Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Tervahuopa rappauksen ja hirren välissä
22.06.2016 07:36
Lauri Vaura
Kalkkirappauksen ja hirren välissä on paksuhko tervahuopa (kivihiilitervalla kyllästetty huopa). Rakenne on 1920 luvulta. Onko kokemuksia tällaisista kohteista?

Oman käsityksen mukaan rakenne aiheuttaa isolla todennäköisyydellä seinärakenteessa kosteusteknisiä ongelmia (kosteuden tiivistymisiä ja lahovaurioriskin), koska höyrynsulku on ulkoseinän kylmällä puolella.

T LV
02.07.2016 20:26
Hannu Rinne
Hei

Olet aivan oikeassa. Tai hieman riippuu siitä mitä tervahuopa on. Joskus ulkoseinään on laitettu kattohuopaa. Se johtaa melko varmasti lahovaurioon, mutta olen nähnyt kattohuovan alla kuivaakin hirttä. Tervapaperia on käytetty iät ajat julkisivun takana, vaikka sekin on varsin tiivistä. Onko tervahuopa enemmän tervaa vai huopaa, siitä riippuu kuinka hyvin se hengittää.

Seinän kosteustekniseen kohtaloon vaikuttaa myös asunnon kosteuskuorma, eli kuinka paljon vesihöyryä sisällä tuotetaan. Yksin asuva mummo, joka käy pihasaunassa kerran viikossa, ei tuota talolle ongelmaa. Sen sijaan nelilapsinen urheilijaperhe voi lahottaa talon parissa vuodessa.

Joskus pelastus voi olla se, että sisällä on muovitapetit tai monta kerrosta lateksia: kosteutta ei pääse seinän sisään ja se pysyy todennäköisesti kuivana, vaikka puu on kahden hengittämättömän materiaalin välissä. Sisäilman laatu tosin kärsii.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät