Pönttöuunin muurauskurssi
Turku, 17.11.- 25.11.2017

Iso-Puolalan Joulu to-su
Turku, 16.11.- 17.12.2017

Lisää tapahtumia arkistossa

Viimeisin kommentti:
Aira Ikonen , 18.11.2017
Lämpöpattereita
Myydään käytettyjä vesikiertoisia lämmityspattereita yhteensä 10 kpl 50-luvulta. Patterit ovat nyt Keski-Suomessa. ...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kaakeliuunin pellit lattianrajassa
22.09.2013 14:42
Hanne
Hei! Meillä on vasta hankittuna 1900-luvun alussa rakennettu hirsirunkoinen talo, jossa on kaakeliuuni. Ihmettelemme kovasti sitä, miksi uunin pellit (2kpl) ovat lattianrajassa uunin takana olevassa muurissa, eivät itse uunissa. Uunissa ei ole tähtiventtiiliä tai tuhkaluukkua. Nuohousluukku löytyy, se sijaitsee peltien lähellä mutta kuitenkin uunissa. Tietäisikö joku, miksi pellit ovat noin alhaalla ja vaikuttaako se jotenkin uunin lämmityskäytäntöihin? Olisimme kiitollisia tiedoista!
25.09.2013 10:10
Hannu Rinne
Hei

Kaakeliuunin savut kiertävät normaalisti uunin sisällä seuraavasti: tulipesän päältä yksi kanava ylös. Ylhäällä kanavat jakaantuvat kahteen osaan ja laskeutuvat uunin kylkiä pitkin alas. Alhaalla, tulipesän alla, kanavat taas yhdistyvät ja kääntyvät uunin taakse ja nousevat siellä ylös, ja lopulta savupiipun hormiin.

Ei ole mitään rakenteellista järkevää syytä, miksi poistokanava siirtyisi piippuun jo alhaalla. Syynä voi sen sijaan olla vaikka se, että paikalla on ollut kamiina, jota varten piipussa on ollut reikä valmiina. Muurari on ajatellut pääsevänsä helpolla ja käyttänyt sitä. Jos uuni on kovin kapea, on sisällä voinut olla ahdastakin ja siksi viimeistä matkaa ei ole tuotu uunin sisällä ylös.

Pyydä varmuuden vuoksi nuohoojaa tarkistamaan kuinka savukanavat oikeasti kulkevat. Jos kanavat eivät tee täyttä kiertoa uunin sisällä, lämpö ei varastoidu kivimassaan.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät