Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kannattaako vanhaa asumatonta hirsitaloa lämmittää talvella?
26.11.2013 18:10
Mikko Kaihlanen
Hei!

Olemme hankkineet vajaat pari sataa vuotta vanhan hirsirunkoisen talon läpikotaisin peruskorjattavaksi, jonka korjaustoimenpiteet on tarkoitus aloittaa keväällä.

Kysymys kuuluu, että onko taloa turha lämmittää talven yli, jos remontti alkaa keväällä? Ehtiikö talo mennä joiltain osin pilalle talven aikana ilman lämmitystä?

Talo on ollut asumattomana reilut kymmenen vuotta, mutta edellinen omistaja on lämmittänyt taloa lähinnä sen verran, että putket eivät jäädy.

Talo on rossipohjainen ja seisoo tukevasti kallion päällä. Lattioiden eriste on ymmärtääkseni pääosin sahanpurua ja yläpohja on myös purueristeellä, jonka päälle on valitettavasti joskus taannoin laitettu lasivilla. Sisäseinät on joiltain osin levytetty lastulevyllä ja joissain huoneissa vain pinkopahvilla. Talossa on vesikiertoinen patteriverkosto (rautaputket), jota lämmitetään puukattilalla.

Voiko siis talvi tehdä talolle hallaa, jos sitä ei lämmitetä talven yli? Toki vedet pitää laskea ulos, jotta putket ei jäädy.

Entäpä jos projektia ei syystä tai toisesta voidakaan aloittaa vielä vuoden sisään tai edes muutaman vuoden sisään, niin voiko talon kylmänä pitäminen vaurioittaa taloa?
28.11.2013 19:40
Hannu Rinne
Hei

Hirsitalo, jonka pinnat ovat hengittävät, voi olla talvella kylmillään. Näin ovat suomalaiset saunat ja kesämökit olleet ikiaikaisesti – ilman hometta. Pakkasessa ei home kasva. Teoreettiset ongelmahetket ovat kostea syksy, jolloin sisäilman kosteus voi olla yli 80 prosenttia mikä riittää homekasvulle. Toinen riskiaika on kevät, kun talo vuoroin "jäätyy" ja "sulaa" jolloin pintoihin voi tiivistyä kosteutta. Jos kaikki pinnat ovat hengittäviä eli kosteutta imeviä ja luovuttavia, ei hometta pitäisi syntyä.

Talo pysyy parhaiten kuivana, jos sitä lämmittää syksyllä pitkään eikä tuuleta eli ei päästä kosteaa ilmaa sisälle. Uunien pellit ja tuuletusräppänät avataan vasta pakkaskaudella.

Kosteus liikkuu hitaasti suuremman pitoisuuden alueelta pienemmän pitoisuuden alueelle, myös seinän läpi. Syksyllä liike on kosteasta ulkoilmasta sisälle ja talvella sisältä ulos. Näin varsinkin asutussa ja lämmitetyssä talossa.

Monia mökkejä pidetään peruslämmöllä, noin + 5 asteisina, mutta lämpimän syksyn aikana se ei välttämättä suojele mökkiä kosteudelta. Sähköpatteri ei silloin toimi + 10 asteen kelillä, mutta kosteutta voi olla sisällä paljon. Tähän on ratkaisuna kuivanapitolämmitys, joka säätää rakennuksen lämpötilan aina hieman ulkolämpötilaa korkeammaksi. Kun ulkona on -20 astetta, sisällä on -15 astetta, kun ulkona on +10 astetta, sisällä on +15 astetta. Tämän ansiosta kosteuden suunta on aina rakennuksen sisältä ulospäin.

Mutta tosiaan; jos kaikki vesijärjestelmät on tyhjennetty, tavallisen vanhan hirsitalon pitäisi selvitä pakkasesta ja talvesta ilman ongelmia.

Lue lisää:

http://rajapinta.tut.fi/artikkelit/2010/3/Vaihtoehto_kes
amokin_lammitykselle

http://www.hs.fi/artikkeli/Mikä+lä
mpötila+mökille+talveksi/1135260081616

http://dspace.cc
.tut.fi/dpub/handle/123456789/16427

http://www.digipaper.
fi/kymenlaaksonsahko/75258/index.php?pgnumb=25

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät