Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsitalon sisäilman kosteus ja ilmanvaihto
01.04.2015 08:08
Jasmin
Hei! Kaipaisin neuvoja reilu satavuotta vanhan hirsitalon sisäilman kosteus asioihin ja/tai ilmanvaihtoon. Ostimme talon tässä kevättalvella ja talo oli ollut vajaat kaksi vuotta asumattomana, ei ihan pakkasella luultavasti, mutta kylmänä kuitenkin.

Suhteellinen kosteus näkyy mittarin mukaan olevan n. 55% (ulkona yksi aste lämmintä, sataa räntää, ilmankosteus 98% parhaimmillaan). Onkohan kosteus liian korkea ja tulisiko sille tehdä jotakin? Täytyisikö vanhan talon yltää niihin 20-40% suosituksiin? Kuukauden verran on hellassa pidetty satunnaisesti tulta, mutta sisälämpötila ei kyseistä huonetta lukuunottamatta ole vielä päässyt normaaliin lukemiin, veikkaisin sen olevan n. 15 astetta. Lattiasta on revitty muovimatot lankkujen päältä pois tässä kuukauden sisällä, ihan vaan jos sillä nyt voisi olla jotakin tekemistä kosteuden kanssa.

Ilmanvaihtoa ei ole mitään sen kummempaa. Seinärakenteena on ollut tapetti, kovalevy, hirsi, tuuletusrako ja lateksilla maalattu ulkoverhoilu. Ulkoverhoilulla ei kuitenkaan taida olla juuri tämän asian kanssa mitään tekemistä (lateksi nyt ei koskaan ole hyvä, mutta on maalattu muutama vuosi sitten edellisen omistajan toimesta ja ollut ilmeisesti sitä ennenkin kyseistä maalia). Talossa ei siis ole esimerkiksi ilmanvaihtoon tehtyjä aukkoja ikkunoiden läheisyydessä. Kylpyhuoneeseen ja hellan yläpuolelle olemme kaavailleet ilmanvaihtoa koneen kautta, mutta muualle emme tietenkään. Pitäisiköhän tälle ilmanvaihto asialle tehdä jotakin? Toisaalta talo on 1800-luvun lopulta ollut tällä systeemillä, ja kyseisellä seinärakenteella ainakin 50-luvulta eteenpäin, joten tuntuisi hurjalta lähteä nyt tekemään mitään radikaaleja muutoksia.
07.04.2015 18:45
Hannu Rinne
Hei

Sisäilman suhteellinenkosteus vaihtelee vuodenajan mukaan. Syksyllä se voi olla jopa 70 prosenttia ja toisaalta lämmityskauden lopulla kosteus voi pudota jopa 20 prosenttiin. Ideaali on 40-60 prosentin välillä.

Muovimatot on hyvä ottaa pois lähinnä sen takia, että lattian sisään mahdollisesti päässyt kosteus pääsee haihtumaan huonetilaan eikä jää alapohjaa lahottamaan.

Ilmanvaihto saa olla juuri noin kuin kirjoitat, jos talossa elellään normaalia elämää. Erityisesti kylpyhuoneessa on hyvä olla kytkimellä ohjattava (tai automaattisesti käynnistyvä) puhallin, jotta peseytymisen tai pyykinkuivaamisen synnyttämä kosteus tuulettuu tehokkaasti ulos.

Asuinhuoneissa pitäisi olla jonkinlaiset tulo- ja poistoilmaräppänät. Poisto voi tapahtuma myös tulisijan tähtiventtiilin kautta. Joissakin vanhoissa rakennuksissa on tuuletusluukkuja tukittu ja suljettu turhankin innokkaasti.

t. Hannu

PS
Kesämökki-kirjassa on selostettu melko perusteellisesti ilmanvaihtoasioita.
s-a
09.04.2015 09:55
Jasmin
Hei! Kiitos kattavasta vastauksesta, sisäilman kosteuden kanssa ei siis ole huolta. Täytyykin lukea tuokin kirja, muut onkin luettu jo useampaan kertaan.

Tuuletusluukkuja ei tosiaan ole seinissä eikä olla keksitty, missä niitä olisi voinut ollakaan. Keittiön ja makuuhuoneen seinät ovat tällä hetkellä hirsipinnalla, eikä ole löytynyt kohtia mistä luukkuja olisi tukittukaan. Pitäisiköhän luukkuja lähteä nyt lisäilemään tai olisiko jotain muuta keinoa tuuletuksen tehostamiseen? Tuntuisi hassulta lähteä puhkomaan hirsiseiniä. Vai jatketaanko samalla tavalla, millä talo on ollut yli 100 vuotta, vaikka se puutteellinen onkin?
09.04.2015 20:39
Hannu Rinne
Hei

Jos on toiminut sata vuotta, niin totta, ei kannata hötkyillä turhaan.

Ikkunoista voi antaa hieman vuotaa. Ikkunoiden tiivistämisen logiikkahan on hieman hassu: ensin tiivistetään mahdollisimman hyvin ja sitten tehdään seinään viereen reikä, josta otetaan korvausilmaa sisään. Joissakin uusissa ikkunoissa on puolestaan pienet tuuletusraot. Pääasia on kuitenkin, että ilma tulee sisään hallitusti. Se ei saisi vuotaa rakenteiden läpi tai talon alta, jolloin korvausilma voi olla likaista. Ikkunastakaan ei saa vetää suoraan lukutuoliin tai sänkyyn, mutta jossain yläreunassa voi jättää pätkän ilman liimapaperia.

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät