Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Lahovaurio, toimenpiteet?
12.01.2013 12:55
Päivi Helmiö
Kolmikerroksisen 20-luvun talon talon kellarikerros on maanpäälisessä korkeassa kivijalassa, "alapohja" on siis 2,5 m korkeudessa. Lämpimässä kellaritilassa oli 80-luvulla rakennettu kylpyhuone. Kellarin katon laudoituksessa oli kosteusvaurioita. Avasimme "alapohjan" jossa todettiin sienikasvua ja sen aiheuttamia lahovaurioita. Yläpuolella on aiemmin sijainnut keittiö, jonka viemäri- ja vesiputket kulkevat vaurion keskellä.

Kysymyksiä: Mikä sieni voisi olla kyseessä, rihmasto on ohutta mutta sienen rakenteessa on n. 4 mm pillistöä, ei kai sentään lattiasieni?
Riittääkö syyn poisto (putket pois, ilmakierto takaisin, ent. kylpyhuoneesta nousseen kosteuden loppuminen) ja näkyvien rihmastojen poisto sekä eristeiden vaihto ekovillaksi? Vai vaaditaanko jotain laajempia käsittelyitä/ kuumennusta?
12.01.2013 12:58
Päivi Helmiö
13.01.2013 20:32
Henri Väänänen
Syy on selvillä niin homma on helppo fiksata. Voi olla lattiasieni tai sitten yhtä hyvin joku muu sieni. Jos haluat varmentaa, lähetä VTT:n labraan. He kertovat mikä sieni on kyseessä. Oli sieni mikä hyvänsä, niin syy sienen olemassaoloon ja sen aiheuttamaan lahoon on selvä ja syy pitää poistaa. Kaikki puutavara missä on rihmastoa, kannattaa poistaa. Maalaisjärjellä. Tarvittaessa sienirihmaston läheisyydessä oleva puutavara voidaan ruiskuttaa boracol-litkulla. Se tekee sienen elämästä vaikeampaa. Itse vaihtaisin eristeen ekovillaan. Vähän voi vanhaa lahoa jäädäkin muistuttamaan taas seuraavia remontoijia vanhoista tapahtumista. Tärkeää kuitenkin on, ettei sienelle jää mukavaa elinympäristöä. Tällaisia ajatuksia itselläni heräsi. Toivottavasti saat muitakin kommentteja. Onko rihmasto muuten minkä väristä?
14.01.2013 08:41
Hannu Rinne
Hei

Täällä joitakin kuvia lahoista ja selostuksia homeista: http://www.ouka.fi/oulu/ppm/laho.

Lisää: http://www.tuuma.net/artikkelit/Lattiasieni.pdf

ja tämä: http://www.ouka.fi/oulu/ppm/vaurioiden-yleisimpia-syita

t
. Hannu
15.01.2013 10:21
Päivi Helmiö
Hei, yritin laittaa kuvia mukaan, mutta ne eivät jostain syystä näy. Rihmasto oli vaalean ruskeaa. Vaurio oli levinnyt reilu metrin alueelle, otin auki 2-3 m alueen.

Samalla lailla ajattelin, kuten vastaajakin. Puhdistin saastuneet puut, poistin turpeet ja yksi lattianiskoja kannatteleva hirsi vaihdetaan/tuetaan, koska toinen pää on läpi laho. Käsittelin vielä Boracolillakin... Ja syy on pysyvästi poissa (putkistot muualla). Ei luulisi enää sienen viihtyvän?

15.01.2013 12:39
Päivi Helmiö
15.01.2013 12:43
Päivi Helmiö
No nyt onnistui, pienensin tiedostokokoa. Kiitos vastauksista, tutustuin materiaaleihin. Onko kuvasta apua lajinmääritystä ajatellen? Päivi
15.01.2013 13:09
Päivi Helmiö
Ja tässä toinen...

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät