Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Rossipohjan eristeet
22.01.2010 23:25
Leena
Hei,

Meille rakennusmies ehdotti hirsitalon seiniin eristeeksi selluvillaa, mutta sanoi lattiassa mineraalivillan toimivan paremmin. Kyseessä 1800-luvun talon rossilattia, mikä jouduttiin purkamaan kokonaan.

Minulla on ollut käsitys, että mineraalivilla homehtuu herkästi ym ym huonoja puolia. Miksi se siis olisi selluvillaa parempi vaihtoehto lattiaan?

Rakennusmateriaalit ovat vielä aika vieraita minulle, mutta, jos nyt olen oikein ymmärtänyt niin mineraalivillaa on kahta erilaista lasi- ja kivivillaa? Löytyykös mielipiteitä tähän mineraalivilla-asiaan?
22.01.2010 23:58
Leena
Puhuttiin vielä äsken miehen kanssa eristeasiasta ja hän sanoi ymmärtäneensä, että seiniin ehdotettiin puhallettavaa selluvillaa ja lattiaan selluvillaa levynä. Meillä oli useampia miehiä tekemässä alustavia suunnitelmia ja ehdotuksia, joten siinä tuli erilaisia mielipiteitä materiaaleista. Yksi miehistä ehdotti finfoamia. Otan erittäin mielelläni vastaan mielipiteitä näistä asioista!

24.01.2010 12:33
Hannu Rinne
Hei

Pääsääntö on, että vanhan talon eristeiden on hyvä olla hengittäviä, eli ilman kosteutta vastaanottavia ja sitä myös pois luovuttavia. Mineraalivillat (lasi- tai kivi-) voivat toimia hyvin normaaliolosuhteissa, mutta mahdollisessa ongelmatilanteessa ne eivät toimi: vesi imeytyy niihin helposti, mutta haihtuu äärimmäisen hitaasti. Samalla eristyskyky heikkenee dramaattisesti ja pitkään märkänä pysyvät puurakenteet alkavat lahota / homehtua. Luonnoneristeissä mahdollinen ylimääräinen kosteus leviää laajalla alueelle ja alkaa välittömästi myös haihtua pois. Tämä edellyttää toki sitä, että missään ei käytetä muoveja, vaan kaikki kunnostuksessa käytettävät materiaalit ovat hengittäviä, esim. eristettävän lattian tuulensuojana on paperi, ei muovi.

Oman talon vanhoja rakenteita avatessa (mm. 1800-luvun rossilattia) lisäeristeenä ollut lasivilla ei ollut homeessa, mutta sen sijaan täynnä hiirten pesiä ja vessoja - hiiret rakastavat lasivillaa!

Luonnonmukaisia materiaaleja eristeeksi ovat sahan- ja kutterinlastu, pellava ja jätepaperista tehty puhallusvilla (ekovilla, selluvilla). Eristemateriaalin ohella tärkeää on pysäyttää veto. Tämän takia en käyttäisi eristeenä edes pellavalevyjä, vaan puhallettavaa selluvilla, koska siitä saa täysin yhtenäisen massan. Laattamainen eriste voi toimia uudessa lattiassa, mutta vanhojen lattioiden rakenteissa on niin paljon mutkia, että levyn saaminen tiiviisti voi olla vaikeaa.

Katso myös tämä kuvasarja rossilattian kunnostamisesta: http://www.webtools.fi/asiakkaat/11/tiedostot/file/rossi,%20
kuvasarja.pdf
(löytyy myös valikosta kohdasta alapohja.) Hyödyllistä tietoa on myös luvussa ”lisäeristäminen”.

Terveisin

PM / Hannu
24.01.2010 22:49
Leena
Kiitos neuvoista! Meille sanottiin, että puhallettava selluvilla painuu ja siksi levy olisi parempi vaihtoehto.
25.01.2010 15:18
Raimo Kantonen
Terve Leena

Selluvilla kyllä painuu, mutta itse en laittaisi lattiaan levyeristettä. Ainakin pellavaeriste on todella paljon kalliimpaa kuin vaikka ekovilla. Vital merkkisestä (selluvilla) levyeristeestä en tiedä. PAinuminen pitää ottaa puhallettaessa huomioon. Ohjeita saa varmasti esim ekovillalta. Mikäli oikein muistan niin lasivillan eristyskyky romahtaa kun eristeen kosteus ylittää 2 %!! Juuri tämän vuoksi tuota höyrynsulkua tarvitaan. Hengittävillä eristeillä tuo luku on todella paljon suurempi. Siksi villapaita on lämmin märkänäkin.

Lattian voi asentaa ensin vaikka ruuveilla että parin vuoden kuluttua sen voi ottaa ylös ja lisätä sitten eristettä ja kiristää lattia.Lattiakin asettuu paremmin kun se jälkikiristetään. Itse teen näin. Käytän ruuveja ja myöhemmin naulaan päältä wanhoilla nauloilla.
26.01.2010 13:28
risto pakkala
Trv

olen askarrellut lattioita kahdella tapaa :
1. hirsien väliin eko(?)villaa puhallettuna "reilulla" kädellä. sitten kaiken päälle huokoinen puukuitulevy. arkkitehtini suosittelemana.

2. hirsien väliin vitalia reilulla kädellä (vähän kuprulleen) ja "mutkat" tukkeeseen. toiseen paikkaan taisin laittaa vielä kuitulevyn.

en ainakaan vielä ole huomannut kumpaakaan huonoksi ratkaisuksi.

vital ei tosiaan ole kaikkein halvin vaihtoehto, mutta sen käsiteltävyys on miellyttävä.
innovoin myös kätevän vital-leikkurin josta kuva ohessa.

keväällä tarkoitus jatkaa lattioiden parissa, mutten tiedä kummalla systeemillä.
27.01.2010 10:10
Leena
Hei,

Kiitos jälleen!

Kävin lueskelemassa tästä vitalista ja kuulisin mielelläni lisää mielipiteitä tästä vaihtoehdosta!

Talon toinen pääty on remontoitu muutama vuosi sitten, joten nyt vain kahden huoneen lattiat kyseessä, joten neliömäärä on niin pieni, ettei hinta niin kamalasti vaikuta. Remontoidulla puolella on sähköpatterit ja olimme ajatelleet näin "uudelle" puolellekin. Meille sanottiin, että myös lattialämmitys olisi mahdollinen. Itseäni kyllä epäilyttää, voiko saada toimivaksi puulattian kanssa ja ilman valua. Luulisi puulattian kuivuvankin liiaksi lattialämmityksessä, joten taidan tämän idean hylätä. Kyllähän patterittomuus ja lämmin lattia houkuttelisi, mutta mutta..

Entäs sitten gyproc hirsitalossa? Olisi kuulemma kestävämpi kuin puukuitulevy (kyseessä lastenhuoneet ja pitää saada hyllyt, senkit ym kiinnitettyä seiniin) ja toimii hirsitalossakin. Onko näin vai kannattaako pitää yhä kiinni siitä, että haluan ehdottomasti puukuitulevyt seiniin?

Leena
27.01.2010 12:43
Raimo Kantonen
Terve

Vital on sellukuitueriste. Toimii myös hyvin hirsitalossa ollen hygroskoppinen eriste. Jos hinta ei ole este laittakaa pellavaa tai vitalia. Isolinalta saa muuten pellavasahaa mikä on erinomainen eristeen leikkaamisessa.

Itse olen tutkinut tuota puulattialämmitystä ja siitä on juttua tälläkin foorumilla. Se on uusi juttu ja itsekin suhtauduin siihen epäilyksellä, mutta nyt olen saanut käyttökokemuksia monesta eri paikasta ja palaute on ollut pääosin hyvää. Jos päädytte lattialämmitykseen niin silloin eriste ei voi muutenkaan ollan lattiavasojen tasassa, joten painuminen ei haittaa. Joillain ikkunat ovat huurtuneet, mutta meillä ei ole tälläkään hetkellä käytössä sähköpattereita eivätkä ikkunat huurru.


Tiedän toimivia 5 cm paksuja koivulankkulattioita lattialämmityksellä ilman betonilaattaa. Itselle tulen laittamaan tuon lattialämmityksen, koska meillä on hyvin pienet huoneet, jolloin patterit jää pois. Suurin 15 neliötä! Tuo lattian eläminen on kyllä voimakkaampaa kuin ilman lattialämmitystä, mutta kyse on lähinnä kutistumisesta, joka vain pitää ottaa huomioon. Eihän se kaapelin lämpö ole kuin joitain kymmeniä asteita. Käyttöönotto pitää vain olla hyvin hidas ja lattian pitää antaa muutenkin hakea itsensä tasapainokosteuteen.

Tuo kipsilevy ei sinänsä ole väärä materiaali, koska käsittääkseni sekin läpäisee vesihyöryä hyvin. En ole kyllä ihan varma. Mutta kuitulevyllä saadaan taatusti miellyttävämpi sisäilma sekä akustiikka.Lisäksi kipsilevy vaatii hyvin suoran alustan, eli jos hirsiseinät ovat hieman eläneet niin joutuu koolaamaan/eristämään, samalla katoaa osa vanhan rakennuksen luonnetta ja huoneet pienenee. Itsellä ei tullut mieleenkään muu kuin 12mm kuitulevy hirren päälle, kyllä tuli kivat mutkittelevat seinät, jotka kertovat että alla on hirsi.Sisämaaliksi kannattaa valita jokin hengittävä luonnonmaali (öljymaali, tempera, liimamaali, maitomaali) tai täysin muoviton paperitapetti. Tämä kipsilevy on sellainen fiiliskysymys. On mielestäni materiaaleja jotka kyllä käyvät hirsitaloon mutta eivät oikein sovi sinne (esim.massiivipuuparketti) tai sitten on materiaaleja jotka sinne sopivat. Joku haluaa luoda kontrasteja materiaaleilla. Itse tekisin sen kyllä kalusteilla/sisustuksella. Nuo kiinnitykset ei kyllä ole ongelma jos takana on hirsi. Riittävän pitkä ruuvi kyllä puree kun tauti. Jos kuitulevyn takana on ranka niin kiinnitykset täytyy huomioida rankaa tehdessä. Eihän pelkkään kipsilevyynkän kovin suuria kuormia voi kiinnittää. No tässäpä sinulle hieman mietittävää.

27.01.2010 12:45
Leena
Hei Raimo,

Löysin tuolta keskusteluista kysymyksesi puulattian lattiälämmityksestä. Päädyittekö tekemään sen? Miten se toteutettiin? Meillä näissä remontoitavissa huoneissa ei ole kakluuneita, joten lattialämmitys tai sähköpatterit ovat ainoa lämmitysmuoto.

Leena
27.01.2010 13:53
risto pakkala
Hoi

1. Puulattian lattialämmitys:
- olen samaa mieltä kuin Hannu Rinne ko aiheen kirjoituksessa aiemmin eli että puulattia jo sinällään on eriste, joten tuntuu hämmentävältä laittaa lämmitys eristeen taakse. varmasti toimii, mutta luulisin ettei ole energiatehokkuudeltaan kärkikaartia.

2. Kipsilevy:
- älä ihmeessä laita. vanhat puutalot elävät edelleen ja kohta on levy halki tai ainakin saumat irvistää.
- laitoin puukuitulevyä myös seiniin. seinät olivat niin mutkalla että piti tehdä "suuntaa antava" koolaus (uusi termi koska tein sen itse). Listasin tarkasti koolien paikat jotta tietää mihin kohtaan voi jotain ripustaa. seiniin tuli tapetti, mutta levyt piti maalata ensin ettei kaikki liisteri uppoa huokosiin.
- tosiaan, jos laittaa levyn suoraan seinään, niin kiinnitys ratkeaa (minimissään)levyn paksuuden verran pidemmällä ruuvilla.

3. eristesaha:
- jos ei muuten niin vanhasta sahasta hampaat pois smirgelillä ja teroittaa samalla. pitää teroittaa joskus "sahausten" välillä jos isoja määriä käsittelee


edellisen remontoijan jäljiltä rakennuksessa oli lastulevyä lattialla ja kipsilevyä seinällä, joista on kaikista on tarkoitus luopua. myös lasivilla vaihdetaan vitaliin aina kun tulee vastaan.


voi olla myös muita oikeita vastauksia ;-)
27.01.2010 18:02
Hannu Rinne
Hei

Lattialämmitys / ikkunoiden huurtuminen: meillä on vesikiertoiset patterit ikkunoiden alla. Yksi ikkuna on jäänyt teippaamatta, ja se jäätyy näillä 20 asteen pakkasilla. Ikkunoiden huurtumiseen vaikuttaa siis paljon itse ikkunan tiiviys.

*********

Vielä pari kommenttia seinän eristämisestä. Olen samaa mieltä siitä, että kipsilevy ei ole mukava, vaikka teknisesti voikin toimia. Meillä laitettiin suoraan hirttä vasten 22 millin puukuitulevy ja se on toiminut erittäin hyvin, vaikka aaltoileekin hieman seinän mukaan. Pitkällä naulalla saa hyvin kiinnitettyä hyllyt ja taulut.

Ennen tapetoimista teimme esiliisteröinnin tavallisella liisterillä. Eli

1. Esiliisteröinti. Saa kuivua rauhassa
2. Makulatuuritapetti
3. Varsinainen tapetti.

Yhden huoneen teki toinen henkilö ja hän laittoi suoraan makulatuuritapetin, mutta runsaalla liisterillä.

Jonkin verran alustaan työstämisen määrään vaikuttaa päälle tuleva tapetti: jos sen on voimakkaasti kuvioitu, eivät alustan epätasaisuuden näy.

Lisäsin sivulle myös PDF:än tapetoimisesta: Sisustaminen -> Tapetti ja pinkopahvi -> (oikealta) OHJE: tapetoiminen

Kuvassa vasemmalla varsinainen tapetti, oikealla makulatuuritapetti.Terveisin

Hannu
28.01.2010 21:40
Leena
Kiitos kaikista arvokkaista neuvoista!


Leena
29.01.2010 10:50
Raimo Kantonen
Terve Leena

Voimme jatkaaa keskustelua puulattialämmityksestä vaikka sähköpostilla, koska muutan viestiketjun sisältö ei enää vastaa otsikkoa. Osoite raimo@kantosenpuutyo.fi. tai jos moderaattori katsoo että ei mene ohia iaheen niin sitten tänne.

- Rami
29.01.2010 12:48
Hannu Rinne
Hei

Jatkakaa vain tässä, on kaikille hyödyksi. Mutta voit aloittaa myös uuden keskustelun, vaikkapa nimellä puulattian lattialämmitys. Tästä on monenlaista tietoa liikkeellä, olisi hyvä saada kuulla eri kokemuksista.

Terveisin

Hannu / PM

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät