Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsitalon sisäpuolinen lisäeristys
20.01.2014 10:48
Janne Mäkinen
1950-vuonna valmistunut hirsitalo kyseessä ja nyt haluaisin sisäpuolelle lisäeristyksen. Julkisivussa ei ole tuuletusrakoa ja se on maalattu öljymaalilla. Olen purkanut sisäpuolelta nyt hirret näkyviin ja kaikkien niiden kerrosten alta paljastui hyväkuntoinen hirsi.

Minulla on kaksi vaihtoehtoa mielessäni lisäeristämiselle ja niistä kaipaisin ajatuksia ja kokemuksia.


Vaihtoehto 1: Sisäverhous, ilmansulkupaperi, koolaus, villa esim. 100mm, hirsi.

Vaihtoehto 2: Suoraan hirteen kiinnitetään liukukiinnityksellä uretaanilevy, sitten koolaus ja sisäverhous. Tämä vaihtoehto itseäni vähän epäilyttää, mutta tästä vaihtoehdosta on käsittääkseni myös tutkimus tehty Tampereen yliopistossa ja myös VTT antaa tälle hyväksynnän.

Ajatuksia näistä?

20.01.2014 14:40
Raimo Kantonen
Terve Janne

Tuolta vasemmalta löytyy kohta lisäeristäminen. Lue se ihan ensiksi jos et ole jo lukenut. Hirsirungossa 100 mm sisäpuolinen lisäeriste alkaa olla jo riskirakenne. Kastepiste siirtyy liian lähelle hirren sisäpintaa. Turvallisena maksimina pidetään 50mm lisäeristystä.

Hirsirunkosi tärkein "lisäeriste" on ilmatiiveys.Eli se ettei vetoa aiheuttavia koloja ole missään. Nyt kun se on purettu sisäpuolelta hirrelle tilkitset sen kunnolla pellavariveellä. Sen päälle ilmansulkupaperi ja siihen 22 mm huokoinen kuitulevy. Selviät myös halvimmalla. Kun olet tarkkkana että saat tilkittyä/eliminoitua kaikki ilmavuodot on tupa taatusti lämmin. Seinien lämpöhukka on olematon osa talosi lämpöhukasta. Panosta sen sijaan väli ja varsinkin yläpohjaan.

Tuon uretaanin jättäisin sinuna kauppaan vaikka sille olisi mikä instanssi antanut minkä tahansa hyväksynnän. On hivenen arvelluttava rakenne hirren kanssa. Samalla kun tuon laittaisi menettäisi kaiken sen hyvän mitä massiivinen hirsi tekee sisäilmalle. Hirsi tasaa sisäilman kosteutta ja laskee sisäilman kaasut lävitseen. Uretaanihan on hyvin asennettuna höyrynsulku. Todella tehokas ja mainio eriste, mutta ei ei edes ajatuksen tasolla kuulu vanhaan hirsitaloon.
20.01.2014 15:01
Janne Mäkinen
Terve. Kiitoksia vastauksesta.

Olen itse asiassa päätymässä ekovillaan ja sitä 50mm, sen päälle huolellinen ilmansulku heidän X5 paperilla ja teipeillä.
Käsitykseni mukaan ekovilla on hyvä ratkaisu tähän kohteeseen?
Toisaalta ekovillan ohjeissa puhutaan, että mikäli koolaus ylittää 50mm, niin pitäisi käyttää 25mm paksumpaa eristettä. Tämähän taas tarkoittaisi sitä, että esim. mitallistetun 48*73 koolauksen kanssa tulisi käyttää 100mm ekovillaa, mutta todellisuudessa se menisi tuohon 75mm väliin. Tai ainakin noin sen itse ymmärrän.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät