Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vesikiertoinen patterilämmitys
08.01.2015 18:08
Johanna
Meneillään on 1930-luvun hirsitalon kunnostuksen suunnittelu. Olen päätynyt lämmitysmuodon valinnassa vesikiertoiseen patterilämmitykseen puu-uuneilla täydennettynä. Haaveilin kauan valurautapattereista. Vanhojen kunnostamiseen ei aika riitä ja uudet eivät edes harhaisena hetkenä mahdu budjettiin. Tarkoitus oli silloin muinoin tulla Hannu sinne sinun taloosi talotekniikkaluennolle, mutta en saanut lapsenlikkaa. Sinulla on Perinnemestarin remonttikirjan sivulla 141 kuva kauniista patterisysteemistä. Onko tuo kuvassa oleva patteri 2-levyinen patteri, joita valmistaa esim. Radiaattoritehdas? Onko putkisto siis ihan pelkkää pintakäsittelemätöntä rautaa? Kuuluuko rautaputkiasennus perusputkimiehen settiin vai meneekö taas erikoismiehen metsästykseksi?
09.01.2015 17:27
Hannu Rinne
Hei

Kirjan sivun 141 patteri on Purmon valmistama 2-levyinen, kymmenen vuoden takaa. Se on silloinen perusmalli, josta on jätetty pois päällysritilä ja tehdas maalasi patterin valmiiksi. (Ei ollut kovin kallista.) Heillä on nyt vastaava, valmiiksi pelkistetty malli nimellä Hygiene: http://www.purmo.com/fi/tuotteet/paneeliradiaattorit/purmo-h
ygiene.htm. Eri tehtaiden malli ovat aika samanlaiset, pääasia, että jäättää päällä olevan ritilän pois niin sopii vanhaan taloon paremmin.

Asentaminen on hieman putkimiehestä kiinni. Kuvassa on mustaa rautaputkea ja aivan jokainen ei viitsi sitä käyttää, vaikka sellaisen asentaminen on teknisesti perusammattitaitoa. Nykyään suositaan valkoista komposiittiputkea, joka tuodaan patterille lattian sisällä. Vanhassa talossa on kuitenkin turvallisempi käyttää pinta-asennusta: ei varmasti jäädy ja mahdolliset vuodot näkee heti.

Vanhat voi saada nopeastikin kuntoon, kun hiekkapuhalluttaa ne. Lähtee kaikki vanhat maalit kerralla ja puhallus on vain muutaman kympin patterilta. Putkimies saa puolestaan hoidettua kaikki liittimet ja termostaatit vanhaan patterirunkoon.

t. Hannu
26.03.2015 12:31
Pasi
Hei !

Putkityöt ei ole sen kummempia kuin muutkaan rakentamisessa tapahtuvat työt. Rautaputkea ja osia saa rautakaupasta ja kun ostaa samalla jenkakoneen sekä hamppua että kittiä hampun pitimisiksi niin ei muuta kuin hommiin. Suunnitelmat määräävät putkikoot ja muun tekniikan. LVI hommissa saa itse tehtynä säästöä ja vieläpä aika tavalla. Jokainen lukutaitoinen osaa lukea LVI-piirustuksia kunhan hieman vaivautuu perehtymään asiaan.

t. ent. LVI-urakoitsija

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät