Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Ulkovuorauksen uusiminen ja lisälämmöneristäminen
25.08.2012 13:53
Mikko
Hei,

Joudumme purkamaan vanhan ulkovuorauksen kuntonsa vuoksi. Mietimme samalla lisälämmöneristämistä joko pelkällä tuulensuojalevyllä tai sitten esim isoverin rkl-31 50mm levyllä. Kyseessä kun on vanha hirsiseinä joka on varmasti epätasainen niin osaako joku sanoa miten hyvin tuota tulee 'tasoittaa" ennen levyn asentamista? Pitääkö alle laittaa ohut villamatto? Suurimmat epätasaisuudet ja hirsienvälit lienevät hyvä villoittaa mutta haitaako pienet ilmataskut hirren ja levyn välissä? Muodostuuko tästä esim haitallista kosteutta? täysin tiiviiksi tuota tuskin saa levyttämisellä rakennettua.
26.08.2012 11:33
Raimo Kantonen
Hirsiseinän tärkein ominaisuus lämpimyyden kannalta on sen vedottomuus eli tuuli/ilmatiiveys. Kokoatte talkoot. Jokaiselle muovikassillinen pellavarivettä ja tilkekiila. Saa vaikka Kodin Terrasta. Kaikki salvokset ja varaukset tilkitään. Ja talo on kunnolla tilkitty kun harjakorkeus on kasvanut 5cm :) Näin ainakin sanoo vanha sananlasku.

8 tuumaa paksu hirsi on itsessään jo hyvä eriste, kunhan se on ilmatiivis ja lisäämällä huokoisen 22 mm kuitulevyn sisäpuolelle lämpimyys paranee hurjasti. Jos haluatte lisälämmöneristää rungon niin koolaatte pinnan rajuimmista kohtaa suoraksi. Kuoppiin pellavaa levynä tai selluvillaa levynä. Sitten esim 22 mm tuulensuoja päälle. Ohuen 12mm tuulensuojan saa taipumaan myös suoraan rungon mutkiin. Siihen sitten oikaisukoolaus ulkovuoria varten.

Veikkaan että jostain "asiantunetvasta" rautakaupasta vinkattu tuo isover. Tee palvelus vanhalle talollesi ja jätä se lasivilla sinne kauppaan. Hirsiseinä hengittää läpi eli sisäilman kaasut, myös vesihöyry kulkevat seinän läpi. Hirren päällä lasivilla on riskirakenne, koska ei kestä sisästä tulevaa höyryä. Kannattaa muistaa että lasivillan eristyskyky romahtaa eristeen suht.kosteuden ylittävän huikeat 2%, tämän vuoksi se tarvitsee sen höyrynsulun, jota ei missään nimessä saa käyttää hirren kanssa. Esimerkkejä löytyy 60-ja 70 luvuilta lisäeristetyistä rungoista. Pellavalla tuo luku muistaakseni yli 30% . Lisäksi lasivillan ph on erittäin otollinen kasvulausta homeelle. Eli jos eristät käytä pellavaa,selluvillaa levynä tai puhallettuna. Muista valita tuulensuojaksi myös kuitulevy, koska hirsirunko elää. Kipsari saattaa haljeta tai revetä.

Mikäli haluat kerralla suoraa ja lämmintä suht helposti niin koolaa ulkopuolen seinät suoriksi ja tilaa paikalle selluvillapuhallus, jonka ammattilainen tekee märkäpuhalluksena. Malttia sitten eristepaksuuden kanssa ettei räystäät lyhene liikaa ja talo näytä kuin olisi turvonnut. Tuohon sitten päälle tuulensuoja niin on taatusti lämmin ja vedoton seinä. Vielä kun siirrät ikkunat ulospäin niin talo näyttää myös enemmän ikäiseltään.

Jos olet vastikään hankkinut vanhan hirsitalon tai aloitat remonttia, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan vanhoihin rakenteisiin ja rakennusmateriaaleihin. Aloita lukemalla vaikka Kailan Talotohtori tai vaikka Perinnemestarin remonttikirja. Kannattaa tutustua myös siihen mitkä nykyiset materiaalit toimivat vanhan rakenteen kanssa. Ei ole yhdentekevää mitä kaytetään ja miten tehdään. Ihan suoraansanottuna rautakaupassa ei tiedetä yhtään mitään vanhaan taloon soveltuvista materiaaleista. Hanki tietoa ja käytä vahoihin rakennuksiin perehtyneitä osaajia. Konsultointia saa tarvittaessa myös allekrjoittaneelta www.kantosenpuutyo.fi.
26.08.2012 13:57
Mikko
Tuvan puolelta hirsiseinä on paljaana joten varmaan ulkopuolelta pitäisi eristää jos haluaa. Seinät ovat suht suorat ulkoakin joten erillistä koolausta rungon suoristamiseksi ei tarvitse tehdä. Eli selluvillaakaan ei siis tarvitse seinään levittää niin paljoa että kuitulevyt saa kiinnitettyä seinää tiiviisti? Toisin sanoen pienet ilmaraot tms levyn ja hirren välissä eivät haittaa?
27.01.2013 08:48
Vesa Nuolioja
Aina kun puhutaan vanhan talon lisäeristämisestä eikä eristäjä ole vielä ehtinyt lukea asioista, on syytä toistaa tuo, minkä Raimo teki: ei mineraalivillaa eikä liian paksuja eristeitä.

Koolausten osalta en ole yhtä varma. Kai ne ovat joskus tarpeen, mutta eivät varmaan aina. Kun avasin oman purkutaloni ulkovuorta, huomasin mielenkiintoisen asian: Hirren ja vuorilaudan välissä on vain tuohi, ei mitään koolauksia. Vuorilauta kylläkin on paksu. Taitaa muuten olla niin, että "päremäisen" ohuet vuorilaudat on syytä hylätä myös uusissa laudoituksissa. Ne ovat liian herkkiä taipuilemaan pysyäkseen suorina.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät