Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vanhan hirsiseinän lisäeristäminen ulkopuolelta
07.06.2017 10:57
petri koponen
Hei!, olen purkanut vanhan ulkovuorauksen, pystyrimalaudoitus, ja nyt hirret ovat näkyvissä.kysymys kuuluu: laitanko ensin tuulensuojapahvin ja sitten 25mm runkoleijona tuullensuojalevyn suoraan hirsiin naulaten + koolaus ilmaraon kanssa ja uusi ulkoverhouspaneli? kannattaako laittaa ekovillalevy 50mm ennen tuulensuojalevyä vai tuleeko sitten jo liian tiivis rakenne?
19.06.2017 09:23
Hannu Rinne
Hei

Tulensuojapaperi/pahvi on vaihtoehto tuulensuojalevylle. Aiemmin käytettiin paperia, nykyään levyä, joka toimii vedon estämisen lisäksi lämpöeristeenä.
Levy naulataan suoraan hirteen. Joitakin levyjä saa myös pontattuina.

Tuuletusvälistä eli ilmaraosta on ristiriitaisia käsityksiä. Ennen 1950-lukua sellaista ei tehty koskaan – kuka nyt päästäisi tuulen talon sisään. Rakoa alettiin ensin käyttää ja myöhemmin vaatia, koska lateksi lahotti laudoituksen. Jos pintamaali on hengittävä eli keittomaali tai pellavaöljymaali, tuuletusrakoa ei tarvita. Silloin sisältä tai ulkoilmasta pintalautaan siirtyvä kosteus pääsee haihtumaan pois maalikalvon läpi – eikä nurinkurisesti tuuletusraon kautta.

t. Hannu
27.07.2017 08:39
virpi mikola
Hei! Tarkoitus on sisäpaneloida vanhan hirsisen pakarirakennuksen huone. Seinässä ei ole sisä- tai ulkopuolella muita rakenteita kuin puhdas hirsi, sisäpuolla pinkopahvi, Kuuluuko sisäpaneloitaessa laitta koolingit ,esim hengittävyyden tms takia. Jos kuuluu laittaa, niin miksi.... t virpi
03.08.2017 09:02
Hannu Rinne
Hei

Kun hirsi on vaakasuunnassa ja paneeli tulee vaakasuuntaan, niin seinästä ei saa suoraa ilman pystykoolausta. Koolaukseen on siis rakenteellinen peruste. Hengittävyys taas tarkoittaa sitä, että kaasumainen vesi eli vesimolekyylit voivat kulkea rakenteen läpi. Perinnerakentajan hengittävyys tarkoittaa sitä, että märkä kohtakin kuivuu nopeasti. Silloin kyse on lähinnä materiaalivalinnoista, niiden täytyy hengittää. Eihän pinkopahvin päällä ole muovitapettia?

Rintamamiestalokirjassa on pitkä luku rakennusfysiikasta eli hengittävyydestä.

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät