017 09:09
Hannu Rinne
Hei

Iso leivinuuni voi olla tosiaan kostea pitkään ja kun hormi lämpiää hieman, se siirtää kosteutta vesihöyrynä hormiin, joka sotkee vedon. Kun ilmankosteus on 80-90 prosenttia kuten tänä kesänä, kuivuminen voi kestää kauan.

Mikäli tulisija on avoin, voi sitä olla vaikea saada toimimaan kesällä. Kun sisä- ja ulkolämpötila ovat suunnilleen samat, ei aluksi ole yhtään luonnollista vetoa, kun lämmin ilma ei ala liikkua hormissa. Samasta syystä kuivuminen on hidasta. Kun talvella on sisällä lämmin ja ulkona kylmä, on hormissa jo luonnostaan pieni "alkuveto".

Jos haluatte muuraustyöstä toisen mielipiteen, kysykää (vanhalta) nuohoojalta. He näkevät tuhansia tulisijoja, joten heillä on laaja kokemus.

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät