Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Viileän porraskäytävän kunnostus
15.04.2014 23:55
Esa Pietikäinen
Edessä on purutäytteisen rintamamiestalon porraskäytävän kunnostus. Porraskäytävä on luonnollisestikin ollut alun perin puolikylmä tila ilman lämmitystä josta on kuljettu keskikerroksen ja yläkerran asuntoihin. Alun perin seinissä on ollut (ja osittain on yhä jäljellä) seinälaudoituksen päällä pelkästään lakattu karossipaneeli (joshon on jälkeenpäin maalattu monta kerrosta lateksia). Tila on kuitenkin remontoitu 80-luvulla lämpimäksi tilaksi lisäämällä kaikkin seiniin 50mm mineraalivilla + höyrysulkumuovi + vaakapaneeli. Nyt ongelmana on porraskäytävän paha haju ja huono tunkkainen ilma kun tila on ollut 2 talvea kylmillään. Homettahan siellä varmasti on.

Nyt tarkoituksena on purkaa kaikki uusitut rakenteet ja poistaa villat. Tarkoitus on muuttaa portaikko alkuperäisen kaltaiseksi ja laittaa seiniin lakattu karossipaneeli. Ajattelin kuitenkin säilyttää tilan puolilämpöisenä joten aioin laittaa seinälaudoituksen päälle kerroksen remonttileijonaa lisäeristeeksi ja vasta sen päälle panelointi.

Huoleni kohdistuu siihen että kuinka seinän hengittävyyden käy kun puukuitulevyn päälle laittaa lakatun paneelin joka ei hengitä? Kun kyse on vieläpä puoliviileästä tilasta. Olisiko järkevintä jättää remonttileijonan ja paneelin väliin esim 20mm rimat vaakakoolaukseksi ja paneeli siihen päälle että väliin jää tuuletusrako josta seinät pääsevät hengittämään myös sisällepäin eikä vain ulkoseinän kautta? Naulauskin olisi helpompaa koolausrimoihin kuin kuitulevyn läpi lautaseinään.

Minkäänlaista ilmanvaihtoa porraskäytävässä ei ole ikinä ollut mutta tarkoituksenani on lisätä ala ja yläkerran asuntojen käytävänovien rakojen kautta tapahtuvaa ilmanvaihtoa ja tehostaa sitä lämmittämällä porraskäytävää alapäästä jolloin käytävä toimii periaatteessa painovoimaisesti ilmanvaihtokanavana ala ja yläkerran välillä. Onko tämänkaltainen ilmanvaihto edes tyhjää parempi?

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät