Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Täytepohjaisen talon lattia
10.03.2016 01:16
Jussi Piiparinen
Hei!
Olemme remontoimassa noin 1870-luvulla rakennetun hirsitalon lattioita. Talossa hieman harvinaisempi täytepohja, eli lattialankkujen alla maa/kivitäyte lattialankkujen alapintaa myöden. Lattiankannattajat antautuneet vuosien saatossa, lankuissa ei kuitenkaan kosteus/sieni/lahovaurioita ja täyte muutenkin kuiva. Myös alimmat hirret tuntuvat ehjiltä. Talo on vapaa-ajan käytössä sisältäen satunnaista talvikäyttöä (peruslämpö on).
Kun ei lahonneita lattiankannattajia suurempaa vauriota ole, haluaisimme rakenteen säilyttää. Olisiko järkevin vaihtoehto seuraava? Uudet lattiankannattajat esim. lehtikuusesta harkkojen päälle, täytettä kannattajien yläpintaan saakka (esim. lecasora?), ilmansulkupaperointi ja vanhat paksut lattialankut takaisin.
Talo rakennettu erittäin kuivalle paikalle, sadevesien ohjausta rakennuksesta poispain olisi parannettava. Rossipohjaksi muuttaminen työlästä ja liki mahdotonta, koska matala kivijalka. Lattiapintaa ei myöskään voi paljoa nostaa, koska uunien nuohousluukut alhaalla ja ikkunat jo muutenkin aikakauden tyyliin matalalla. Onko parempia rakenneratkaisuja kuin tuo miettimäni? Kuvaa ei nyt tähän hätään ole laittaa.

Alkavaa kevättä odotellen,
Jussi
18.08.2016 07:16
Titta
Hei,
Minä ostin myös äskettäin talon, jossa tällainen lattia-ratkaisu. Talo noin sata vuotta vanha ja yksi tuollainen lattiankannattaja lahonnut, koska talon alle päässyt sadevesi-valumia ja lankkulattia oli vuorattu jollain muovimatolla.. eipä vedet päässyt mitään kautta haihtumaan.
En oikein näe muuta ratkaisua, kun korjata samanlaiseksi.(purua, kutteria, turvetta?) Onhan talo säilynyt sen sata vuotta tuolla tyylillä eikä oikein muita vaihtoehtoja ole? Ainoastaan lisäisin jonkun tuulensuoja-pahvin.

Olisi mielenkiintoista kuulla, oletko saanut lisävinkkejä, kun täällä ei tunnu aiheesta keskustelua löytyvän.

Titta

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät