Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Muovi pois välistä/ Multapenkkiasiaa/ maaliongelma
08.07.2012 16:25
Jari Kellinsalmi
Tervehdys!

Kysyisin neuvoa mieltäni askarruttavaan asiaan; asun 1930/50-luvulla tehdyssä purueristeisessä talossa, taloon on tehty 1950-luvulla laajennusosa, "kamari", sen seiniä on lisälämpöeristetty aiemman omistajan aikana luullakseni 1980-luvulla, purueristeisen seinän siäpuolelle on koolattu/ asennettu 50mm lasivillaa + laitettu muovi ja sen päälle lastulevy. Nyt minulla askarruttaa että olisiko siitä ratkaisevaa etua jos käyttäisin lastulevyt irti ja poistaisin sulkumuovin sen alta, sekä korvaisin lasivillan vaikkapa selluvillalla? Rakenne näyttää toimineen tuollaisenaankin ainakin siinä mielessä että ulkosinän maali on pysynyt kamarin osalta seinissä hyvin ja minkäänlaisia lahovaurioita en ole rakenteista löytänyt.

Huone on ollu liian umpinainen, olen asentanut ikkunan pokaan yläreunaan tuuletusventtiilin, sekä asentanut seinään pienen avattavan tuuletusikkunan, niiden avulla huoneilma pysyy paljon raikkaampana.

Onko siis vastaavaa hyötyä alkaa tuhoamaan tapettikerrosta/ purkamaan rakenteita sen muovin poistamista varten? (kyllähän se mieltä rassaa se muovi siellä, mutta "turhiin" remontteihin ei oikein aika riitä.)

Samaisessa talossa on tuvan lattian alla multapenkkirakenne, lattia on viileähkö talvisin, ja kysymys kuuluu, Olisiko viisainta alkaa pikimmiten purkamaan multapenkkisysteemi pois ja tehdä tilalle tuulettuva rossipohja? Eniten itseäni askarruttaa se, että kun lattian kautta tulee taatusti korvausilmaa leivinuunia lämnmitettäessä, niin onko se jopa terveysriski kun on lattiassa tuollainen rakenne? Olen kyllä asentanut tuuletusputken ulkoa lattian alla olevaan kellariin, sen kautta korvausilma tulee ainakin suoraan ulkoa...mutta kuitenkin kokonaisuus askarruttaa.

Olen muutaman isohkon lattiarempan elämäni aikana tehnyt ja tiedän ne niin isotöisiksi, että ei oikein mieli mettä keitä jos pitäisi taas aloittaa tuollainen iso "sisällissota"..vaikka ymmärrän myös sen että askarrutttava ongelma kyllä poistuisi huolella tehdyn lattiaremontin myötä. Kuten kirjoituksesta näet, olen aika tavalla kahden vaiheilla asian kanssa...


kolmas ongelma joka on talossa tullut vastaan; talon ulkoseinät on maalattu aikanaan varmaankin lateksilla, nyt eteläsivulta maali kuoriutuu pois kuumassa auringon paahteessa..aloin rappaamaan maalia, silloin totesin että KAIKKI maali irtoaa kun lastalla työntää (pehmenee auringon vaikutuksesta), onko siis KAIKKI maali raavittava jollakin konstilla pois??? Se vaatinee sähkötyökaluja, siklillä tms. raapimalla siihen kuluu kyllä viikko! Vai olisiko lienee parasta tehdä seinään koolaus, jättää tuuletusrako ja asentaa ko. seinälle uusi laudoitus? (aiemmin siis ei ole ollut tuuletusrakoa ja vuorilauta on höyläpintaista, siis eihän siinä tahdo mikään maali kunnolla pysyä)

Olisiko jollakin rakentavia näköaloja annettavaksi tällaisiin kysymyksiin?

Ps. Tykkään kyllä asua tässä vanhassa talossa ja korjausrakentaminen ei sinällään pelota, mutta turhaa remppaa ei enään haluaisi tehdä, niin monet tuskanhiet on tullut elämän aikana jo anhojen talojen kanssa vuodatettua ja pölyt nieltyä..)

Jään mielenkiinnolla odottamaan että saankos vastauksia :)


Jari K
09.07.2012 21:28
Jari Kellinsalmi
No mutta täälläpäs onkin hiljaista, kaikki lienevät niin uppoutuneina remontteihinsa, että eivät ehdi foorumia lukemaan. :)

No vastaan itse;

1)Muovi lastulevyn alla

No kun se on siellä 25 vuotta ollut, niin ei ole mitään paniikkia sen kanssa, sitten sen poistamista voi harkita jos alkaa muutenkin tekemään pintaremonttia ko. huoneessa.

2) Multapenkkiin pätee sama sääntö, se on niin kauan palvellut ja "virkaansa" toimittanut, että ei asian kanssa tarvitse panikoida, varsinkaan kun ei mitään akuuttia ja hälyttävää ole asian kanssa ilmennyt...syksyllä voit tiivistään lattian jalkalistojen takaa lattian ja seinän raot, se estää vetoa ja samalla korvausilman virtausta ko. reittiä.

3) Ulkoverhoilun maali

Sen kanssa mietin pääni kipeäksi ja oli aivan lähellä että höyläytän ko. pinta-alalle uuden vuorilaudoituksen ja asennan seinään uuden laudoituksen. (vanhat olisi jääneet alle, sitten rimat ja uusi laudoitus päälle..jos vanhan laudoituksen purkaisi niin sieltä vyöryisi todennäköisesti purut alas ja sitten homma paisuisi isommaksi kuin mitä on tarkoituksenmukaista tässä vaiheessa)

Päädyin siihen että olen hionut sinän kulmahiomakone/ kuppilaikka-yhdistelmällä, jälki on hieman karkeata, mutta se kumimainen maali sai kyytiä..ei se 100%:n tarkkuudella ole pois, mutta 80% varmaan lähti. Vaihdan myös muutaman vääntyneen ponttilaudan ja kittaan pahimmat raot ja sen jälkeen kaksi kerrosta pellavaöljymaalia seinään. Jos asun talossa vielä kun seuraava maalauksen tarve ilmenee, niin sitten voin harkita koko talon ulkovuorauksen uusimista.

Ei näihin asioihin ole yhtä oikeata mallia, kukin ratkaiseen asiat resurssiensa mukaisesti..

Kumma juttu tämä vanhan remontointi, kun on pölyisin vaihe menossa niin silloin nyppii pahasti ja olisi valmis "räjäyttämään" talonsa ja aikoo että ei enään ikinä aloita isompaa remppaa...ja sitten kun saa remontin tehtyä ja aikaa kuluu, niin taas alkaa sormet syyhyämään ja remonttikuume nousee...tämä remontin teko mahtanee olla elämäntapa tietylle ihmisryhmälle.

Nyt tämä yksinpuhelu päättyy :)


Ps. raskain vaihe seinän osalta takana, huomenna mennään jo "kotia päin" rempan kanssa ja alkaa tulla valmista :)
18.08.2012 07:46
Jari Kellinsalmi
Ystäväni sanoi että vanhan talon tuvassa on "pistävä" haju, lievä sellainen tosin mutta aistittava kuitenkin..Minä mietin asiaa puolelta ja toiselta, ajattelin välillä että se tulee lattiarakenteista (multiaisrakenne) ja välillä yritin tyynnytellä mieltäni että se on vain jäänne ajalta jolloin lattiassa olivat ponttilaudan päällä kovalevyt/muovimatto jne.. Lopulta suivaannuin, tilasin paikalle korjaurakentamiskeskuksen miehen, yhdessä vielä tutkimme tilannetta ja hänkin totesi että jokin homeperäinen tuoksu on vallalla tuvassa, minun oli PAKKO uskoa asia.
Piti alkaa vain etsimään syytä ja hajun lädettä...en alkanut repimään (onneksi) lattiata auki, vaan menin ullakolle, muistin että aiemmin oli ollut vesivuotoa piipun juuresta, yläpohjan puru oli siten käynyt märkänä.(Nyt ei vuoda, laitoin itse talooni hyvän konesaumakatteen) Kaivoin purut pois piipun ympäriltä ja sieltä löytyi osin mustapilkkuista purua, tummentunutta sellaista ja yksi aika homeinen nyrkin kokoinen kokkare kovettunutta ja tummunutta purua...vein näytteeni vielä ulos ja kostutin hieman, se varmisti asian, haju oli tasan tarkkaan se pistävä haju joka oli minua tuvassani kiusannut! Luojalle kiitos, epätietoisuus loppui ja hajuhaitta katosi..nyt rakenteet ovat vielä auki, mutta tänään on tarkoitus hommata selluvillaa ja korvata sillä homeen saastuttama puru piipun ympäriltä.

Meinaan ottaa kuvia remppakohteestani ja siitä homekokkareesta, niilleki saattaa olla käyttöä tulevaisuudessa, ne ovat yksi pieni osa talon rekennehistoriaa.

Jos jollakin on vastaavia ongelmia talossa, älä masennu ja vaivu epätoivoon, kyllä se syy lopulta löytyy, sen jälkeen pystyy miettimään tapauskohtaisesti korjauskonstit vaurion korjaamiseksi.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät