Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vanhan talon seinien lisälämmöneristäminen ja sisäpinnoite
22.06.2015 13:55
Mikko
Vanhan sukutilan hirsirunkoisen talon ulkoverhous alkaa olla jo tiensä päässä, lautoja repsottaa sieltä täältä joten alkaa olla helpompaa laittaa uusiksi koko ulkovuoraus.

Ajattelimme laittaa lisäeristyksenä ekovillaa puhallettuna ja tuleensuojalevyt päälle, tuuletusrako ja sitten uusi ulkovuori (nyt kun kaiken joutuu kuitenkin repimään auki.) Mietityttää mitenkä tuo eriste käyttäytyy kun tuvassa olisi tarkoitus jättää hirren näkyville?

Makuuhuoneissa taas olisi tarkoitus levyttää huokolevyllä ja tapetoida. Tarvitseeko tuon levynalle laittaa ilmansulkupaperia? Onko merkitystä lähinnä vetoisuuteen?
11.07.2015 11:22
Hannu Rinne
Hei

Perinteen vaalijana toki ensin toppuuttelen, että voiko vanhaa ulkovuorta kuitenkin vain kunnostaa. Varsinkin jos seinässä on höylätty paneeli, ei samanlaista taida saada helpolla takaisin.

Lisäeristäminen on sinänsä hyvä, mutta ulkoseinän suuri eristämien: 10 cm koolaus + levy + rako + vuorilauta tekee seinästä helposti 15 cm vanhaa paksumman. Silloin ikkunat jäävät montulle, räystäät näyttävät lyhyiltä ja kivijalkakin jää syvälle seinän alle. Estetiikka kärsii!

Eristävyys paranee silläkin, että laittaa vain puukuitulevyn seinään. Tuuletusrakoakaan ei tarvitse, jos pintamaali on hengittävä. Ennen 1950-lukua Suomessa ei yhteenkään taloon tehty tuuletusrakoa. Se tarvitaan vain, jos pinnassa on hengittämätön maali (lateksi / alkydiöljymaali). Pellavaöljymaali ja keittomaali (=puna- tai keltamulta) hengittävät ja seinä kuivuu niiden takaa ilman tuuletusrakoa.

Sisäpuolella levy itsessään on hyvä vedonestäjä, mutta ainakin nurkkiin voi laitta leveät paperikaistat. Kahden hirren välillä seinässä on lovi, joka jää tunneliksi levyn taakse. Näihin kohtiin voi levyn kiinnittämisen jälkeen työntää palan pellavarivettä, jotta kylmä ilma ei kulje levyn ja hirren välissä.

Tiivistä huolellisesti myös lattian rajassa ja laipiota vasten. Varsinkin talvella kylmä ilma pyrkii lattianraosta sisään ja kattolistan takaa puolestaan lämmin ilma vintille.

t. Hannu


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät