Viimeisin kommentti:
Ari Tuikkanen, 21.05.2018
Mummonmökin ulkoseinä
Morjens. Vanhan mummonmökin ulkoseinän alaosa pitäisi uusia. Seinä on ilmeisesti sellainen rimalaudoitusseinä. Kysyisin, että onnistuuko noi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

rossipohjan uusiminen
11.01.2010 19:31
ronkainen petja
pystyykö uusimaan huone kerrallaan vai joutuuko purkamaan koko lattian auki kerralla? lattian koko 80neliö paljonkohan tulee hintaa hommalle?
13.01.2010 12:51
Raimo Kantonen
Terve Petja

Ymmärsin viestistäsi että teillä on siis lattiapinta-ala 80 neliotä. Ei siis yksi yksittäinen huone? Tai no tuon kokoinen huone olisi mielestäni jo sali.

Yleensä rossipohjan voi kunnostaa ja avata huone kerrallaan. Jos lattiassa on huoneesta toiseen meneviä lattialankkuja niin silloin on toki järkevää kunnostaa molemmat lattiat kerrallaan. Hirsirungossa lattiavasat on lovettu/kiinnitetty hirsisiin "väliseiniin" ja rankorakenteessa alajuoksuun/vasaan. On myös mahdollista että lattian päälle on rakennettu väliseiniä myöhemmin.

Tuo lattian kunnostuksen hinta riippuu siitä mitä ja miten ja mistä teette. Eli meneekö koko lattia vasoja myöten uusiksi, vai riittääkö ilmavuotojen poistaminen ja eristeiden uusiminen. Tarvitseeko alapohjaa putsata orgaanisesta jätteestä tai kenties ilmatilaa syventää, jolloin isossa lattiassa vasojen tuennat pitää korottaa. Tällöin lattian aluslaudoitus kannattaa purkaa ehjänä (ja numeroida). Alapohjan maat ja lattian eristeet voi imaista imuautolla, maksaa hunajaa. Jos teette huone kerrallaan niin lapiotalkoot pystyyn.

Jos itse avaisin lattiat kokonaan niin laittaisin aluslautojen tilalle tuulensuojalevyn, n 7 eur neliö. Sekin on kustannus, mutta parantaa lattian lämpimyyttä kovasti. Eristeeksi selluvillaa tai purua. Selluvillan hinnan saa netistä. Sitten ehkä se merkittävin kustannus. Lattia, onko vanha hyväkuntoinen ja kenties kunnostettavissa? Uuden lankkulattian hinta tasalevyisenä taitaa olla 30 eur neliö. Kapeaa ja ohutta lautalattiaa saa kaiketi paljon halvemmalla (ei kuulu mielestäni vanhaan rakennukseen). Muuttuvaleveyksinen lattia 50 - 150 eur neliö laadusta paksuudesta ja puulajista riippuen. Että eikun laskin käteen.

15.01.2010 18:52
ronkainen petja
terve raimo
kiitokset vastauksesta.lattia käsittää kaksi huonetta ja keittiön.vasoja myöten on uusittava koska vasat on aika pehmeät sokkelin vierestä.varmaan alimman hirren joutuu uusimaan.lattia lankut olis hyvät mutta ei varmaan ehjänä saa otettuu irti.talo on 53vuonna tehty. hyvä jos voi tehä huone kerrallaan niin ei tartte olla pitkään evakossa
16.01.2010 12:42
Raimo Kantonen

Jos vasat on lahonneet sokkelin vierestä niin on selvää että jokin nostaa kosteutta sinne tai tuuletus ei ole riittävä. Tai vesi pääsee muuten vikapaikkaan. Muistakaa selvittää mikä on lahottanut lattian. Korjatkaa ensimmäisenä se ettei uusikin lattia lahoa. Uskon että näin teettekin.

Vanhat lankut voi kokeilla irrottaa tekemällä järeitä kiiloja missä on lovi keskellä naularivejä varten. Kiilaa voi yrittää lyödä vasan ja lankun väliin jolloin lankut irtoavat. Hidasta ja työlästä, mutta kannattaa kokeilla, uudet lankut kun maksavat ihan reippaasti. Kiila kakkosnelosesta ja jotakin puoli metriä pitkä että on tarpeeksi loiva.
16.01.2010 18:22
Hannu Rinne
Hei Raimo ja Petja

Kiitos hyvästä keskustelusta! Tein Perinnemestarin sivuille kuvasarjan oman talomme salin rossipohjan kunnostamisesta. Rakenne on vanhempi, mutta prosessin kulun tästä näkee hyvin.

PDF löytyy luvusta "Alapohja" ja täältä: http://www.webtools.fi/asiakkaat/11/tiedostot/file/rossi,%20
kuvasarja.pdf


Terveisin

PM / Hannu
05.04.2010 22:04
ronkainen petja
rossipohjaan tuulensuojalevy.pitääkö vasojen väliin laittaa laudotusta vai kestääkö tuulensuojalevy puhallusvillan painon? vasoihinko levy naulataan kiinni?
miten tuulensuojalevy käyttäytyy jos kosteutta sattuu joskus olemaan sokkelin vieressä laudotukseen verrattuna?jos pitää alin hirsi vaihtaa millä hirren välin saa parhaiten tiivistettyä?kohta puolin aloitan remontoida lattiaa
14.04.2010 13:06
risto pakkala
ter

tuulensuojalevyn lujuuslaskelmia ei liene tehty, mutta rohkenisin sanoa että levy ei itsellään tule kestämään aikojen saatossa (edes omaa painoaan) ilman alalaudoitusta.

tekisin seuraavasti:
ts-levy naulataan vasoihin alapuolelta. laudoitus sen alapuolelle. jos ei vieriviereen, niin ainakin 30-40 cm välein.
rakennuspaperi hirsiseinän viereen ja taitetaan ts-levyn päälle ettei eristeet tipu välistä.
sitten reippaasti eristettä väliin = niin paljon että on vähintään vasojen yläosan tasalla. eristeet tuppaa painumaan kasaan ajan myötä.
jos lattialankut on ponttaamattomia niin rakennuspaperi vielä vasojen päälle ennen lankkuja ( tai miksei joka tapauksessa).

hirren tiivistys (tarkoittaako "millä" menetelmää vai materiaalia) :
hirren asennuksen jälkeen soveltuvaa eristettä (itse olen käyttänyt sekä riivettä että Vital eristettä) painetaan teräväntylpällä esineellä (esim puutikkuja veistettynä eri paksuiseksi eri väleihin sopivaksi) hirsien väliin. eristettä menee yllättävän paljon kun sitän pieninä paloina laittaa. kunhan katsoo ettei isommista väleistä paina koko ajan läpi ;-)
27.04.2010 10:45
Toni
Terve vaan!

Kävin asuntonäytöllä yhdessä -53 rakennetussa talossa joka myydään suljetussa huutokaupassa.
Talossa on rossipohja pettänyt talon toisesta päästä, purut on tippunut maahan.

Talossa on korkea ryömintätila n.120cm ja talo on kallion päällä. Kallio nähtävästi uittaa vettä/kosteutta talon alle ja alkuperäisiä tuuletusluukkuja näytti olevan vain 2kpl.
Niitä oli hiljattain lisätty 6kpl, joten tämä vaurio on varmaan johtunut puuttellisesta tuuletuksesta.

Kysymys kuulukin, jos tästä talosta ottaa projektin, niin kannattaako koko talon rossipohja purkaa vai vain tuo pudonnut puoli?
Toinen pää näytti ihan hyvältä, tässä päässä on ehkä tuuletus toiminut paremmin, kun siinä on "rimpula" ovi ryömintätilaan.

Ja mitä kannattaa tehdä, että jatkossa tuon ryömintätilan saisi pysymään kuivana?

-Toni
06.05.2010 11:08
risto pakkala
Hoi

Kun ei (onneksi) näe, niin varmaa ohjeistusta kaikkeen ei voi antaa.
Ryömintätilan tuuletus : se pitää joka tapauksessa olla kunnossa. Jos epäilee että tuuletusluukut ei riitä , niin yhteen niistä voi pistää pienen tuulettimen esim aurinkokennolla varustetun. Ostin juuri veneeseen uuden ja mietin mihinkä reikään sen vanhan laittaisin.

Ryömintatilan kuivuus : jos talo on suoraan kallion päällä ja vesi tulee talon alapuolelta (eli ei kivijalan alta/välistä) niin tilanne lienee mission impossible. Jos ei alapuolelta niin ehkä jotain vesitiivistystä kivijalan juureen.
Jos talo ei ole suoraan kallion päällä vaan jonku verran maata välissä, niin salaojitusta tms vedenohjailua muualle kuin talon alle.

Rossipohjan purkamisesta : yritä ensin varmistua mistä se toisen puolen putoaminen on johtunut. Toista puolta ei kannatta purkaa jos se on kunnossa eikä ole nähtävissä sille putoamisuhkia.
20.01.2012 11:40
Mikko
Hei! Tuosta lattiamateriaalista vielä onko haittaa, jos laittaa tuon eristeen(jossa on ilmansulkupaperi) päälle lattialastulevyn ja sen päälle askelmuovin ja laminaatin.
Tämähän ei tietenkään hengitä, mutta olisko edullisempi?.
Niin onko tälläisestä rakenteesta haittaa?
08.02.2012 18:02
risto pakkala
Hoi

"Säästä nyt ja maksa virheistä myöhemmin" ?!
En osaa varmasti sanoa ko rakenteen haitallisuudesta, mutta itse en laittaisi noita materiaaleja mihinkään. Varsinkaan vanhaan puutaloon. Se sotii jo ajanhenkeä vastaan.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät